חדשות

הבדלים מגדריים במאפיינים הפתולוגיים של מחלת אלצהיימר (JAMA Neurol)

06/02/2019

 

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים על מסלול התפתחות מחלת אלצהיימר ניתן לזהות שינויים נרחבים יותר בחלבוני טאו, בהשוואה לגברים עם נטל עמילואיד דומה.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות לפיהן קיימים הבדלים מגדריים במאפיינים הפתולוגיים של מחלת אלצהיימר. מטרתם הייתה לבחון את ההבדלים בין המינים במשקע אזורי של חלבוני טאו וחלבוני Aβ, כפי שנקבע לפי בדיקות PET (Positron Emission Tomography).

 

מדובר במחקר חתך שכלל שני מדגמים של משתתפים בריאים קלינית, אשר השלימו בדיקות PET עם טאו ו- Aβ. הנתונים נאספו בין ינואר 2016 ועד פברואר 2018 מ-193 משתתפים ממחקר Harvard Aging Brain Study (טווח גילאים 55-92 שנים, 118 נשים, 61%), אשר השלימו בדיקת C11-labeled Pittsburgh Compound B PET ו-F18 PET ו-103 משתתפים בריאים ממדגם Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative (טווח גילאים 63-94 שנים; 55 נשים, 51%), אשר השלימו בדיקת Flortaucipir F18 PET ו-Florbetapir.

 

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 74 שנים (81 נשאי APOE ε4; 89 עם רמות Aβ גבוהות). החוקרים לא זיהו קשר עקבי או ברור בין מין ובין משקעים אזוריים של חלבוני טאו. עם זאת, בשני המדגמים, בנשים בריאות קלינית תועד ריכוז גבוה יותר של חלבוני טאו באזור ה-EC (Entorhinal Cortex), בהשוואה לגברים (p=0.02), אשר נקשר עם נטל גבוה יותר.

 

החוקרים לא זיהו אינטראקציה לפי מין ו-APO ε4 עם משקעים אזוריים של חלבוני טאו (P=0.07).

 

לסיכום, משקעים מוקדמים של חלבוני טאו נמצאו מוגברים בנשים, בהשוואה לגברים על מסלול מחלת אלצהיימר. ממצאים אלו תומכים בעדויות המצטברות בספרות הרפואית, המדגישות את החשיבות הביולוגית של הבדלים מגדריים בסיכון למחלת אלצהיימר.

 

JAMA Neurol 2019

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני