מאמרי מערכת

טיפול באומגה 3 בחולים עם מחלת אלצהיימר קלה עד בינונית. דר' רויטל גנדלמן מרטון עורכת נוירולוגיה

25/12/2006

רקע.

 לתרופות המאושרות כיום לטיפול במחלת אלצהיימר יש השפעה סימפטומטית קטנה,  משמעותית סטטיסטית, על המצב הקוגניטיבי, ההתנהגות ופעילויות היומיום, אך אין להן השפעה על תהליך המחלה הבסיסי. צריכה מוגברת של חומצות שומן בלתי רוויות מסוג אומגה 3, בעיקר חומצה איקוספנטאנואית (EPA) ודוקוסהקסאנואית (DHA) יכולה להיות יעילה בהפחתת הסיכון למחלת אלצהיימר. מספר מחקרים אפידמיולוגיים הראו השפעה מגינה לעליה בצריכת דגים. בבע"ח נמצא כי תפקוד קוגניטיבי נפגע כאשר הם ניזונים מדיאטות דלות באומגה 3 ויכולת הלמידה מתוקנת כאשר תזונתם מועשרת בחומצות שומן מסוג אומגה 3.

מטרת העבודה היתה לקבוע השפעות של העשרה תזונתית בחומצות שומן מסוג אומגה 3 על תפקודים קוגניטיביים בחולים עם מחלת אלצהיימר קלה עד בינונית.

 

שיטות.

 מחקר אקראי, כפול-סמיות, מבוקר פלצבו ב- 204 חולים עם מחלת אלצהיימר שמצבם היה יציב בעת קבלת טיפול במעכבי אצטילכולין אסתרז ועם MMSE (Mini-Mental State Examination ) 15 או יותר. החולים חולקו אקראית לקבלת 1.7 גרם DHA או 0.6 גרם EPA  או פלצבו למשך 6 חודשים ולאחר מכן כל הקבוצות קיבלו תוספת של חומצת שומן מסוג אומגה 3 למשך 6 חודשים נוספים. התוצאה הראשונית היתה מצב קוגניטיבי, כפי שנמדד ע"י  MMSE והחלק הקוגניטיבי של ADAS (Alzheimer Disease Assessment Scale). התוצאות המשניות היו תפקוד גלובלי, שנמדד ע"י   CDRS (Clinical Dementia Rating Scale), בטיחות וסבילות של תוספת אומגה 3, ומדידת לחצי דם.

 

תוצאות.

174 חולים השלימו את המחקר. בנקודת הבסיס, הערכים הממוצעים של CDRS, MMSE והחלק הקוגניטיבי של ADAS ב- 2 הקבוצות היו דומים. לאחר 6 חודשים, הירידה בתפקודים הקוגניטיביים, כפי שהוערכה ע"י 2 סולמות המדידה האחרונים, לא היתה שונה בין 2 הקבוצות. אולם, בתת קבוצה (N=32) עם פגיעה קוגניטיבית קלה ביותר (MMSE>27), נצפתה הפחתה משמעותית בשיעור ירידת ה- MMSE בקבוצה שטופלה באומגה-3 לעומת הקבוצה שנטלה פלצבו. עיכוב דומה בשיעור הירידה נצפה בין 6 ל- 12 חודשים בקבוצת הפלצבו כאשר טופלה בתוספת של אומגה 3. הטיפול באומגה 3 היה בטוח ונסבל היטב.

 

תוצאות.

 מתן אומגה 3 בחולים עם מחלת אלצהיימר קלה עד בינונית לא דחה את שיעור הירידה לפי MMSE או החלק הקוגניטיבי של ADAS. אולם, השפעות חיוביות נצפו בקבוצה קטנה של חולים עם מחלת אלצהיימר קלה ביותר (MMSE>27).

 

w-3 fatty acid treatment in 174 patients with mild to moderate Alzheimer disease: OmegAD study. Arch Neurol 2006;63:1402-1408.

 

המלצות לקריאה נוספת:

Morris MC, Evans DA,Bienias JL, et al. Consumption of fish and n-3 fatty acids and risk of incident Alzheimer disease. Arch Neurol 2003;60:940-946.

Kalmijn S, Launer LJ, Ott A, et al. Dietary fat intake and the risk of incident dementia in the Rotterdam Study. Ann Neurol 1997;42:776-782.

 Barberger-Gateau P, Letenneur L, Deschamps V, et al. Fish, meat, and risk of dementia: cohort study. BMJ 2002;325:932-933.

 

 

 

 

   

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני