חדשות

השפעות מגדר הורים הסובלים מאלכוהוליזם על הפרעות נפשיות בצאצאים (מתוך Alcoholism: Clinical & Experimental Research)

31/07/2010

מאת ד"ר נגה ליפשיץ

 

מתוצאות מחקר שפורסם ב-20 ביולי 2010 ב- Alcoholism: Clinical & Experimental Research, עולה כי נמצא קשר בין מגדר ההורים הסובלים מהאלכוהוליזם ובין סיכון מוגבר להפרעות נפשיות בצאצאים. החוקרים מדווחים כי בקרב ילדות לאימהות אלכוהוליסטית נצפה הסיכון הגבוה ביותר להפרעות נפשיות.

 

לדברי החוקרים, בעבודות קודמות נמצא כי ילדים להורים אלכוהוליסטים עלולים לסבול מסיכון מוגבר לשימוש בסמים ובאלכוהול, וכן מסיכון להפרעות נפשיות שונות. עם זאת, קיים מעט מידע בספרות בנוגע להשפעת מין ההורה על סיכון זה.

 

החוקרים בדקו נתונים על 40,374 משתתפים מסקר ה- National Epidemiological Survey on Alcohol and Related Conditions מהשנים 2001-2001. משתתפי המחקר היו בני 18 ומעלה, ו-56.9% מהם היו גברים. המשתתפים עברו ראיון ע"פ ה- Alcohol Use Disorder and Associated Disabilities Interview Schedule–DSM-IV, וההפרעות חולקו ל-2 קטגוריות מקובלות: הפרעות מציר 1 (כולל הפרעות מצב רוח, חרדה, ושימוש בחומרים) והפרעות מציר 2 (כולל הפרעות אישיות פרנואידית, סכיזואידית, אנטי-סוציאלית, היסטריונית, נמנעת, תלותית, או אובססיבית-קומפולסיבית).

 

מתוצאות המחקר עולה כי נמצא קשר בין מגדר ההורה ובין שכיחות ההפרעות הנפשיות בצאצאים, ללא קשר למין הצאצא. החוקרים מציינים כי המדגם כלל 2,120 בנים ובנות לאימהות אלכוהוליסטיות. בקבוצה זו נצפתה שכיחות גבוהה ב-73% של הפרעות מציר 1 ושכיחות גבוהה ב-138% של הפרעות מציר 2, לעומת צאצאים לאימהות ללא אלכוהוליזם. בקרב בנים ובנות לאבות אלכוהוליסטים (n=8,049), נצפתה שכיחות גבוהה ב-63% של הפרעות מציר 1, ושכיחות גבוהה ב-103% של הפרעות מציר 2.

 

בקרב ילדות לאבות אלכוהוליסטים נצפה סיכון מוגבר לשימוש לרעה באלכוהול (abuse) ללא תלות, ובקרב ילדות לאימהות אלכוהוליסטיות נצפה סיכון מוגבר למאניה, תלות בניקוטין, שימוש לרעה באלכוהול, והפרעת אישיות סכיזואידית. החוקרים מוסיפים כי בקרב בנים לאבות אלכוהוליסטים נצפתה שכיחות גבוהה יותר של מאניה, ובקרב בנים לאימהות אלכוהוליסטיות נצפתה שכיחות גבוהה יותר של הפרעת פאניקה.

 

לאור התוצאות מסכמים החוקרים כי הקשר בין אלכוהוליזם הורי ובין הפרעות נפשיות בצאצאים היה שונה בין בנים ובנות. באופן כללי, בקרב בנות לאימהות אלכוהוליסטיות נצפה הסיכון הגבוה ביותר להפרעות נפשיות, ובייחוד להפרעת שימוש בחומרים. לדבריהם, המחקר עשוי לסייע קבוצות סיכון ולאפשר התערבות מוקדמת יותר.

 

החוקרים מוסיפים כי הסיכון המוגבר למאניה שנצפה בקרב בנות לאימהות אלכוהוליסטיות (לעומת בנים לאימהות אלכוהוליסטיות) ובקרב בנים לאימהות אלכוהוליסטיות (לעומת בנות לאבות אלכוהוליסטים) לא תואר עד כה בספרות. הם מדגישים כי דרושים מחקרים נוספים בנושא, על מנת לתקף את הממצאים ולהבין את מרכיבי הקשר. להערכתם, גורמים גנטיים וסביבתיים קשורים לסיכון המוגבר להפרעות נפשיות בצאצאים להורים אלכוהוליסטים.

 

מומחה מהתחום ציין כי ידוע שילדים להורים אלכוהוליסטים עלולים לסבול מסיכון מוגבר לאלכוהוליזם בהמשך החיים. עם זאת, הקשר שנצפה בין מין ההורה והילד ובין ההשפעות של אלכוהוליזם הורי טרם תואר. לדבריו, דרושים מחקר נוספים בנושא, על מנת להעריך את האינטראקציה בין ההשפעות הגנטיות והסביבתיות באוכלוסיה זו.

 

 

Alcohol Clin Exp Res. 2010

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני