AMD

חדשות

האם דיאטה עתירה בבשר אדום מעלה את הסיכון ל-AMD מוקדם? (American Journal of Epidemiology)

02/04/2009

ממחקר חדש עולה כי קיים קשר חיובי בין צריכת בשר אדום ובין AMD (Age-related Macular Degeneration) מוקדם; מצד שני, קיים קשר שלילי בין כמות רבה של עופות בדיאטה ובין AMD מאוחר.

 

החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים קשרו בין דיאטה עתירה בבשר אדום ובין רמות גבוהות יותר של תרכובות N-nitroso, ברזל שמקורו מן החי (Heme Iron) ותוצרי AGE (Advanced Glycation Products), עם הסיכון לנזק חמצוני ופגיעה ברשתית.

 

במטרה לבחון באופן מעמיק יותר את הקשר בין צריכת בשר ובין AMD, החוקרים עקבו אחר 5604 משתתפים במחקר Melbourne Collaborative Cohort Study. גילאי המשתתפים נעו בין 58-69 שנים בתחילת המחקר ב-1990-1994, כאשר הם השלימו שאלונים תזונתיים שהתייחסו לשנה הקודמת.

 

בין 2003 ו-2006, כאשר המשתתפים היו בטווח הגילאים 66-85 שנים, נערכו צילומים של הרשתית שימשו להערכת נוכחות AMD.

 

החוקרים תיעדו 1680 מקרים של AMD מוקדם, שהוגדר בנוכחות דרוזן, 63 מ' ומעלה, עם או בלי היפר/היפופיגמנטציה. 77 משתתפים אובחנו עם AMD מאוחר, לאור ניאו-וסקולריזציה כורוידאלית או אטרופיה גיאוגרפית.

 

בהשוואה לאלו שצרכו בשר אדום פחות מ-4.5 פעמים בשבוע, צריכת בשר אדום למעלה מ-10 פעמים בשבוע לוותה ביחס סיכונים של 1.47 ל-AMD מוקדם (p<0.001 , לאחר תקנון לגיל, מין, עישון, BMI וגורמים תזונתיים אחרים). החוקרים לא מצאו קשר בין צריכת בשר אדום ובין AMD מאוחר.

 

מנגד, לא נמצא קשר בין צריכת עופות ובין AMD מוקדם. עם זאת, בקרב משתתפים שדיווחו כי צרכו עוף לפחות 3.5 פעמים בשבוע, הסיכון ל-AMD מאוחר היה קטן יותר בהשוואה לאלו שאכלו עוף פחות מפעם בשבוע (OR = 0.43,  p=0.007).

 

לא נמצא קשר בין צריכת דגים ובין AMD.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי ייתכן ו צריכה רבה של בשר אדום הינה גורם סיכון חדש ל-AMD מוקדם, אך הם קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא.

 

Am J Epidemiol 2009;169:867-876.

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני