חדשות

לרגל יום האיידס 2016: ירידה משמעותית בנשאי HIV הומוסקסואליים בישראל בשנת 2015 (משרד הבריאות)

30/11/2016

הודעת משרד הבריאות

 

משרד הבריאות מכריז שבשנת 2015 הייתה ירידה משמעותית בכמות הגברים המקיימים יחסי מין עם גברים (MSM) שדווחו לראשונה כנשאי HIV בישראל. הירידה ההדרגתית החלה לסירוגין משנת 2011, ומשנת 2013, היא עקבית: משיעור של 6.2 מקרים ל-100,000 גברים ישראלים בגילאי 15-64 בסוף שנת 2011 לשיעור של 4.9 בסוף שנת 2015 (במספרים מוחלטים, מ-148 נשאים חדשים בשנת 2011 ל-125 בשנת 2015).

 

לדו"ח האפידמיולוגי המלא

 

למרות שבישראל שיעורי נשאות ה-HIV נמוכים מאשר ברוב מדינות מערב אירופה בקרב MSM, ולאחר שנים שמשרד הבריאות מוביל התערבויות למניעת HIV בשיתוף עם ארגוני החברה האזרחית, ראה משרד הבריאות לנכון להשיק בשנת 2013, תכנית לאומית מקיפה להתמודדות עםHIV  בקהילה הגאה. להשקת התכנית קדם תהליך התבוננות ולמידה שארך כשנה (במהלך שנת 2012) יחד עם ארגונים חברתיים ורופאי איידס, שהתמקד בבירור תופעת ההדבקות בקהילה הגאה ובקרב MSM. תהליך זה כלל גם הצהרה מצד ארגוני קהילה ש-HIV הוא סוגיה מרכזית בקהילה הגאה והיווה בסיס תכניות התערבות אינטנסיביות. התכנית הלאומית כוללת פתיחת מרכזי בידוק חדשים על-ידי הוועד למלחמה באיידס (בשיתוף משרד הבריאות), הגברת מספר הבדיקות וחלוקת קונדומים באתרי בילוי של הקהילה, יישוג על ידי מתנדבים מתוך הקהילה, תמיכה בפעילויות של נוער להט"ב וקמפיינים הממוקדים בקהילה הגאה לרבות סרטונים ויראליים.

במסגרת זאת יעלה לאוויר ביום האיידס הבין לאומי ה-1/12/2016 סרט שלישי בסדרת הסרטים למניעת הדבקה ב-HIV  בקהילה הגאה. לאחר "תפסיקו לללרלר, תתחילו לדבר", "תפסיקו לללרלר, לכו להיבדק", מגיע עכשיו סרט המתמקד במערכות יחסים בקהילה הגאה ובקשר של אלה למניעת הדבקה. בסרט מופיעים אותם ארבעה חברים, החולקים ממחשבותיהם וחוויותיהם, על סקס, HIV והעולם הגאה. המסר העולה ממנו הוא שבין אם מדובר על תחילה של מערכת יחסים לפני שנבדקים, או 'יציאה מהשגרה' במהלך מערכת יחסים, חשוב להשתמש בקונדום ולשמור על עצמנו ועל בני זוגנו. סיסמתנו: "אהבה היא לא אמצעי מניעה". עם למעלה מ-600,000 צפיות בשני הסרטים הקודמים יחדיו, אפשר לומר שהשיח בנושא HIV התעורר. אפשר לאהוב את זה, אפשר לשנוא את זה אבל אי אפשר להתעלם מזה!

 

דר' דניאל שם טוב, מנהל המחלקה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות: "בשנים האחרונות שיתוף הפעולה בין משרד הבריאות לארגוני הקהילה הגאה והוועד למלחמה באיידס וההצהרה של ארגוני הקהילה שאיידס הוא בעיה משמעותית בקהילה, אפשרו התמודדות ואיגום משאבים שאנו רואים היום את פירותיהם הראשונים. הירידה הנצפית מעודדת, אך צריך להמשיך את המאמצים האינטנסיביים על מנת להמשיך בהורדת ההדבקה בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, כולל בחינת האפשרות להוסיף התערבות ביו-מדיקלית למניעת HIV, כגון הטיפול המונע לפני חשיפה ל-HIV (PrEP )".

 

דר' יובל לבנת, מנכ"ל הועד למלחמה באיידס: "לפני כשנה פתחנו מרכז בדיקות חדש לקהילה הגאה בדרום תל-אביב, ובקרוב נפתח מרכז דומה ב"בית הקהילות" בחיפה, וזאת על מנת שכל גבר הומו ייבדק באופן שגרתי, למען הורדת שיעור נשאות HIV באוכלוסייה זו. אנו תקווה שבקרוב יכנס לישראל גם הטיפול המונע לפני חשיפה, PrEP, כדי להוריד את מספר הנשאים בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים אף יותר".

 

מנדי מיכאלי ורן לייבל, מנכ"ליות שותפות איגי-ארגון הנוער הגאה: 

"מין ומיניות הם עדיין טאבו בחברה שלנו, גם בקהילה הגאה בוודאי אצל בני נוער זה לא נושא שבהכרח יש סביבו שיח פתוח ובריא, ולעיתים בדיוק להפך. בשלוש השנים האחרונות במסגרת פרויקט משותף עם הועד למלחמה באיידס ועם המחלקת לשחפת ואיידס במשרד הבריאות, הרחבנו והעמקנו את השיח בנוגע למיניות בריאה על כל המורכבויות שבה עם מאות מתנדבי איגי ואלפי החניכים והחניכות בקבוצות הנוער והצעירים ברחבי הארץ. אנחנו מרגישות שבשטח לנוער והצעירים שמשתתפים בפעילויות יש היום הרבה יותר ידע, רצון ויכולת לקיים שיח פתוח וכנה בנושא ולאור התוצאות שנצפות גם בנתוני הבדיקות, נמשיך בעבודה החינוכית לצמצום מקסימלי של הידבקויות ובעזרת השותפות והתקציבים החשובים שיש בהם צורך הולך ומתרחב משנה לשנה, נגיע לכמה שיותר נוער וצעירים בשנים הבאות ".

 

אוהד חיזקי, מנכ"ל אגודת הלהט"ב:

"המאבק באיידס היה ונותר בליבה הפועם של הקהילה הגאה ברחבי העולם. זכרון קורבנות הנגיף עומד במרכזן של קהילות רבות והשלכותיו עוד מעצבות את התרבות הקהילתית. פירות המאבק הביאו את החיוביים ל-HIV לחזור לחיקינו בחיים מלאים, אך עם תופעות לוואי בריאותיות וחברתיות קשות. בידיה של ממשלת ישראל לפעול כדי למנוע את הדבקתם של אזרחיה ותושביה ולסייע לקהילה הגאה במאבקה לחיים ובריאות. האגודה תסייע לוועד למלחמה באיידס ולשאר הארגונים במאמצים להגביר את המודעות לשימוש באמצעי מניעה, לזרז את הכנסתו של ה-PrEP לסל הבריאות ולעודד קיום בדיקות דם שגרתיות".

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני