חדשות

חשיבות שיפור שינת לילה בילדים עם הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (BMJ)

11/03/2015

 

חוקרים מאוסטרליה מדווחים במאמר שפורסם בכתב העת BMJ על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי בילדים עם הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD או Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) והפרעות שינה חל שיפור קל בתסמינים לאחר התערבות התנהגותי לשיפור השינה.

 

השיפור בתסמיני ADHD במהלך היום נבע באופן חלקי מכך שהילדים ישנו טוב יותר בלילה, וככל הנראה בעקבות הדרכת ההורים כיצד להתמודד עם בעיות התנהגות.

 

מדגם המחקר כלל משפחות של 244 ילדים בגילאי 5-12 שנים עם ADHD והפרעות שינה, שטופלו ב-21 מרפאות ילדים בויקטוריה. מחצית מהמשפחות לקחו חלק בקבוצת ההתערבות, שכללה שני ייעוצים אישיים עם רופאים שהיו מיומנים בזיהוי בעיות שינה בילדים והתאימו טיפול מותאם אישית לשיפור השינה. המשפחות השלימו גם ייעוץ טלפוני אחד במהלך המעקב.

 

ההתערבות כללה הדרכה של ההורים בנושאים דוגמת קביעת זמני שינה לילדים, ביסוס שגרה, הימנעות מקפאין והקפדה כי בחדר השינה לא יהיו מכשירים אלקטרוניים. יתר המשפחות המשיכו בטיפול הרגיל ושימשו כקבוצת ביקורת.

 

הורים בשתי הקבוצות מילאו בתחילת המחקר ושוב לאחר שלושה ושישה חודשים יומני שינה ושאלונים אודות התנהגויות הילדים, בעיות שינה, איכות חיים ותפקוד יומי ההורים גם השיבו לשאלות בנוגע לבריאות הנפשית שלהם. בנוסף, המורים של הילדים מילאו את מדדי דירוג ADHD במהלך המחקר והילדים השלימו מבחנים להערכת זיכרון עבודה, דוגמת היכולת לספור ללא אובדן הספירה.

 

מהנתונים עולה כי לאחר שלושה ולאחר שישה חודשים, בילדים בקבוצת ההתערבות חל שיפור קל בתסמיני ADHD, בעיקר הפרעת קשב. קשיי השינה השתפרו גם הם בהיקף גדול יותר בהשוואה לילדים בקבוצת ההשוואה. באותה עת, המורים של הילדים דיווחו על ירידה גדולה יותר בבעיות התנהגות בבית הספר בקרב ילדים בקבוצת ההתערבות לאחר שלושה ושישה חודשים.

 

החוקרים סבורים כי טיפול התנהגותי בבעיות שינה בילדים עם הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות הינה גישה ישימה ויעילה מאוד, המביאה לשיפור השינה, התנהגות הילדים, תסמיני ADHD, איכות חיים וזיכרון עבודה.

 

BMJ 2105

 

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני