מאמרי מערכת

יתר לחץ דם והסיכון לפגיעה קוגניטיבית מינימלית/ דר' רויטל גנדלמן-מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה

06/02/2008

 

רקע

הקשר בין יתר לחץ דם לדמנציה ול- MCI אינו מכריע. ברוב המחקרים הלונגיטודינליים דווח על עליה בלחץ הדם לפני התחלת מחלת אלצהיימר או דמנציה וסקולרית , בעוד שרוב מחקרי החתך או מחקרים עם תקופת מעקב קצרה יותר מצאו קשר בין לחץ דם נמוך לדמנציה או שלא נמצא כל קשר בין השניים. לא ברור מהם מנגנוני הפעולה שבבסיס הקשר בין לחץ דם לפגיעה קוגניטיבית או דמנציה. משערים כי ערכי לחץ דם גבוהים עלולים לגרום למוקדי אות מוגבר בחומר הלבן ב- MRI   או לאוטמים לקונריים, ואלה יכולים לגרום לפגיעה קוגניטיבית או לדנמציה. קשרים ישירים יותר בין יתר לחץ דם למחלת אלצהיימר הוצעו על סמך ניתוחים שלאחר המוות, בהם דווח על עליה בשכיחות neurofibrillary tangles  ואטרופיה מוחית באנשים עם יתר לחץ דם.

 

 מטרת העבודה היתה לבדוק האם יש קשר בין יתר לחץ דם לסיכון ל- MCI.

 

שיטות

 מחקר פרוספקטיבי מבוסס קהילה, שבוצע בחלקה הצפוני של מנהטן. באמצעות ניתוח רגרסיה נבדק הקשר בין יתר לחץ דם ל- MCI כללי, MCI  אמנסטי ו- MCI לא- אמנסטי ב- 918 אנשים בני 65 ומעלה ללא MCI בנקודת הבסיס ועם מעקב ממוצע של 4.7 שנים.

 

תוצאות

 זוהו 334 חולים עם MCI- 160 עם MCI אמנסטי ו- 174 עם MCI לא- אמנסטי, במהלך מעקב של 4337 שנות-אדם. נמצא קשר בין יתר לחץ דם לעליה בסיכון ל- MCI כללי ול- MCI לא- אמנסטי לאחר התאמה לגיל ומגדר וכן עם שיפוע השינוי של ניקוד היכולת האקסקוטיבית, אך לא עם ניקוד זיכרון או שפה. לא נמצא קשר בין יתר לחץ דם והסיכון ל- MCI אמנסטי

 

מסקנות

היסטוריה של יתר לחץ דם קשורה לסיכון גבוה יותר ל- MCI. הקשר חזק יותר עם MCI לא אמנסטי. על פי ממצאים אלה, למניעה וטיפול ביתר לחץ דם בקשישים יכולה להיות השפעה חשובה בהפחתת הסיכון לפגיעה קוגניטיבית.

 

Reitz C, Tang MX, Manly J, Mayeux R, Luchsinger JA. Hypertension and the risk of mild cognitive impairment. Arch Neurol 2007;64:1734-40.

 

 

הצעות לקריאה נוספת:

 

Posner HB, Tang MX, Luchsinger J, et al. The relationship of hypertension in the elderly to AD, vascular dementia, and cognitive function. Neurology 2002;58: 1175-81.

Vermeer SE, Prins ND,den Heijer T,et al. Silent brain infarcts and the risk of dementia and cognitive decline. N Engl J Med 2003;348:1215-22.,

Larrieu S, Letenneur L, Orgogozo JM, et al. Incidence and outcome of mild cognitive impairment in a population-based prospective cohort. Neurology 2002;59:1594-99.

Petersen RC, Stevens JC, Ganguli M, et al. Practice parameter: early detection of dementia: mild cognitive impairment (an evidence-based review): report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology 2001;56:1133-42.

Kivipelto M, Helkala EL, Laakso MP, et al. Midlife vascular risk factors and Alzheimer’s disease in later life: longitudinal, population based study. BMJ 2001;322:147-51.    

 

   

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני