חדשות

האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת במהלך ההיריון מעלה את הסיכון להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות? (מתוך כנס ה-EASD)

24/09/2016

 

מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-EASD (European Association for the Study of Diabetes) עולה כי הסיכון להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD או Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) עשוי להיות גבוה יותר בילדים לאימהות שנטלו טיפול תרופתי לסוכרת הריונית או סוכרת מסוג 2 במשך למעלה מחודשיים במהלך ההיריון.

 

מהנתונים עולה כי ילדים לאימהות עם סוכרת הריונית או סוכרת מסוג 2 שדרשו טיפול נגד-סוכרת במהלך ההיריון היו בסיכון מוגבר ל-ADHD, בהשוואה לילדים שלא נחשפו לתרופות לאיזון סוכרת.

 

המחקר הרטרוספקטיבי, מבוסס-אוכלוסיה, כלל איסוף נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות אודות הריונות יחידים בין 1995-2009, עם לידות לאחר 18-44 שבועות הריון.ילדים עם אבחנה הוצאו מהמחקר, כמו גם אימהות עם סוכרת מסוג 1 או תסמונת שחלות פוליציסטיות, במטרה להתמקד בסוכרת מסוג 2 וסוכרת הריונית. הילדים היו במעקב עד לתאריך אבחנת ADHD, תאריך חברות אחרון ב-KPSC, תמותה, או עד 31 בדצמבר, 2014.

 

ילדים שנחשפו לסוכרת מסוג 2 או סוכרת הריונית סווגו לפי גיל האם ומוצא אתני, ולהם הותאמו ילדים שלא נחשפו לסוכרת אימהית.

 

מבין הילדים המתאימים להכללה  במחקר, 20,481 נחשפו לסוכרת הריונית, 3,407 נחשפו לסוכרת מסוג 2 ו-110,905 לא נחשפו לסוכרת.

 

היארעות ADHD הייתה דומה בכל הקבוצות: 4.1% באלו ללא חשיפה לסוכרת אימהית, 3.9% בילדים לאימהות עם סוכרת מסוג 2 ו-3.8% באלו שנחשפו לסוכרת הריונית.

 

בילדים לאימהות שטופלו בתרופות נגד-סוכרת (7479 משתתפים), תועדה עליה קטנה אך משמעותית בסיכון ל-ADHD (יחס סיכון של 1.20), בהשוואה לילדים לאימהות עם סוכרת, שלא נטלו תרופות כלל במהלך ההיריון.

 

מבין הנשים עם סוכרת מסוג 2, 47% נטלו טיפול תרופתי במהלך ההיריון בעוד ש-29% מאלו עם סוכרת הריונית נטלו טיפול תרופתי.

 

התוצאות נבחנו עוד לפי משך טיפול נגד-סוכרת וסווגו לפי 1-29 ימים, 30-59 ימים, ו-60 ימים ומעלה, וזוהה קשר תלוי-משך עם היארעות ADHD.

 

המגמה הייתה משמעותית עם ובלי תקנון למשתנים שונים, עם עליה של 23% בהיארעות ADHD בילדים לאימהות שנטלו טיפול נגד-סוכרת במשך למעלה מ-60 ימים. הקשר של ADHD עם טיפול בתרופות נגד-סוכרת במשך פחות מ-60 ימים לא היה מובהק סטטיסטית.

 

עם זאת, החוקרים מודעים למגבלות המחקר וקוראים להשלמת מחקרים נוספים בנושא.

 

מתוך כנס ה-EASD

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני