חדשות

הדמיה עינית עשויה לספק רמזים ראשונים למחלת אלצהיימר (מתוך כנס ה-AAO)

05/11/2018

 

שינויים בכלי הדם של הרשתית עשויים לסייע בזיהוי חולים עם מחלת אלצהיימר בשלב מוקדם, ייתכן כי עוד בטרם הופעת התסמינים הראשונים של המחלה, כך עולה משני מחקרים חדשים, שהוצגו במהלך כנס ה-American Academy of Ophthalmology.

 

במחקר הראשון השלימו החוקרים מחקר חתך, אשר כלל 39 חולים עם מחלת אלצהיימר, 37 חולים עם ליקוי קוגניטיבי קל ו-133 משתתפים בריאים בגיל 50 ומעלה.

 

במרבית המקרים, בדיקת OCTA בוצעה בשתי העיניים של המשתתפים במחקר. בנוסף, כל המשתתפים השלימו הערכה קוגניטיבית באמצעות שאלון תקף. המטרה העיקרית של המחקר הייתה הערכת כלי הדם הקטנים של הרשתית ב-SCP (Superficial Capillary Plexus) ולהשוות את הממצאים בשלוש קבוצות המחקר.

 

התוצא העיקרי של המחקר היה צפיפות כלי הדם במקולה וצפיפות הזילוח ב-SCP, כפי שהוגדרו לפי קריטריוני ETDRS (Early Treatment Diabetic Retinopathy Study).

 

מהתוצאות עלה כי בחולים עם מחלת אלצהיימר תועדה צפיפות כלי דם קטנה וצפיפות זילוח ירודה, בהשוואה לביקורות הבריאות. בקבוצת החולים עם מחלת אלצהיימר תועדה ירידה משמעותית בעובי המקולה במספר אזורים, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

 

אותם מדדים היו גם ירודים משמעותית בקבוצת החולים עם מחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו עם ליקוי קוגניטיבי קל. בנוסף, בחולים עם מחלת אלצהיימר תועדה צפיפות כלי דם ירודה משמעותית במעגל של 6 מ"מ ונטייה לצפיפות זילוח נמוכה יותר.

 

חולים עם ליקוי קוגניטיבי קל היו שונים מאלו בקבוצת הביקורת רק בהערכת RNFL (Retinal Nerve Fiber Layer) בחלק הטמפוראלי, אשר הייתה מופחתת משמעותית באלו עם ליקוי קוגניטיבי.

 

המחקר השני נערך בישראל וכלל 195 חולים ממאגר Israel Registry of Alzheimer's Prevention; מהם 138 משתתפים להם הורים עם מחלת אלצהיימר ו-57 ביקורות תואמות בגיל עם הורים ללא מחלת אלצהיימר. בכל המשתתפים במחקר לא הייתה עדות לתסמינים של מחלת אלצהיימר.

 

המטרה העיקרית של פרופ' יגאל רוטשנטרייך ושותפיו במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, הייתה לזהות סמנים מוקדמים ברשתית למחלת אלצהיימר.

 

המשתתפים השלימו הערכה של הרשתית על-בסיס Spectral OCT, הערכות קוגניטיביות של התפקוד הניהולי וזיכרון אפיזודי, כמו גם בדיקת MRI של המוח. מהתוצאות עלה כי בחולים עם היסטוריה של מחלת אלצהיימר בהורים תועד נפח גדול יותר של ההיפוקמפוס השמאלי, אשר לווה בשכבה עבה יותר בחלק הפנימי של המקולה. בנוסף, תפקוד ניהולי טוב יותר נקשר עם עליה בעובי שכבה פנימית של המקולה. לא זוהה קשר מובהק בקבוצת הביקורת עם אף אחד מהמדדים ברשתית.

 

החוקרים כותבים כי הערכות של שכבות שונות של הרשתית, במקום הערכת כל עובי שכבת הרשתית, עשויות לסייע בשיפור הרגישות והסגוליות של מדדים אלו בניבוי מחלת אלצהיימר.

 

מתוך כנס ה-AAO

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני