AMD

חדשות

תוספי Zeaxanthin ו- Lutein מביאים לתפקוד מקולרי טוב יותר בשלב מוקדם של AMD (מתוך הפגישה השנתית של ARVO)

20/05/2009

מחקר חדש, שהוצג בפגישה השנתית של ARVO (Association for Research in Vision and Ophthalmology), מדגים שתוספת אוראלית של lutein ו- zeaxanthin לנוגדי חימצון עשויה לשפר תוצאות מורפולוגיות ותפקודיות לאחר 36 חודש במטופלים בעלי סיכון גבוה להתקדמות AMD (age-related macular degeneration) לשלב מתקדם. יש לציין כי ההבדל במרחק המתוקן הטוב ביותר של חדות הראייה (BC DVA) לאחר 12 חודש לא היה מובהק סטטיסטית.

 

במחקר הנוכחי (מחקר CARMA) החוקרים בדקו את האפקטים של הוספת lutein ו- zeaxanthin     (Carotenoids ) לנוגדי חימצון (ויטמין C, E ואבץ) בהשוואה לפלצבו על תפקוד ראייה והתקדמות משלב מוקדם למאוחר של AMD. במחקר לקחו חלק 433 מטופלים עם מאפייני AMD מוקדם בעין אחת לפחות או כל דרגה של AMD בעין שהשתתפה במחקר ו-AMD מתקדם בעין השנייה. המטופלים חולקו רנדומאלית לקבל Carotenoids בשילוב עם נוגדי חימצון (C+CA, 216 מטופלים) או פלצבו (217 מטופלים).

 

משתנה המחקר העיקרי היה BC DVA, שנמדד במחקר ETDRS (טיפול מוקדם ברטינופתיה סוכרתית) כ-4 מטרים לאחר 12 חודשים. משתנים משניים כללו שיפור או שימור interferometric acuity, רגישות לניגודיות, יכולת להבדיל בין צורות, ספקטרוסקופיה על שם Raman עבור פיגמנט מקולרי ושינוי בחומרת AMD שנוטרה באמצעות צילום קרקעית העין.

 

בכל אחד מביקורי המחקר (שבוצעו בנקודת ההתחלה ולאחר 12, 18, 24, 30 ו-36 חודש) דורגו תמונות קרקעית העין, רמות lutein ו- zeaxanthin בסרום ורמות נוגדי חימצון אחרים.

 

התוצאות לאחר 36 חודש היו משמעותיות

 

תוצאות המחקר הדגימו כי למרות שינוי ממוצע ב- BC DVA לאחר 12 חודש לטובת קבוצת C+CA    (0.002 בקבוצת C+CA לעומת 0.007 בקבוצת הפלצבו), ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית (P = 0.5). הבדלים חזקים יותר הופיעו בשלבים מאוחרים יותר של המחקר, בעיקר לאחר 36 חודש.

 

ככל שהמחקר נמשך, מספר המטופלים בקבוצת ה- C+CA ובקבוצת הפלצבו צנח משמעותית בשל נשירה עצמית מהמחקר. לאחר 18 חודש היו בשתי קבוצות 122 ו-126 מטופלים בהתאמה, לאחר 24 חודש היו בקבוצות 92 ו-95 מטופלים בהתאמה, לאחר 30 חודשים, היו בקבוצות 58 ו-52 מטופלים בהתאמה ולאחר 36, 21 ו-20 מטופלים בהתאמה.

 

לאחר 36 חודש, BC DVA היה טוב יותר בעיניים שקיבלו טיפול (ממצא מובהק סטטיסטית), למרות שבשלב זה מספר המטופלים ירד בהשוואה לתחילת המחקר. בנוסף, עלייה של פי 10 ברמת lutein בסרום הייתה קשורה עם שיפור של 4 אותיות ב-DVA (B –0.77, t –2.42; = .017) ורמה גבוהה יותר של  lutein הייתה קשורה עם קצב איטי יותר של התקדמות AMD (= .011).

 

לסיכום, מחקר CARMA מציע שתוספי lutein zeaxanthin מביאים לתפקוד מקולרי טוב יותר במטופלים עם AMD מוקדם. כמו שעיני המטופלים עם רמות גבוהות של lutein מדגימות שינוי פחות קשה ב-AMD מוקדם, התוספים עשויים להיות יעילים במניעת התקדמות ל-AMD מאוחר. יש לציין כי התוספים שומרים על רמות הפיגמנט המקולרי.

 

לדברי החוקרים, במחקר הופיע טרנד לכיוון חדות ראייה טובה יותר בקבוצת הטיפול, כאשר ההבדל המובהק סטטיסטית הופיע בשלב מאוחר של המחקר (לאחר 36 חודש). למרות זאת, התוצאות מבוססות על תוצאות שהוגדרו כמשתנים משניים ולכן המחקר לא השיג את המטרה המוצהרת שלו.

 

כתגובה על המחקר נאמר כי לרופאים יש תקוות גדולות שתוספים תזונתיים יוכלו לשנות את פרופיל הסיכון של המטופלים בכל הקשור לסבירות שלהם לפתח איבוד ראייה בשל AMD. מצד אחד, המחקר הנוכחי מעודד מכיוון שיש מידע המצביע על אפקט מגן מסוים של טיפול ב- carotenoid. מצד שני, למחקר אין מספיק כוח מכדי לצאת עם המלצות מוחלטות בנושא.

 

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני