חדשות

אסון החשיפה לגז הפוספין : האם ניתן היה לאבחן ? סקירת ספרות קצרה (Pediatr Emerg Care, Emerg Trauma Shock)

23/01/2014

מאת מערכת אי-מד

הטרגדיה שאירעה אמש בירושלים שבה נפטרו שני ילדים בשל שאיפה של גז שהשתחרר מחומר ההדברה פוספין (phosphine ) לאחר שככל הנראה בה במגע עם נוזל או אוויר לח, מעלה שאלות רבות, בעיקר באשר לבטיחות השימוש וחומר ואופן ההתנהלות של המדביר.

לדיווח על האירוע ב"הארץ"

בתקשורת עלו גם שאלות לגבי אופן הטיפול הראשוני במשפחה שנפגעה, שכן לפי הדיווחים המשפחה הגיעה למרפאת חירום (בשעה 1:00 בלילה)  עם תלונות של בחילות והקאות, ולאחר שנבדקו וקיבלו טיפול להקלת הסימפטומים נשלחו הביתה. מאוחר יותר נפטרו שתי האחיות במשפחה, ושני האחים מאושפזים כעת במצב קשה, מורדמים ומונשמים.

מצאנו בספרות את שני הדיווחים הבאים שעשויים לתת מידע נוסף:

בספטמבר 2011 פורסם דיווח זה ב- שבו תואר מקרה של הרעלה של משפחה כתוצאה מחשיפה לפוספין. גם במקרה זה מתו שני בני משפחה צעירים: ילדה בת 15 חודש, ואחיה בן 4 שנים. כאן החשיפה התרחשה לאחר ריסוס חצר דירת מגורים.

המשפחה בת 6 נפשות נחשפה לגז הפוספין לאחר שהחצר בביתם טופלה באלומניום פוספיד לצורך הדברת חרקים. השאיפה של גז הפוספין גרמה לסימפטומים של לחץ בטני בכל בני המשפחה. בתוך 36 שעות מאז החשיפה, הילד בן ה-4 מת בשל כשל לב-ריאות ביחידה לרפואה דחופה המקומית. לאחר לחץ נשימתי ראשוני, גם הילדה בת ה-15 חודש, עברה קריסת לב ריאות מלאה ולא שרדה, למרות התערבות אגרסיבית שכללה אמצעי החייאה. המחברים מסכמים כי חשיפה לא מכוונת לגז הפוספין היא נדירה אך בעלת פרופיל רעיל אשר מתבטא בשיעורי תמותה גבוהים, ללא אנטידוט ידוע.

 2011 Sep;27(9):869-71.

סקירה  נוספת מיולי 2011 מה- עוסקת באבחנה וניהול מקרי של חשיפה לגז הפוספין.

המחברים מציינים שאלומיניום פוספיד (AIP) הוא אמצעי זול, אפקטיבי הנמצא בשימוש נרחב בהדברת מזיקים. עם זאת, לרוע המזל, הם מציינים, חומר זה הוא כיום הגורם הנפוץ ביותר להרעלות מבין חומרי ההדברה החקלאיים. 

החומר משחרר גז פוספין קטלני כאשר הוא במגע עם אטמוספרה לחה או עם חומצה הידרוכלורית בקיבה. המכנזים של ההרעלה כולל היפוקסיה סלולארית בשל האפקט על המיטוכנודריה, יצירת תחמוצת ציטורכרומית C , ורדיקלים הידרוקסילים פעילים. 

הסימפטומים והסימנים אינם ספציפים ומידיים. הרעילות של AIP משפיעה במיוחד על הרקמות הווסקולריות והקרדיאליות, אשר גורמות כתוצאה מכך לירידת לחץ דם עיקשת, אי ספיקת לב והפרעות אלקטרוקרדיוגרפיות.

האבחנה של AIP תלויה בדר"כ בחשד הקליני או ברקע ההיסטיורי, אך ניתנת לביצוע בקלות ע"י בדיקת ניטרט כסף פשוטה של תוכן קיבה או נשימה.  

בשל העובדה שלא ידוע על אנטידוט ספציפי, הטיפול נותר בעיקר תמיכתי. הגעה מוקדמת, החייאה, אבחנה, הפחתה של החשיפה לרעל (ע"י שטיפת קיבה עם ( KMnO(4 ,  שמן קוקוס) ניטור אינטנסיבי וטיפול תומך עשויים להסתיים בתוצאה טובה.

תמיכה קרדיווסקולרית מיידית טובה חשובה ומרכזית בניהול המקרה בכדי להשיג פרפוזיה הולמת של הרקמה, חימצון וסביבה מטבולית פיסיולוגית מתאימה לשמירת חיים עד אשר רעילות הרקמה פוחתת ומתמחזרת באופן ספונטני עד התאוששות הרקמה. 

המחברים מציינים שבמרבית המחקרים, גורמים פרוגנוסטיים שליליים כללו נוכחות של חמצת (אצידוסיס) ושוק. הם מוסיפים כי התוצאה הכוללת במקרים אלה השתפרה בעשור האחרון בשל הטיפול המתקדם והאינטנסיבי יותר.

 2011 Jul;4(3):378-84.  

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני