AMD

חדשות

הקשר בין צריכת חומצות שומן מסוג אומגה 3 והסיכון לניוון רשתית הקשור לגיל (מתוך Archives of Ophthalmology)

06/06/2009

מתוצאות 2 מחקרים שפורסמו בגיליון מאי 2009 של ה- Archives of Ophthalmology, עולה כי אכילה שגרתית של דגים, אגוזים, שמן זית ומאכלים אחרים המכילים אומגה 3, כמו גם הימנעות מחומצות טראנס, עשויות לצמצם את הסיכון לניוון רשתית הקשור לגיל (age-related macular degeneration, AMD).

 

Blue Mountains Eye Study

 

במחקר זה, החוקרים כותבים כי קיימת השערה כי ל-AMD ולמחלה קרדיווסקולארית ישנה פתוגנזה דומה. בעבר נמצא קשר בין צריכת שומן לבין טרשת עורקים ומחלה קרדיווסקולארית, ולכן הם בדקו את תפקידן של חומצות השומן מהדיאטה בהתפתחות AMD.

 

לדברי החוקרים, מצטברות עדויות המדגימות קשר בין סיכון נמוך יותר ל-AMD, לבין צריכת דגים וחומצות שומן לא רוויות (polyunsaturated fatty acid, PUFA) מסוג אומגה 3, בייחוד באנשים עם יחס נמוך של אומגה 6 לאומגה 3. עם זאת, הממצאים אינם עקביים באשר לקשר בין AMD לבין צריכת השומן הכללית או סוגי שומן מסוימים, כגון חומצות רוויות או חד-רוויות.

 

מטרת מחקר ה- Blue Mountains Eye Studyהייתה לבדוק את הקשר בין הצריכה הבסיסית של חומצות שומן בדיאטה של קשישים אוסטרליים ובין ההיארעות של AMD במהלך 10 שנים. החוקרים בדקו צילומי רשתית של 3,654 משתתפים בתחילת המחקר וצילומים מ-2,454 משתתפים כ-5 ו/או 10 שנים מאוחר יותר. בנוסף מילאו המשתתפים שאלון חצי-כמותי להערכת התזונה שלהם.

 

מתוצאות המחקר עולה, כי נמצא קשר בין אכילת מנה אחת של דגים בשבוע לבין סיכון נמוך יותר להיארעות מוקדמת של AMD, לאחר תקנון לגיל, מין ועישון (RR 0.69, 95% CI 0.49-0.98). קשר זה הודגם במיוחד במשתתפים עם צריכה נמוכה מהחציון של חומצה לינולאית (RR 0.57, 95% CI 0.36-0.89).

 

התוצאות היו דומות עבור צריכה של PUFAs ארוכות שרשרת מסוג אומגה 3. למשתתפים שאכלו 1-2 מנות אגוזים בשבוע, היה סיכון נמוך יותר להיארעות מוקדמת של AMD (RR 0.65, 95% CI 0.47-0.91). בחולים לא מעשנים, במשתתפים עם יחס נמוך מהחציון של כולסטרול כללי ל-HDL, ובמשתתפים עם צריכה בטא-קרוטן גבוהה מהחציון, החוקרים מצאו קשר מגן בין צריכת אגוזים וסיכון נמוך יותר לפרעות פיגמנטריות.

 

החוקרים מציינים כי לאכילה קבועה של דגים, צריכה גבוהה של חומצות שומן לא רוויות מסוג אומגה 3 וכן צריכה נמוכה של מזון העשיר בחומצה לינולאית, יש השפעה מגינה מפני הופעה מוקדמת של AMD. ייתכן שצריכה קבועה של אגוזים עשויה גם היא לצמצם את הסיכון ל-AMD. לדבריהם, כנראה מדובר בהשפעה משולבת של גורמים רבים.

 

מגבלות המחקר כוללות הטיות אפשריות מסוג היזכרות (recall) והישרדות (survival), אובדן בינוני למעקב שיכול ליצור הטיה, והאפשרות של ממצא מקרי, לאור בדיקת הקשרים הרבים.

 

החוקרים מסכמים כי תיתכן השפעה משולבת של אכילת דגים, אגוזים או PUFAs ארוכות שרשרת מסוג אומגה 3 וכן של גורמים נוספים, כולל עישון, צריכת חומצות מסוג אומגה 6 או בטא-קרוטן ויחס כולסטרול כללי ל-HDL, על הסיכון להופעת AMD.

 

הם מוסיפים כי לצורך השגת יתרון תזונתי מקסימאלי, דרוש איזון מתאים בין המאכלים השונים. ייתכן שמחקרים נוספים, כגון מחקר ה- Age-Related Eye Disease Study (AREDS), יוכלו לקבוע האם תוספי מזון כאומגה 3 או שינויים תזונתיים יכולים למנוע או להאט את ההופעה של AMD, שמהווה אחת מהסיבות החשובות לעיוורון.

 

Melbourne Collaborative Cohort Study

 

מטרת המחקר השני, הייתה לבדוק את הקשר בין צריכת שומן בדיאטה בעבר והשכיחות של AMD. מחקר ה- Melbourne Collaborative Cohort Studyכלל עוקבה של 6,734 משתתפים בני 58-69 שנה מאוסטרליה בשנים 1990-1994.

 

המשתתפים מילאו שאלונים להערכת התזונה בעת ההצטרפות למחקר, ובעת המעקב בשנים 2003-2006 נבדקו צילומי מקולה דיגיטליים דו צדדיים מהחולים, כדי להעריך סימנים מוקדמים ומאוחרים ל-AMD. החוקרים חישבו יחסי סיכון (ORs) לאחר תקנון לגיל, עישון וערפלנים אפשריים אחרים.

 

מתוצאות מחקר זה עולה, כי קיים קשר בין צריכה גבוהה של שומנים לא רוויים מסוג טראנס ושכיחות גבוהה יותר של AMD מאוחר. כאשר החוקרים השוו את צריכת שומן הטראנס ברביעון הנמוך ביותר לרביעון הגבוה ביותר, נמצא OR של 1.76 ל-AMD מאוחר (95% CI 0.92-3.37, p=0.02). הם מצאו קשר הפוך בין צריכת חומצות שומן מסוג אומגה 3 והופעת AMD מוקדמת (OR ברביעון הגבוה ביותר לעומת הנמוך ביותר- 0.85, 95% CI 0.71-1.02, p=0.03).

 

לדברי החוקרים, נמצאה שכיחות נמוכה יותר של AMD כאשר צריכת השמן זית הייתה גבוהה מ-100 מ"ל לשבוע, לעומת צריכה של פחות מ-1 מ"ל לשבוע (OR 0.48, 95% CI 0.22 - 1.04, p=0.03). לא נמצא קשר בין AMD לבין צריכת דגים, שומן כללי, חמאה או מרגרינה.

 

החוקרים כותבים כי ייתכן שדיאטה ענייה בחומצות טראנס לא רוויות ועשירה בחומצות שומן מסוג אומגה 3 ושמן זית, יכולה לצמצם את הסיכון ל-AMD.

 

במגבלות המחקר מציינים החוקרים מגבלות הנובעות מהשימוש בשאלון התזונה, חוסר יכולת להבחין בין צריכת דגים שומניים ללא-שומניים, השימוש בהשוואות מרובות, היתכנות ערפלנים נוספים, והאפשרות שצריכת שמן זית קשורה לאורח חיים בריא יותר.

 

החוקרים מסכמים כי נמצא קשר בין צריכה גבוהה של חומצות שומן לא רוויות מסוג טראנס ושכיחות גבוהה יותר של AMD מאוחר, וכן קשר בין צריכת חומצות שומן מסוג אומגה 3 ושמן זית לבין שכיחות נמוכה יותר של AMD מוקדם ומאוחר, בהתאמה.

 

ייתכן שאנשים שיאמצו דיאטה ענייה במאכלים מעובדים העשירים בחומצות טראנס לא רוויות ועשירה בחומצות שומן מסוג אומגה 3 ושמן זית, ייהנו מהגנה מסוימת מפני התפתחות AMD.

 

Arch Ophthalmol. 2009;127(5):656-665.

 

Arch Ophthalmol. 2009;127(5):674-680

  

לידיעה במדסקייפ

 

לדיון נוסף בנושא אתם מוזמנים לפורום e-med healthclub

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני