חדשות

התחלת שימוש בסיגריות אלקטרוניות הובילה לירידה נכרת בצריכת סיגריות בעירות בתוך 3 חודשים (Pulmonary and Respiratory Medicine)

22/03/2019

מחקר חדש שפורסם ב- Pulmonary and Respiratory Medicineמציג תוצאות לפיהן מעשנים שהחלו להשתמש בערכת הסיגריות האלקטרוניות של JUUL הפחיתו באופן משמעותי את צריכת הסיגריות הרגילות שנהגו לעשן לפני כן.  

ברקע מסבירים המחברים כי ישנן דרכים רבות לבחון את ההשפעה של שימוש בסיגריות אלקטרוניות על בריאות הציבור, כשאחת מהן היא ההשפעה של התחלת שימוש בסיגריות אלקטרוניות על ידי מעשנים סיגריות בעירות נוכחיים על היקף צריכת הסיגריות הבעירות.

במאמר הנוכחי החוקרים בחנו את היקף העישון ע"י מעקב אחר נתוני עישון של מעשנים בוגרים בארצות הברית שהחלו להשתמש ב"סטארטר" של  חברת הסיגריות האלקטרוניות -JUUL.

במחקר נכללו  מעשנים אמריקאיים מעל גיל 21 שרכשו ערכת סטארטר של ג'ול אשר נענו להזמנה להשתתף בסקר על הרגלי העישון שלהם לפני ואחרי.

9272 מעשנים השתתפו בסקר, מתוכם 7721 סיפקו נתונים על תדירות והיקף העישון שלהם בתחילת המחקר ולאורך 3 חודשים מאז התחלתו. המשיבים קיבלו קופון מתנה בסך 30 $ עבור השתתפותם בסקר.

כל הנתונים דווחו באופן עצמי. המחקר הראה כי המספר הכולל של סיגריות שעושנו (החוקרים חישבו את מס' הסיגריות בהתאם לדיווחי הצריכה של המשתתפים) על ידי כלל המשתתפים ירד מ - 2,074,664 סיגריות ב 30 הימים שלפני תחילת המחקר, ל 551,863 סיגריות ב -30 הימים של החודש השלישי למעקב, הפחתה של 73% בצריכה.

עבור אלה שעדיין עישנו סיגריות בעירות נמצא שבמהלך המעקב של 3 החודשים, מספר הסיגריות שעושנו ירד מ -1,144,688 בחודש לפני תחילת המחקר ל -551,863 בחודש שלפני מועד סיום המעקב, הפחתה של 51.8%, דיווחו החוקרים.

עבור אלה שהפסיקו לעשן סיגריות רגילות בכלל, הירידה ל-0 צריכה הייתה מכמות חודשית של כ- 929,000 סיגריות.

החוקרים מסכמים כי על בסיס הראיות המוצגות נמצאה  ירידה משמעותית בכמות הסיגריות המעושנות תוך שלושה חודשים בקרב מדגם של מעשנים מבוגרים אשר הושגה באמצעות מעבר לשימוש בסיגריה האלקטרונית של JUUL.

המחברים מציינים כי מדד זה של כמות הסיגריות ש"נחסכו"  מוצע כאן לראשונה ככלי להערכת ההשפעה על בריאות הציבור של סיגריות אלקטרוניות. להערכתם, על אף שיש מגבלות במדד זה, עדיין  ברמת האוכלוסייה הכללית יש קשר בין היקף מס' הסיגריות הנצרכות לבין הפגיעה הבריאותית הנגרמת, ולכן השגת ירידה ניכרת בהיקף הסיגריות הנצרכות צפויה להשפיע לטובה על בריאות הציבור.

Pulmonary and Respiratory Medicine: Open Access

בדיווח על המחקר באתר מדסקייפ מציינים הכותבים שמומחים העלו ספקות באשר לאיכות המחקר, תוך שהם מזהירים שהוא פורסם בכתב עת שנוי במחלוקת ("predatory journal.") המציע תעריפים נמוכים ומסלול קל וקצר לפירסום המאמרים, שלעיתים גורם לפרסום של מחקרים פחות מוקפדים מהמקובל בספרות הרפואית.  יש לציין שהמחקר מומן ע"י JUUL שאף מקדמת אותו בתקשורת האמריקאית.

לדיווח במדסקייפ

הערת המערכת:  סביר להניח , וזאת גם מעדויות המגיעות ממחקרים אחרים שמעבר של מעשנים לשימוש בסיגריות אלקטרוניות מפחית אכן בצורה ניכרת את השימוש בסיגריות בעירות (ע"י הפסקת מוחלטת של עישון סיגריות בעירות או הפחתת הכמות ) . הוויכוח הקיים עדיין בין מומחים הוא עד כמה  המעבר מעישון סיגריות בעירות לאלקטרוניות אכן מפחית את הסיכונים הבריאותיים לאורך זמן.  מול אלה הטוענים שהירידה של כ-95% בחשיפה לחומרים קרצינוגנים ומזיקים ודאי תשפיע לטובה על בריאותם של העוברים מעישון רגיל לסיגריות אלקטרוניות, יש מומחים הטוענים שעדיין לא הוכח שהחומרים שמעשני הסיגריות האלקטרוניות שואפים, לרבות הניקוטין, אינם גורמים לנזק בריאותי ארוך טווח.

ראוי להזכיר כאן גם את ההבדל המהותי הקיים בין העמדות של רשויות בריאות שונות בעולם. בעוד שבאנגליה, מערכת הבריאות רואה בסיגריות האלקטרוניות ככלי עזר לגמילה מעישון ומעודדת מעשנים שאינם מצליחים להיגמל לשקול מעבר לסיגריות אלקטרוניות במסגרת ייעוץ לגמילה מעישון, רשויות אחרות, כמו גם בישראל, אינן מבדילות בין סיגריות בעירות לאלקטרוניות מבחינת מיסוי, ואף מגבילות את השיווק והזמינות שלהן באותה מידה.

בקרוב נקיים  פאנל מומחים שבהם יתקיים דיון בין המצדדים בגישות השונות.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני