חדשות

האם דיאטה ים-תיכונית מסייעת בהפחתת הסיכון למחלת אלצהיימר? (Transl Psychiatry)

27/11/2018

 

הקפדה על דיאטה ים תיכונית מלווה בהצטברות פחות משמעותית של Aβ-Amyloid, סמן לפתולוגיה של מחלת אלצהיימר במוח, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Translational Psychiatry.

 

מדגם המחקר כלל משתתפים במחקר AIBL (Australian Imaging, Biomarkers, and Lifestyle), עם תפקוד קוגניטיבי שמור בתחילת המחקר, אך בסיכון למחלת אלצהיימר. המשתתפים השלימו את שאלון התזונה Cancer Council of Victoria Food Frequency Questionnaire בתחילת המחקר, אשר שימש להערכת מדד ההקפדה על דיאטה ים-תיכונית (מדד בין 0-9; מדד גבוה יותר מעיד על היענות גבוהה יותר לדפוס תזונה זה).  הערכה כמותית של הצטברות עמילואיד במוח התבססה על בדיקת Pittsburgh Compound B Positron Emission Tomography בתחילת המחקר וכן לאחר 18 חודשים ו-36 חודשים. החוקרים כללו במחקר רק נבדקים בהם תועדה הצטברות עמילואיד מסוג (77 משתתפים).

 

ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין מדד ההיענות לדיאטה ים תיכונית, מרכיבי דיאטה ים תיכונית והשינוי בהצטברות עמילואיד במוח (מתחילת המחקר ועד לאחר 36 חודשים). החוקרים השלימו תקנון לגיל, מין, רמת השכלה, מצב אללי Apolipoprotein E ε4, מדד מסת גוף וצריכת אנרגיה.

 

מהנתונים עולה קשר בין מדד דיאטה ים תיכונית גבוה יותר ובין הצטברות קלה יותר של עמילואיד במשתתפים  במחקר (p=0.0070). מבין המרכיבים הפרטניים של מדד דיאטה ים תיכונית, צריכה רבה של פירות לוותה בהצטברות פחותה של עמילואיד זה.

 

ממצאי המחקר מציעים כי קיים קשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין הצטברות פחותה של שינויים פתולוגיים של מחלת אלצהיימר לאורך הזמן. בשילוב ממצאים אלו עם נתונים ממחקרים קודמים, אשר קשר בין דיאטה ים תיכונית ובין הידרדרות קוגניטיבית איטית יותר, נראה כי יש מקום להמשיך ולבחון את חשיבות ההקפדה על דפוס תזונה זה במסגרת המאמצים לדחות הופעת מחלת אלצהיימר.

 

Transl Psychiatry. Published online October 30, 2018

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני