חדשות

גיל הורים צעיר מעלה את הסיכון להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות בצאצאים (J Am Acad Child Adolesc Psychiatry)

05/04/2015

 

בילדים שנולדו להורים צעירים קיים סיכון מוגבר להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD או Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder), כך עולה מנתוני מחקר מבוסס-אוכלוסיה גדול, שפורסמו במהלך חודש מרץ בכתב העת Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יותר ויותר מחקרים הצביעו על קשר בין גיל ההורים ובין הפרעות פסיכיאטריות. עם זאת, ישנן עדויות לא-עקביות באשר להשפעה של גיל ההורים על הסיכון ל-ADHD ובמסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לקבוע אם גיל הורים צעיר או מבוגר קשור עם הסיכון להתפתחות ADHD.

 

החוקרים זיהו 10,409 משתתפים עם ADHD שנולדו בפינלנד בין 1991-2005 ואובחנו בין 1995-2011 ו-39,125 ביקורות תואמות במין, תאריך ומקום לידה. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין גיל ההורים ובין ADHD בצאצא לאחר תקנון לערפלנים אפשריים שונים עקב היסטוריה פסיכיאטרית של ההורים, מצב סוציו-אקונומי של האם, מצב משפחתי, עישון אימהי במהלך ההיריון, מספר לידות קודמות ומשקל לידה לגיל היריון.

 

מהנתונים עולה כי בנוכחות אב צעיר מגיל עשרים שנים הסיכון להתפתחות ADHD בילד היה גבוה פי 1.5, בהשווואה לסיכון בילדים לאבות בגילאי 25-29 שנים. באימהות באותה קבוצת גיל תוארה עליה של פי 1.4 בסיכון לצאצא עם הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות. עוד זוהה קשר הפוך בין גיל אם מתקדם ובין ADHD (יחס סיכויים של 0.79, p=0.02).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהנתונים עולה קשר בין ADHD ובין גיל צעיר של האב או האם בעת הלידה. על אנשי צוות רפואי העובדים עם הורים צעירים להכיר בסיכון המוגבר ל-ADHD בצאצאים, בתקווה כי הדבר יביא לשיפור האבחנה המוקדמת.

 

J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. Published online March 26, 2015

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני