AMD

חדשות

האם צריכת דגים מפחיתה את הסיכון לניוון מקולרי גילי? (Ophthalmology)

26/07/2010

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-Ophthalmology עולה כי במבוגרים האוכלים דגים שמנים לפחות פעם בשבוע, סיכון נמוך יותר לאובדן ראיה חמור על-רקע ניוון מקולרי-גילי (AMD, Age-related Macular Degeneration).

 

עם זאת, החוקרים מוסיפים כי מעדויות ממחקרים קודמים עולה כי בקרב אוכלי דגים שיעורי AMD נמוכים יותר, בהשוואה לאלו האוכלים דגים לעיתים רחוקות.

 

הממצאים תומכים בתיאוריה לפיה חומצות שומן אומגה-שלוש – המצויות בשפע בדגים שומניים דוגמת סלמון, מקרל וטונה אלבקור – עשויים להשפיע על התפתחות או התקדמות AMD.

 

מחקר קודם מצא כי תערובת ספציפית במינון-גבוה של נוגדי-חמצון – וויטמין C ו-E, ביתא-קרוטן ואבץ – עשויה להאט את התקדמות AMD בשלבי הביניים, ורופאים כעת ממליצים על טיפול זה לחולים אלו .

 

עדיין לא ברור אם דגים או תוספי אומגה-שלוש עשויים למנוע התקדמות AMD. עם זאת, בימים אלו נערך מחקר שנועד לבחון אם יש תועלת בהוספת שמן דגים ונוגדי-חמצון לוטאין וזקסנטין לתוספים המקוריים.

 

במחקר הנוכחי החוקרים בחנו את הנתונים אודות 2,520 מבוגרים בגילאי 65-84 שנים, שעברו בדיקות עיניים והשלימו שאלוני תזונה מפורטים. 15% אובחנו עם AMD בשלב מוקדם או בינוני, פחות מ-3% אובחנו עם מחלה בשלב מתקדם.

 

החוקרים לא מצאו קשר ברור בין דיווח המשתתפים על צריכת דגים ובין הסיכון ל-AMD. עם זאת, זוהה קשר בין צריכה גבוהה של דגים עתירים באומגה-שלוש ובין הסיכויים ל-AMD מתקדם.

בקרב משתתפים במחקר שאכלו מנה אחת, או יותר, של דגים אלו בשבוע, הסיכון ל-AMD מתקדם היה נמוך ב-60% בהשוואה לסיכון של אלו שאכלו פחות ממנה אחת בשבוע, בממוצע.

 

החוקרים לקחו בחשבון גורמים דוגמת מין, גזע והרגלי עישון – הקשורים בסיכון ל-AMD; בנשים קיים סיכון גבוה יותר ל-AMD, בלבנים קיים סיכון גבוה מזה של אפריקאים-אמריקאים ובמעשנים סיכון גבוה מלא-מעשנים.

 

 

לדברי החוקרים, בעוד שמהמחקר הנוכחי עולה כי דיאטה עתירה בחומצות שומן אומגה-שלוש עשויה להפחית את הסיכון ל-AMD מתקדם בחלק מהחולים, דרושים מחקרים נוספים בנושא. כמו כן, המחקר התבסס על דיווח המשתתפים ועל הזיכרון שלהם. כמו כן, לא ברור אם צריכה רבה של דגים עתירים באומגה-שלוש  קשורה לסיכון המופחת ל-AMD מתקדם, אך לא ל-AMD בשלב מוקדם.

 

Ophthalmology 2010

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני