מאמרי מערכת

אישיות ואורח חיים ביחס להיארעות דמנציה

02/03/2009

 דר' רויטל גנדלמן-מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה

 

רקע

על פי מחקרים בבני-אדם ובבע"ח, סטרס פסיכולוגי קשור לתהליכים נוירודגנרטיביים בהיפוקמפוס. סטרס קשור גם עם פעילות יתר ודיסרגולציה של מערכת העצבים האוטונומית והציר היפותלמוס- קורטקס אדרנל, שהם בעלי תפקיד במחלה קורונרית, זיהומים והזדקנות מואצת. מאפייני אישיות מסוימים משקפים את רמת הסטרס של האדם במשך זמן ויכולתו להתמודד עם אירועים הגורמים לסטרס. סטרסורים סביבתיים זהים אינם גורמים לתגובות סטרס דומות בכל בני האדם עקב מאפייני אישיות שונים. אנשים עם נוירוטיות משמעותית חווים מצוקה גדולה יותר בהשוואה לאלו עם נוירוטיות ברמה נמוכה לאחר חשיפה לסטרסורים דומים, בעוד שהתוצאות במחקרים על הקשר בין החצנה לסטרס אינן חד משמעיות. ברמה הביולוגית, נמצא קשר חיובי בין נוירוטיות והחצנה ברמה גבוהה לבין סטרס ורמה גבוהה של קורטיזול בפלסמה. לאחרונה נמצא שנוירוטיות במרה גבוהה היא מנבא לדיכאון ולמחלת אלצהיימר. דווח על קשר חיובי בין החצנה לסטרס פסיכולוגי, אך החצנה קשורה גם עם שימוש בדרכי התמודדות יעילות יותר ושימוש יעיל יותר של תמיכה חברתית, והאחרונות- התמודדות יעילה ותמיכה חברתית יכולות לשמש כאמצעי הגנה נגד סטרס פסיכולוגי. סביבה חברתית עשירה או אורח חיים פעיל קשורים עם סיכון מופחת לדמנציה.

 מטרת העבודה היתה לבדוק האם מאפייני אישיות מסוימים, כמו רמת נאורוטיות גבוהה, רמת החצנה נמוכה, או שילוב שלהם, הם בעלי השפעה על הסיכון להופעת דמנציה, והאם לאורח חיים פעיל מבחינה חברתית יש השפעה על הקשר בין מאפייני אישיות והיארעות דמנציה.

 

שיטות

מחקר מבוסס אוכלוסיה עם מעקב ממוצע של 6 שנים אחר 506 קשישים ללא דמנציה מפרויקט Kungsholmen בשבדיה (מחקר לונגיטודינלי על הזדקנות ודמנציה בשטוקהולם, שבדיה). מאפייני אישיות הוערכו באמצעות ה- Eysenck Personality Inventory . דמנציה אובחנה על פי קריטריונים של ה- DSM-III-R.

 

תוצאות

לא נמצא קשר משמעותי בין רמה גבוהה של נוירוטיות או רמה נמוכה של החצנה לכשעצמן לבין היארעות גבוהה יותר של דמנציה. אולם, בקרב אנשים עם אורח חיים בלתי פעיל או מבודד מבחינה חברתית, נמצא קשר בין רמה נמוכה של נוירוטיות לסיכון נמוך לדמנציה. סיכון נמוך לדמנציה נמצא בנבדקים עם רמה נמוכה של נוירוטיות ורמה גבוהה של החצנה בהשוואה לאלו עם רמות גבוהות של נוירוטיות והחצנה, רמות נמוכות של נוירוטיות והחצנה, או רמה גבוהה של נוירוטיות ורמה נמוכה של החצנה. בניתוח לפי אורח חיים נמצא קשר משמעותי בין השילוב של נוירוטיות נמוכה והחצנה גבוהה לסיכון נמוך לדמנציה בקרב נבדקים עם אורח חיים מבודד או בלתי פעיל מבחינה חברתית.   

 

מסקנות

רמה נמוכה של נוירוטיות בשילוב עם רמה גבוהה של החצנה הם מאפייני האישיות הקשורים עם הסיכון הנמוך ביותר לדמנציה. בקרב אנשים מבודדים מבחינה חברתית, רמה נמוכה של נוירוטיות לכשעצמה מקטינה את הסיכון לדמנציה.

 

Wang HX, Karp A, Herlitz A, ET AL. Personality and lifestyle in relation to dementia incidence. Neurology 2009;72:253-9.

 

המלצות לקריאה נוספת:

1. Fratiglioni L, Paillard-Borg-S, Winblad B. An active and socially integrated lifestyle in late life might protect against dementia. Lancet Neurol 2004;3:343-53.

2. McEwen BS. Protective and damaging effects of stress mediators. N Engl J Med 1998;338:171-9.

3. Wilson RS, Krueger KR, Arnold SE, et al. Loneliness and risk of Alzheimer disease. Arch Gen Psychiatry 2007;64:234-40.

4. Fratiglioni L, Wang HX, Ericsson K, et al. Influence of social network on occurrence of dementia: a community-based longitudinal study. Lancet 2000;355:1315-9.

5. Wilson RS, Evans DA, Bienias JL, et al. Proneness to psychological distress is associated with risk of Alzheimer's disease. Neurology 2003;61:1479-85.

 

 

        

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני