חדשות

קשר בין אלימות בן הזוג במהלך ההיריון ובין דיכאון אחרי לידה (מתוך Lancet)

12/09/2010

מאת ד"ר נגה ליפשיץ

 

מתוצאות מחקר שפורסם ב-6 בספטמבר ב-Lancet, עולה כי נמצא קשר בין אלימות פסיכולוגית מצד בן הזוג במהלך ההיריון ובין הופעת דיכאון לאחר לידה, ללא תלות באלימות פיזית או מינית.

 

זהו מחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בברזיל בשנים 2005-2006 וכלל 1,045 נשים הרות בגיל 18-49 שנים. הנשים היו בטרימסטר השלישי להריון, וטופלו בקהילה. החוקרים ראיינו את הנשים במהלך ההיריון ולאחר הלידה. הראיונות לפני הלידה נערכו ברובם במרפאה, אך חלקם נערכו בבית, וראיונות המעקב לאחר הלידה נערכו בבית לאורך חציון של 8.1 חודשים. הערכת תסמיני דיכאון נעשתה באמצעות סולם ה- Edinburgh postnatal depression scale (EPDS), וסוג האלימות מצד בן הזוג נקבע על סמך שאלון שעבר תיקוף.

 

החוקרים מדווחים כי 270 נשים (25.8%) סבלו מדיכאון לאחר לידה. כמו כן, סוג האלימות השכיח מצד בן הזוג היה אלימות פסיכולוגית, שדווח ע"י 28.1% מהנשים, כפי שמוצג בטבלה הבאה:

 

סוג האלימות

מספר הנשים

השיעור (95% CI)

העליב אותך או גרם לך להרגיש רע לגבי עצמך

247

23.6% (21.1% - 26.3%)

הקטין או השפיל אותך מול אחרים

127

12.2% (10.2% - 14.3%)

מפחיד או מאיים עליך במכוון

84

8.0% (6.5% - 9.9%)

איים לפגוע בך או בקרובייך

81

7.8% (6.2% - 9.5%)

 

מתוצאות המחקר עולה כי נמצא קשר בין תדירות האלימות הפסיכולוגית ובין סיכוי גבוה יותר לדיכאון לאחר לידה. לאחר תקנון לגיל, גזע, מצב משפחתי, שנות השכלה, מצב התעסוקה, קשר עם בן הזוג, התנהגות שתלטנית של בן הזוג, תמיכה סוציאלית ומשך המעקב, נמצא כי לנשים שדווחו על התעללות נפשית בתדירות הגבוהה ביותר היה סיכוי גבוה יותר לפתח דיכאון לאחר לידה, לעומת נשים שלא דיווחו על אלימות נפשית מצד בן זוגן במהלך ההיריון (OR 2.29, 95% CI 1.15-4.57).

 

החוקרים מוסיפים כי לנשים שדיווחו על אלימות פיזית או מינית מצד בן זוגן במהלך ההיריון, נמצא סיכוי גבוה יותר לפתח דיכאון לאחר לידה (OR 3.28, 95% CI 2.29-4.70), אם כי לאחר תקנון לאלימות פסיכולוגית וערפלנים אפשריים נוספים הקשר שנצפה נחלש משמעותית.

 

בין מגבלות המחקר ניתן לציין כי הערכת הדיכאון נעשתה באמצעות שאלון ה-EPDS, המשמש להערכה סימפטומטית. החוקרים מוסיפים כי אלימות מצד בן הזוג שכיחה יותר בנשים עניות עם מעט שנות השכלה, ולכן ייתכן ששיעור האלימות הגבוה שנצפה משקף את מאפייני המדגם, וייתכן גם שהיה תת-דיווח על אלימות בשל חשש מסטיגמה או בושה.

 

החוקרים כותבים כי אלימות פסיכולוגית הייתה שכיחה יותר במחקר מאלימות פיזית או מינית, כפי שנצפה גם בעבודות קודמות. לדבריהם, לממצאים השלכות חשובות על תכניות המניעה, המתמקדות בעיקר באלימות פיזית, והמעקב הטרום-לידתי מהווה הזדמנות לזהות ולסייע לנשים בסיכון.

 

במאמר מערכת שפורסם בתגובה, נכתב כי לאלימות רגשית יש השלכות חשובות על הבריאות הנפשית של האישה, ועל כן יש לתת את הדגש הראוי לכך. לפיכך ממליצה הכותבת לכלול בהנחיות הטיפול בנשים הרות גם ניטור אחר אלימות רגשית, פיזית ומינית.

 

 

Lancet, 2010

 

למאמר המערכת ב-Lancet

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני