AMD

חדשות

ה-FDA אישר את Vabysmo הנוגדן הבי-ספציפי הראשון לעין, לטיפול בשני גורמים מובילים לאובדן ראייה (הודעת רוש)

07/02/2022

-          Vabysmo  (faricimab-svoa)  , הוא נוגדן המעכב שני מסלולי מחלה המניעים ניוון מקולרי ניאו-וסקולרי או "רטוב" תלוי גיל(nAMD)  ובצקת מקולרית סוכרתית  (DME)

 

-           Vabysmo היא התרופה היחידה הניתנת להזרקה תוך עינית שאושרה בו זמנית בארה"ב עבור nAMD ו-DME, עם משטרי מינון גמישים המבוססים על צורכי המטופל.

 

 רוש הודיעה כי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר את Vabysmo™   (faricimab-svoa), לטיפול בניוון מקולרי ניאו-וסקולרי או "רטוב" תלוי גיל (nAMD) ולטיפול בבצקת מקולרית סוכרתית (DME) . ניוון מוקולרי ניאו-וסקולרי ובצקת מקולרית סוכרתית הם שני גורמים מובילים לאובדן ראייה ברחבי העולם. התרופה  Vabysmo מכוונת ומעכבת שני מסלולי מחלה הקשורים למספר מצבי רשתית המאיימים על הראייה על ידי נטרול אנגיופואטין-2 (Ang-2) וגורם גדילה וסקולרי אנדותליאלי-A (VEGF-A).  Vabysmo היא התרופה הראשונה והיחידה הניתנת להזרקה תוך עינית המאושרת על ידי ה-FDA עבור ניוון מוקולרי ניאו-וסקולרי ובצקת מקולרית סוכרתית, המשפרת ושומרת על הראייה, ומאפשרת קבלת טיפולים בהפרש של חודש עד ארבעה חודשים בין טיפול לטיפול בשנה הראשונה , לאחר ארבע מנות חודשיות ראשוניות.

 

עוד מודיעה רוש כי כתב העת Lancet פרסם שני מאמרים המדגישים את התוצאות לאחר שנת מעקב אחת מארבעה מחקרים מכריעים בשלב III על פאריסימאב, נוגדן בי-ספציפי מחקרי, המיועד לטיפול בבצקת לניוון מקולרי ניאו-וסקולרי או "רטוב" תלוי גיל (nAMD) ובבצקת מקולרית סוכרתית (DME). [1,2] כל ארבעת המחקרים – אליהם גויסו מעל 3,000 אנשים בסך הכל – השיגו את יעדי המחקר העיקריים שלהם, והראו שאנשים שטופלו בפאריסימאב בתדירות של עד אחת לארבעה חודשים, השיגו שיפור בראייה שאינו נחות בהשוואה לאפליברספט הניתנת אחת לחודשיים. ראוי לציין שכמחצית מהמטופלים שהתאימו לקבלת פאריסימאב הצליחו להגיע למרווח של ארבעה חודשים בין הטיפולים בשנה הראשונה, וכשלושה רבעים מהם הצליחו להגיע למרווח של שלושה חודשים או יותר במחקרים TENAYA ו-LUCERNE שנערכו במטופלים עם nAMD ובמחקרים YOSEMITE ו-RHINE שנערכו במטופלים עם DME. [1,2] הטיפול המקובל כיום עבור מצבים רפואיים אלו שיכולים באופן פוטנציאלי לגרום לעיוורון מצריך זריקות לעין בתדירות של אפילו אחת לחודש [3,4].

"נתונים אלו שפורסמו בכתב העת Lancet מחזקים את הפוטנציאל של פאריסימאב כאפשרות טיפולית חשובה שעשויה לסייע בשיפור ושימור הראייה תוך הארכת הזמן בין הטיפולים לעד ארבעה חודשים," כך לדברי ד"ר לוי גאראווי, M.D., Ph. D, מנהל תחום רפואה ראשי של רוש וראש פיתוח מוצרים גלובליים.  "אנו ממשיכים להיות מחויבים עמוקות לפיתוח תרופות חדשות כדוגמת פאריסימאב, אשר עשויות לעזור בשימור הראייה של אנשים רבים שחיים עם  מחלות רשתית חמורות."

אם היא תאושר, פאריסימאב תהווה את הנוגדן הבי-ספציפי הראשון לעין, המכוון ומעכב שני מסלולים נפרדים הקשורים במספר מצבים של הרשתית המסכנים את הראייה, על ידי נטרול אנגיופואיאטין-2 (Ang-2) וגורם גדילה וסקולרי אנדותליאלי-A (VEGF-A). [5] עיכוב שני המסלולים הוכח כבעל יתרונות משלימים פוטנציאליים, כאשר עיכוב זה מייצב את כלי הדם ובכך מפחית דליפת כלי הדם ואת הדלקת יותר מאשר עיכוב של מסלול VEGF-A בלבד. [6]

ממצאים עיקריים [1,2]

במחקרים TENAYA ו-LUCERNE על nAMD, שיפור הראייה הממוצע מנקודת ההתחלה לאחר שנה אחת בזרועות של פאריסימאב היה 5.8+ ו-6.6+ אותיות, בהתאמה, בהשוואה ל-5.1+ ו-6.6+ אותיות בזרועות של אפליברספט. המחקרים מדדו גם את שיעור האנשים בזרוע של פאריסימאב אשר טופלו במרווחי זמן של אחת לשלושה או ארבעה חודשים במהלך השנה הראשונה. חשוב לציין של-46% (n=144/315 ) מהמטופלים במחקר TENAYA ול-45% (n=142/316) במחקר LUCERNE התאפשר לתת טיפול אחת לארבעה חודשים בשנה הראשונה. ל-34% (n=107/315) נוספים מהמטופלים במחקר TENAYA ו-33% (n=104/316) במחקר LUCERNE התאפשר לתת טיפול אחת לשלושה חודשים. במשולב, עבור כמעט 80% מהמטופלים שטופלו עם פאריסימאב התאפשר לתת טיפול במרווחי זמן של שלושה חודשים או יותר במהלך השנה הראשונה. בהתאמה לתוצאי הראייה, הטיפול בפאריסימאב הביא להפחתה משמעותית וברת השוואה בעובי הרשתית המרכזית (CST) ולירידה ברת השוואה בגודל ובשטח הנגע בו התרחשה יצירת כלי דם חדשים . באופן כללי, פאריסימאב היתה בעלת סבילות טובה בשני המחקרים, ובעלת פרופיל תועלת-סיכון חיובי. אירועים  עיניים חריגים (AEs) היו ברי השוואה על פני זרועות הטיפול ותאמו לאלו שהיו צפויים עם זריקות תוך-עיניות של אנטי-VEGF במטופלים עם nAMD.

במחקרים YOSEMITE ו-RHINE ב- DME, שיפור הראייה הממוצע מנקודת ההתחלה בשנה אחת היו 11.6+ ו-10.8+ אותיות בזרועות ה- treat-and-extend עם פאריסימאב, 10.7+ ו-11.8+ אותיות בזרועות שנתנו טיפול בפאריסימב אחת לחודשיים ו-10.9+ ו-10.3+ אותיות בזרועות של אפליברספט, בהתאמה. יעד המחקר השניוני בשני המחקרים מדד את שיעור האנשים בזרועות ה- treat-and-extend עם פאריסימאב אשר הגיעו למרווחים של אחת לשלושה או ארבעה חודשים בין הטיפולים בתום השנה הראשונה. חשוב לציין ש-53% (n=151/286) מהמטופלים בזרועות ה- treat-and-extend במחקר YOSEMITE ו-51% (n=157/308) במחקר RHINE השיגו מרווחי זמן של ארבע חודשים בין הטיפולים בנקודת הזמן של שנה אחת. בנוסף, 21% (n=60/286) בזרועות ה- treat-and-extend עם פאריסימאב במחקר YOSEMITE ו-20% (n=62/308) במחקר RHINE השיגו מרווחי זמן של שלושה חודשים בין הטיפולים. במשולב, מעל 70% מהמטופלים בזרועות ה- treat-and-extend עם פאריסימאב הצליחו להשיג מרווחים של שלושה חודשים או יותר בין הטיפולים בתום השנה הראשונה. הטיפול בפאריסימב הדגים באופן עקבי עדיפות על פני אפליברספט מבחינת הפחתה בעובי הרשתית וספיגת הנוזל התוך-רשתי במהלך השנה הראשונה. הסבילות של פאריסימאב היתה טובה בשני המחקרים, ובעלת פרופיל תועלת-סיכון חיובי. אירועים עיניים חריגים (AEs) היו ברי השוואה על פני זרועות הטיפול ותאמו לאלו שהיו צפויים עם זריקות תוך-עיניות של אנטי-VEGF במטופלים עם DME.

פאריסימאב נמצאת כעת תחת בדיקה של מנהל המזון והתרופות האמריקאי לטיפול ב-nAMD ו-DME. סוכנות התרופות האירופית מבצעת גם היא כעת הערכה של בקשת אישור השיווק של פאריסימאב לטיפול ב-nAMD ו-DME. בנוסף, הניסויים COMINO ו-BALATON יצאו לדרך, להערכת היעילות והבטיחות של פאריסימאב באנשים עם בצקת מקולרית הנגרמת מחסימת וריד הרשתית. [7,8]

תוצאות של שנתיים עבור פאריסימאב ב-DME יוצגו בכנס Angiogenesis, Exudation, and Degeneration 2022 , ביום שבת ה-12 בפברואר.

אודות המחקרים TENAYA ו-LUCERNE [1]

המחקרים TENAYA (NCT03823287) ו-LUCERNE (NCT03823300) הם שני מחקרים גלובליים זהים בפאזה III, בהקצאה אקראית, רב-מרכזיים, בסמיות כפולה, המעריכים את היעילות והבטיחות של פאריסימאב בהשוואה לאפליברספט בקרב 1,329 אנשים החיים עם ניוון מקולרי ניאו-וסקולרי או "רטוב" תלוי גיל (671 במחקר TENAYA ו-658 במחקר LUCERNE). לכל אחד מהמחקרים יש שתי זרועות טיפול: פאריסימאב 6.0 מ"ג הניתנת במרווחים קבועים של כל חודשיים, שלושה חודשים או ארבעה חודשים, לפי בחירה המתבצעת על סמך הערכה אובייקטיבית של פעילות המחלה בשבועות 20 ו-24; אפליברספט 2.0 מ"ג הניתנת במרווחים קבועים של חודשיים. בשתי הזרועות, ניתנו זריקות דמה בביקורי מחקר בהם לא נקבעו זריקות טיפול, על מנת לשמור על סמיות החוקרים והמשתתפים.

יעד המחקר העיקרי של המחקרים הוא השינוי הממוצע בציון חדות הראייה המתוקנת הטובה ביותר (BCVA) (הראייה מרחוק הטובה ביותר שאדם יכול להשיג – כולל עם תיקון כמו משקפיים – בעת קריאת אותיות בלוח בדיקת ראייה) מנקודת ההתחלה בממוצע על פני שבועות 40, 44 ו-48. מדדי הערכה משניים כוללים: בטיחות; אחוז המשתתפים בזרוע פאריסימאב המקבלים טיפול כל חודשיים, שלושה חודשים וארבעה חודשים; אחוז המשתתפים המשיגים שיפור, ואחוז המשתתפים שלא חווים אובדן של 15 אותיות או יותר ב-BCVA מנקודת ההתחלה על פני זמן; שינוי בעובי הרשתית המרכזית מנקודת ההתחלה לאורך זמן; ושינוי בגודל הכולל של אזור הנגע בו התרחשה יצירה של כלי דם חדשים ובדליפה מנקודת ההתחלה לאורך זמן.

אודות המחקרים YOSEMITE ו-RHINE [2]

המחקרים YOSEMITE (NCT03622580) ו-RHINE (NCT03622593) הינם שני מחקרים גלובליים זהים בפאזה III, בהקצאה אקראית, רב-מרכזיים, בסמיות כפולה, המעריכים את היעילות והבטיחות של פאריסימאב בהשוואה לאפליברספט בקרב 1,891 אנשים עם בצקת מקולרית סוכרתית (940 במחקר YOSEMITE ו-951 במחקר RHINE). כל אחד מהמחקרים כלל שלוש זרועות טיפול: פאריסימאב 6.0 מ"ג הניתנת במרווחים של עד ארבעה חודשים בגישת treat-and-extend , לאחר ארבע מנות חודשיות התחלתיות; פאריסימאב 6.0 מ"ג הניתנת במרווחי זמן קבועים של חודשיים לאחר שש מנות חודשיות התחתיות; ואפליברספט הניתנת במרווחים קבועים של חודשיים לאחר חמש מנות חודשיות התחלתיות. בכל שלוש הזרועות, ניתנו זריקות דמה בביקורי מחקר בהם לא נקבעו זריקות טיפול, על מנת לשמור על סמיות החוקרים והמשתתפים.

יעד המחקר העיקרי של המחקרים הוא השינוי הממוצע בציון חדות הראייה המתוקנת הטובה ביותר (BCVA) מנקודת ההתחלה עד נקודת הזמן של שנה אחת. יעדי מחקרים שניוניים כוללים: בטיחות; אחוז המשתתפים בזרוע ה- treat-and-extend המקבלים פאריסימאב כל חודש, חודשיים, שלושה חודשים וארבעה חודשים, בשבוע 52; אחוז המשתתפים המשיגים שיפור דו-שלבי או יותר מנקודת ההתחלה בחומרת הרטינופתיה הסוכרתית בשבוע 52; אחוז המשתתפים המשיגים שיפור, ואחוז המשתתפים שלא חווים אובדן של 15 אותיות או יותר ב-BCVA מנקודת ההתחלה לאורך זמן; שינוי בעובי הרשתית המרכזית מנקודת ההתחלה לאורך זמן; ואחוז המטופלים שאין להם נוזל תוך-רשתי לאורך זמן.

אודות ניוון מקולרי נאווסקולרי תלוי גיל

ניוון מקולרי ניאו-וסקולרי תלוי גיל (AMD) הוא מצב רפואי שמשפיע על החלק בעין שאחראי על ראייה מרכזית חדה הנחוצה לפעילויות כמו קריאה. [9,10] AMD ניאו-וסקולרי או "רטוב" (nAMD) הוא צורה מתקדמת של המחלה אשר עלולה לגרום לאובדן ראייה מהיר וחמור. [11,12]. מצב זה מתפתח כאשר כלי דם חדשים ולא תקינים גדלים בצורה בלתי מבוקרת תחת המקולה, וגורמים לנפיחות, לדימום ו/או פיברוזיס. [12] ברחבי העולם, כ-20 מיליון אנשים חיים עם nAMD – הגורם המוביל לאובדן ראייה בקרב אנשים בני 60 ומעלה – והמצב הרפואי הזה ישפיע על כמות אפילו גדולה יותר של אנשים ברחבי העולם ככל שאוכלוסיית העולם מזדקנת. [9,13,14]

 

אודות בצקת מקולרית סוכרתית

בצקת מקולרית סוכרתית (DME), המשפיעה על כ-21 מיליון אנשים ברחבי העולם, היא סיבוך של רטינופתיה סוכרתית (diabetic retinopathy - DR) המסכן את הראייה. [15] בצקת מקולרית סוכרתית מתרחשת כאשר כלי הדם הפגומים דולפים לתוך המקולה וגורמים לנפיחות במקולה – המקולה היא האזור המרכזי של הרשתית האחראי לראייה החדה הנחוצה לקריאה ולנהיגה. [10,16] מספר האנשים עם DME צפוי לגדול ככל שעולה השכיחות של סוכרת. [17] בהיעדר טיפול, מצב רפואי זה נקשר בעיוורון ובירידה באיכות החיים. [18] נותר צורך משמעותי ללא מענה לטיפולים יעילים יותר, ועמידים לאורך זמן רב יותר עבור אנשים עם DME. [6]

 

אודות פאריסימאב [5]

פאריסימאב היא הנוגדן הבי-ספציפי המחקרי הראשון המיועד לעין. הוא מכוון לשני מסלולים נפרדים ומובחנים הקשורים למספר מצבים רפואיים ברשתית המסכנים את הראייה בכך שהוא מנטרל אנגיופואיאטין-2 (Ang-2) ואת גורם הגדילה הווסקולרי האנדותליאלי-A (VEGF-A). Ang-2 ו- VEGF-A תורמים לאובדן הראייה בכך שהם גורמים לחוסר יציבות של כלי דם, וגורמים להיווצרותם של כלי דם דולפים חדשים ומגבירים את הדלקת. על ידי חסימת שני המסלולים המעורבים, Ang-2 ו-VEGF-A, פאריסימאב נועדה לייצב את כלי הדם, ובכך לתרום באופן פוטנציאלי לשיפור תוצאי הראייה למשך זמן רב יותר עבור אנשים החיים עם בעיות ברשתית.

 

אודות חברת Roche באופתלמולוגיה

חברת Roche מתמקדת בהצלת הראייה של אנשים עקב הגורמים העיקריים לאובדן ראייה באמצעות טיפולים פורצי דרך. דרך החדשנות שלנו בגילוי המדעי של מטרות חדשות פוטנציאליות עבור תרופות, טיפול רפואי מותאם אישית, הנדסה מולקולרית, סמנים ביולוגיים, ואספקה רציפה ומתמשכת של תרופות, אנו שואפים לעצב את הטיפולים הנכונים והמתאימים עבור המטופלים המתאימים.

 

יש לנו את קו הפיתוח הרחב ביותר בנושא הרשתית בתחום האופתלמולוגיה, והוא כולל מוצרים לשלבים המוקדמים והמתקדמים, אשר מובל על ידי המדע ומוזן מתובנות של אנשים עם מחלות עיניים. קו הפיתוח שלנו למוצרים המיועדים לשלבים המתקדמים כולל את פאריסימאב, טיפול פונטציאלי ראשון מסוגו שעובר הערכות עבור מספר מצבים רפואיים ברשתית, כולל ניוון מקולרי ניא-ווסקולרי או "רטוב" תלוי גיל (nAMD), בצקת מקולרית סוכרתית ורטיונפתיה סוכרתית. פאריסימאב היא הנוגדן הבי-ספציפי המחקרי הראשון שמיועד לעין. הוא מכוון לשני מסלולים נפרדים – באמצעות אנגיופואיאטין-2 (Ang-2) וגורם גדילה ווסקולרי אנדותליאלי-A (VEGF-A) – הקשורים למספר מצבים רפואיים ברשתית המסכנים את הראייה, על מנת לייצב את כלי הדם, ובכך באופן פוטנציאלי לשפר את תוצאי הראייה למשך זמן ארוך יותר. [5] קו הפיתוח שלנו כולל טיפולים גנטיים וטיפול לאטרופיה גיאוגרפית ומחלות מסכנות ראייה אחרות, כולל מצבים רפואיים נדירים ותורשתיים.

 

תוך יישום הניסיון הנרחב שלנו, הנגשנו כבר שני טיפולי עיניים פורצי דרך לאנשים החיים עם אובדן ראייה. SusvimoTM (זריקת רניביזומאב - ranibizumab) 100 מ"ג/מ"ל לשימוש תוך-עיני התקן תוך-עיני הניתן למילוי חוזר, הראשון שמאושר על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) המיועד לטיפול ב-nAMD אשר משחרר באופן רציף פורמולציה מותאמת של רניביזומאב על פני מספר חודשים. Lucentis®* (זריקת רניביזומאב) הוא הטיפול המאושר הראשון המיועד לשיפור הראייה אצל אנשים עם בעיות מסוימות ברשתית. [3,19]

 

אודות חברת Roche

Roche היא חברה כלל עולמית מובילה בתחום התרופות והדיאגנוסטיקה, המתמקדת בקידום המדע למען שיפור חיי האדם. שילוב העוצמות בתחומי התרופות והדיאגנוסטיקה, כמו גם יכולות גדלות בתחום של תובנות רפואיות מונחות נתונים מסייעים לחברת Roche לספק טיפולי בריאות מותאמים אישית. חברת Roche עובדת עם שותפים על פני כל מגזר הבריאות כדי לספק את הטיפול הטוב ביותר עבור כל אדם.

 

Roche היא חברת הביוטכנולוגיה הגדולה ביותר בעולם, בעלת מגוון תרופות מובחן ונרחב ביותר בתחומי האונקולוגיה, אימונולוגיה, מחלות זיהומיות, רפואת עיניים ומחלות של מערכת העצבים המרכזית. כמו כן, Roche היא החברה המובילה בעולם בתחומי דיאגנוסטיקה in vitro  ודיאגנוסטיקה של מחלות סרטן המבוססת על רקמה, וכן חברה חלוצה בתחום ניהול סוכרת והטיפול בה. בשנים האחרונות, השקיעה החברה ביצירת פרופילים גנומיים ובשותפויות נתונים בעולם האמיתי והפכה לשותפה מובילה בתעשייה בתחום התגליות והתובנות הרפואיות.

 

חברת Roche, אשר נוסדה בשנת 1896, ממשיכה בחיפושיה אחר דרכים טובות יותר למניעה, לאבחון ולטיפול במחלות במטרה לתרום תרומה בת קיימא לחברה. כמו כן, החברה שואפת לשפר את נגישותם של חידושים רפואיים למטופלים באמצעות שיתוף פעולה עם כל בעלי העניין הרלוונטיים. למעלה משלושים תרופות אשר פותחו על ידי חברת Roche כלולות ברשימות המודל לתרופות חיוניות של ארגון הבריאות העולמי, ביניהן תרופות אנטיביוטיות מצילות חיים, תרופות נגד מלריה ותרופות לטיפול בסרטן. יתרה מכך, חברת Roche זכתה להכרה כמובילת הענף בקיימות בתוך תעשיית התרופות במשך 13 שנים ברציפות על פי מדדי הקיימות של Dow Jones (DJSI).

 

קבוצת Roche, שמשרדיה הראשיים ממוקמים בבאזל, שווייץ, פועלת במעל 100 מדינות, ובשנת 2020 העסיקה מעל 100,000 בני אדם ברחבי העולם. בשנת 2020, השקיעה חברת Roche 12.2 מיליארדCHF  במחקר ופיתוח, ומכירותיה הסתכמו ב- 58.3 מיליארדCHF . חברת  Genentechהממוקמת בארה"ב, היא חברה בבעלות מלאה של קבוצת Roche. Roche היא בעלת המניות העיקרית בחברת Chugai Pharmaceutical ביפן. למידע נוסף, אנא בקרו באתר  www.roche.com.

 

כל הסימנים המסחריים בהם נעשה שימוש או המוזכרים בידיעה זו מוגנים על פי חוק.

 

סימוכין

[1] Heier, et al. Efficacy, durability, and safety of intravitreal faricimab up to every 16 weeks for neovascular age-related macular degeneration (TENAYA and LUCERNE): two randomised, double-masked, phase 3, non-inferiority trials. The Lancet. 2022; https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)00010-1.
[2] Wykoff et al. Efficacy, durability, and safety of intravitreal faricimab with extended dosing up to every 16 weeks in patients with DME (YOSEMITE and RHINE): two randomised, double-masked, phase 3 trials. The Lancet. 2022; https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)00018-6.
[3] FDA. Highlights of prescribing information, Lucentis. 2012 [Internet; cited January 2022]. Available from: https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2012/125156s0069s0076lbl.pdf.
[4] FDA. Highlights of prescribing information, Eylea. 2011 [Internet; cited January 2022]. Available from: https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2011/125387lbl.pdf.
[5] Sharma, et al. Faricimab phase 3 DME trial significance of personalized treatment intervals (PTI) regime for future DME trials. Eye. 2021; https://doi.org/10.1038/s41433-021-01831-4.
[6] Heier JS, et al. The Angiopoietin/Tie pathway in retinal vascular diseases: a review. Retina-J Ret Vit Dis. 2021;41:1-19.
[7] ClinicalTrials.gov. A Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Faricimab in Participants With Macular Edema Secondary to Central Retinal or Hemiretinal Vein Occlusion (COMINO) [Internet; cited January 2022]. Available from: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04740931.
[8] ClinicalTrials.gov. A Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Faricimab in Participants With Macular Edema Secondary to Branch Retinal Vein Occlusion (BALATON) [Internet; cited January 2022]. Available from: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04740905.
[9] Bright Focus Foundation. Age-Related Macular Degeneration: Facts & Figures. [Internet; cited January 2022]. Available from: https://www.brightfocus.org/macular/article/age-related-macular-facts-figures.
[10] All About Vision. Macula Lutea. [Internet; cited January 2022]. Available from: https://www.allaboutvision.com/resources/macula.
[11] Pennington KL, et al. Epidemiology of age-related macular degeneration (AMD): associations with cardiovascular disease phenotypes and lipid factors. Eye and Vision. 2016;3:34.
[12] Little K, et al. Myofibroblasts in macular fibrosis secondary to neovascular age-related macular degeneration-the potential sources and molecular cues for their recruitment and activation. EBioMedicine. 2018;38:283-91.
[13] Connolly E, et al. Prevalence of age-related macular degeneration associated genetic risk factors and 4-year progression data in the Irish population. Br J Ophthalmol. 2018;102:1691–5.
[14] Wong WL, et al. Global prevalence of age-related macular degeneration and disease burden projection for 2020 and 2040: a systematic review and meta-analysis. Lancet Glob Health. 2014;2:106–16.
[15] Yau JWY, et al. Global prevalence and major risk factors of diabetic retinopathy. Diabetes Care. 2012;35:556-64.
[16] National Eye Institute. Facts about diabetic eye disease [Internet; cited January 2022]. Available from: https://nei.nih.gov/health/diabetic/retinopathy.
[17] Liu E, et al. Diabetic macular oedema: clinical risk factors and emerging genetic influences. Clin Exp Optom. 2017;100:569-76.
[18] Park SJ, et al. Extent of exacerbation of chronic health conditions by visual impairment in terms of health-related quality of life. JAMA Ophthalmol. 2015;133:1267-75.
[19] FDA. Highlights of prescribing information, Susvimo. 2021 [Internet; cited January 2022]. Available from: https://www.gene.com/download/pdf/susvimo_prescribing.pdf 

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני