חדשות

בעקבות פירסום דו''ח העישון העולמי ע''י ה-WHO האגודה למלחמה בסרטן מביעה תמיכה בגישת הארגון לסיגריות אלקטרוניות

29/07/2019

הודעת האגודה למלחמה בסרטן

אירגון הבריאות העולמי: "סיגריות אלקטרוניות הן טקטיקות שנועדו לכאורה, להרחבת בסיס המתמכרים לסיגריות, במסווה של תרומה לבריאות הציבור"

האגודה למלחמה בסרטן: "לטעון שסיגריה אלקטרונית פחות מזיקה מסיגריה רגילה, בשלב זה, שקול לטענה שהתקף לב פחות מזיק מסרטן"

 

ארגון הבריאות העולמי ה - WHO פרסם אמש ( יום ראשון 28.7.2019) דו"ח חדש ודרמטי בן 120 עמודים אודות מגפת הטבק העולמית. פרק בדו"ח (עמודים 56-59) הוקדש לסיגריות אלקטרוניות לסוגיהן וקבע כי הן מהוות בשיעור ניכר, שער כניסה לעישון סיגריות רגילות עבור צעירים ומשמשות בידי חברות הטבק כטקטיקה להרחבת בסיס צרכני הסיגריות במסווה של תרומה לבריאות הציבור. בדו"ח ה - WHO, נכתב כי למדינות העולם מומלץ לאסור שיווק סיגריות אלקטרוניות בטעמים שידוע שהן גורם מפתה לצעירים להתנסות בהן וכן לאמץ מדיניות ורגולציה שיאלצו את היצרנים להפוך את המוצרים ללא אטרקטיביים לצעירים באמצעות אריזה אחידה ככל מוצרי הטבק. עוד קבע הדו"ח החדש, כי נכון להיום, לא ניתן לטעון כי סיגריות אלקטרוניות מסייעות בגמילה מעישון, הראיות המדעיות מוגבלות ויש מגוון של סיגריות אלקטרוניות וחלקן אף לא נחקרו מעולם על ידי היצרנים עצמם (למשל הסיגריה האלקטרונית הפופולרית ביותר ג'ול).

https://www.who.int/tobacco/global_report/en/

מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר בתגובה: "אנחנו מצטרפים לעמדת אירגון הבריאות העולמי ומדגישים כי מחקרים מעודכנים כבר מצאו שסיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים רעילים ומסרטנים העלולים לגרום להתפתחות גידולים סרטניים, אוטם שריר הלב, אירועים מוחיים וסיכון מוגבר למחלות לב כפי שמודים אף היצרנים בעצמם, אשר לרוב שותפים או בעלים בחברות טבק ותיקות, הממשיכות במקביל לייצר ולשווק סיגריות רגילות וזקוקות למתמכרים חדשים.

אנחנו מאוד מודאגים מהגאדג'טים שקוסמים לבני נוער וצעירים ומאפשרים לצרוך בדרך אלקטרונית וחדשה את אותו ניקוטין ממכר שאנחנו מכירים מסיגריות טבק רגילות. רק שעכשיו הוא מופיע בריכוזים גדולים והמשתמשים שואפים וסופגים ברצף, ניקוטין, בכמות שלעיתים עולה משמעותית על סיגריות רגילות.

בניגוד לטענת היצרנים, אין הסכמה שזו חלופה פחות מזיקה מסיגריות טבק רגילות, אין מחקר שמוכיח שהן מפחיתות נזק, הטענה הזו לא הוכחה מדעית נכון להיום, מכיוון שפחות חומרים מזיקים, אינם מעידים על הפחתת נזק באותו שיעור, שלא לדבר על הנזקים ארוכי הטווח שעדיין לא ידועים. יש לזכור שנזקי עישון הסיגריות הרגילות, הוכחו רק כ – 40 שנה לאחר שהפכו לנפוצות בקרב הציבור.

רשות בריאות הציבור הבריטית שפרסמה בעבר דו"ח תמיכה בסיגריות אלקטרוניות והציגה אותן כפחות מזיקות, כבר הואשמה בהעלמת עין והתעלמות מראיות מצטברות על ידי אנשי רפואה ובריאות הציבור מובילים באנגליה ובמקומות אחרים. חוות הדעת הזו משמשת כעלה תאנה עבור יצרני הסיגריות האלקטרוניות אשר חוזרים על המסר המטעה.

מדובר בטענה שנועדה לפתות מעשני סיגריות רגילות לעבור לסיגריות אלקטרוניות, במקרים רבים על חשבון גמילה מוחלטת, והחמור והמדאיג מכל, להכניס צעירים ונוער למעגל העישון. לכן מדובר בהחלפת נזק יותר מאשר בהפחתת נזק. לטעון שסיגריה אלקטרונית פחות מזיקה מסיגריה רגילה, בשלב זה, שקול לטענה שהתקף לב פחות מזיק מסרטן.

האגודה למלחמה בסרטן תמשיך ותפעל להגן על הציבור מפני כל סוגי העישון ובמיוחד על הדור הצעיר מלהתמכר אליו, כי עישון הוא עישון הוא עישון וצריך למגר את ההתנהגות הזו ולא לשמר אותה"

 

הערת המערכת: הדו"ח השנתי של ה-WHO מציג נתונים עדכניים באשר ליישום מדיניות להגבלת עישון בעולם. ע"פ הדו"ח, 65% מהאוכלוסייה בעולם מכוסה כיום ע"י לפחות אמצעי אחד להגבלת עישון. בדו"ח מציינים המחברים שאמנם שיעורי העישון בירידה, אך בשל העלייה בתוחלת החיים, הכמות האבסולוטית של המעשנים בעולם - עדיין גדלה.

בדו"ח ה-WHO מדגישים המחברים את הגישות והמדיניות להגבלת העישון כמו ההתערבות הנקראת  "MPOWER", אשר הוכחו כמצילי  חיים ומפחיתים את העלויות הכרוכות בטיפול בתחלואה הקשורה לעישון. דו"ח MPOWER הושק בשנת 2007 במטרה לקדם את הפעילות הממשלתית הכוללת  6 אסטרטגיות להפחתת העישון :

1.      לעקוב אחר מדיניות השימוש והמניעה של טבק.

2.      להגן על אנשים מפני עשן טבק.

3.      להציע עזרה להפסקת השימוש בטבק.

4.      להזהיר אנשים מפני סכנות העישון

5.      לאכוף איסורים על פרסום, קידום ומימון חסות של סיגריות.

6.      להעלות מיסים על טבק.

 

בדו"ח השנתי מתמקד ה-WHO בסעיף 3 - הסיוע לגמילה מעישון. ע"פ הדו"ח מס' מדינות כבר מפעילת תכניות לגמילה אך רבות עדיין לא עושות זאת.

 

בדו"ח ה-WHO מוקדשים אכן חלקים העוסקים במוצרי חימום טבק (HTP) ובסיגריות אלקטרוניות (ENDS).

 

באשר ל-HTP המלצות ה-WHO למדיניות שעל הרשויות לנקוט הן :

·          HTPs  מכילים טבק ויש להסדיר אותם כמו מוצרי טבק אחרים

·          ה- HTPSמייצרים פליטות רעילות, שרבות מהן דומות לחומרים הרעילים הנמצאים בעשן סיגריות.

·         משתמשי HTP נחשפים לפליטות רעילות מהמוצרים, ועוברי אורח יכולים גם להיחשף לפליטות רעילות אלו מ"יד שנייה"

·         אף על פי שהרמות של מספר חומרים הרעילים ב-  HTP נמוכות מאלו שנמצאות בסיגריות רגילות, הרמות של חומרים אחרים גבוהות יותר.

·         רמה נמוכה יותר של חומרים רעילים אינה בהכרח מהווה הפחתה בסיכון הבריאותי.

·          HTPs מכילים ניקוטין. הניקוטין ממכר מאוד וקשור לפגיעות בריאותיות, במיוחד אצל ילדים, נשים הרות ומתבגרים.

·         ההשפעות הבריאותיות לטווח הארוך של השימוש ב- HTP והחשיפה לפליטותיהן אינן ידועות.

·         כרגע אין מספיק ראיות מדעיות לגבי הסיכון היחסי והמוחלט.

·          נדרשים מחקרים עצמאיים בכדי לקבוע את רמת הסיכון הבריאותי שהם מהווים עבור משתמשים ועוברי אורח.

 

 

באשר לסיגריות האלקטרוניות (ENDS) , המלצות ה-WHO הן :

·         יש להגדיר בזהירות ובבהירות את ה ENDS -בחקיקה על מנת לאפשר למדינות להסדיר את המעמד החוקי של ה ENDS- בצורה אפקטיבית.

·          לרשויות יש לעתים קרובות אפשרות לסווג ENDS כמוצרי טבק. אם זה אפשרי, על הרשויות להבטיח שחוקי בקרת הטבק הקיימים מגנים כראוי על אנשים מפני הפגיעות הפוטנציאליות הקשורה לשימוש ב-ENDS .

·         מוצרי ENDS עלולים לשמש שער לעישון קונבנציונאלי בקרב צעירים או לרה-נורמליזציה של עישון בחברה.

·         על הרשויות להחיל איסורים על פרסום וטעמים של מוצרים כדי להרתיע את השימוש בקרב צעירים.

·         על הרשויות לשקול הנהגת מדיניות שתגרום ליצרנים להפוך את המוצרים ללא אטרקטיביים לצעירים (צורת ועיצוב אריזת המוצר וכד).

 

לדו"ח המלא

המלצות אלה של ה-WHO מבוססות בעיקר על כך שעדיין חסר לדעת הארגון מידע קליני מובהק באשר למידת ההפחתה (אם בכלל..) בתחלואה ותמותה של מעשני סיגריות קונבנציונליות שיעברו להשתמש ב-HTP או ENDA , ולכן לדעת הארגון לא ניתן לראות במוצרים אלה ככלי עזר שעשוי לסייע בגמילה מעישון.

כידוע יש מס' רשויות בעולם (הבולטת שבהם היא אנגליה) שסבורות שעל בסיס המידע הנוכחי יש מקום לאמץ גישה לפיה מוצרים אלה יכולים להשתלב בתכנית להפחתת או אפילו הפסקת עישון מוחלטת.

השאלה המעניינת היא מדוע גוף חזק ובעל השפעה עולמית כמו ה-WHO אינו קורא לרשויות בכל העולם לחתור לאיסור מוחלט של ייצור ושיווק סיגריות. על כך שסיגריות רגילות מזיקות באופן מאוד משמעותי לבריאות יש הרי קונצנזוס מקיר לקיר. ברור שמדובר במהלך לא פשוט שגם ילווה בהתנגדויות עזות - אבל מי אם לא ארגון הבריאות העולמי צריך להניף את הדגל ולעשות זאת ?

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני