מאמרי מערכת

צירוף מזון והסיכון למחלת אלצהיימר / דר' רויטל גנדלמן-מרטון

28/11/2010

רקע

עדות אפידמיולוגית קושרת בין דיאטה לבין הסיכון למחלת אלצהיימר. על פי הספרות, ההשפעה של פריטי מזון בודדים על הסיכון למחלת אלצהיימר אינה עקבית, כנראה משום שארוחות כוללות בד"כ צירופים מורכבים של פריטי מזון שיכולים להיות סינרגיסטיים. ישנן שלוש גישות המתבססות על ניתוח של תבניות תזונה והקשר בינן לבין מחלות. גישה אחת היא למצוא תבנית תזונה המבוססת על היפותזה מקדימה, הדורשת ידע מוקדם לגביי תזונה ומחלות, כמו למשל הקשר בין דיאטה ים-תיכונית לסיכון נמוך יותר ללקות במחלת אלצהיימר. הגישה השנייה היא גישה אמפירית אקספלורטורית, העושה שימוש בשיטות סטטיסטיות על מנת לזהות תבניות תזונה. הגישה השלישית – reduced rank regression  (RRR) משלבת שימוש במידע קודם המתואר בספרות לגביי קשר בין חומרי מזון מסוימים למחלה מסוימת יחד עם זיהוי אמפירי של נתונים ייחודיים.   

מטרת העבודה היתה להעריך את הקשר בין צירופי מזון והסיכון למחלת אלצהיימר. זיהוי תבניות של צירופי מזון התבסס גם על אינטראקציות בין מרכיבי המזון.

 

שיטות

המחקר כלל 2148 משתתפים מעל גיל 65 , ללא דמנציה, המתגוררים בקהילה במנהטן הצפונית, ניו יורק, שסיפקו מידע תזונתי והוערכו פרוספקטיבית כל שנה וחצי באמצעות מדדים נוירולוגיים ונוירופסיכולוגיים אחידים. תבניות תזונה חושבו באמצעות RRR והתמקדו ב- 7 חומרי מזון שיכולים להיות קשורים למחלת אלצהיימר: חומצות שומן רוויות, חומצות שומן monounsaturated, חומצות שומן  ω-6 polyunsaturated, חומצות שומן  ω-3 polyunsaturated, ויטמין E, ויטמין B12, ופולאט.

 

תוצאות

253 משתתפים לקו במחלת אלצהיימר במהלך מעקב של 3.9 שנים. זוהתה תבנית תזונתית הקשורה עם סיכון נמוך למחלת אלצהיימר:  בהשוואה לנבדקים בשליש התחתון של דבקות לתבנית זו, הסיכון ללקות במחלת אלצהיימר בנבדקים בשליש הגבוה ביותר היה 0.62. תבנית תזונה זו אופיינה בצריכה גבוהה יותר של רטבים לסלט, אגוזים, דגים, עגבניות, עוף, ירקות ממשפחת המצליבים, פירות, ירקות עם עלים ירוקים וכהים, וצריכה נמוכה יותר של מוצרי חלב עתירי שומן, בשר אדום, איברי בשר, וחמאה.

 

מסקנות

התחשבות בו-זמנית בידע קודם לגביי חומרי מזון הקשורים למחלת אלצהיימר וקבוצות מזון יכולה לסייע בזיהוי צירופי מזון הקשורים עם סיכון ללקות במחלת אלצהיימר.

 

 

Gu Y, Nieves JW, Stern Y, et al. Food combination and Alzheimer disease risk. Arch Neurol 2010;67:699-706.

 

הצעות לקריאה נוספת:

Zandi PP, Anthony JC, Khachaturian AS, et al. Cache County Study Group. Reduced risk of Alzheimer disease in users of antioxidant vitamin supplements: the Cache County Study. Arch Neurol 2004;61:82-8.

Scarmeas N, Stern Y, Tang MX, Mayeux R, Luchsinger JA. Mediterranean diet and risk for Alzheimer's disease. Ann Neurol 2006;59:912-21.

Kalmijn S, Launer LJ, Ott A, et al. Dietary fat intake and the risk of incident dementia in the Rotterdam Study. Ann Neurol 1997;42:776-82.

Engelhart MJ, Geerlings MI, Ruitenberg A, et al. Dietary intake of antioxidants and risk of Alzheimer disease. JAMA 2002;287:3223-9.

Corrada MM, Kawas C, Hallfrisch J, et al. Reduced risk of Alzheimer's disease with high folate intake: the Baltimore Longitudinal Study of Aging. Alzheimers Dement 2005;1:11-8.

    

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני