חדשות

האם בדיקת דם עשויה להוביל להתפתחות אנמיה? (Arch Intern Med)

12/08/2011

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במאמר חדש שפורסם ב-Archives of Internal Medicine טוענים חוקרים כי נטילת כמות דם קטנה יותר למטרות אבחנתיות מחולים עם אוטם לבבי חד, עשוי להביא לשיפור בתוצאות הטיפול בחולים עקב הפחתת הסיכון להתפתחות אנמיה הנרכשת בבית החולים.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים מצאו כי אנמיה הנרכשת בבית החולים מלווה בשיעורי תמותה גבוהים יותר ומצב בריאותי ירוד בחולים עם אוטם לבבי חד, אך הקשר בין בדיקות דם אבחנתיות ובין הסיכון לאנמיה הנרכשת בבית-חולים לא נבחן באוכלוסיה זו.

 

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הרשומות הרפואיות מ-57 מרכזים. מאגר הנתונים כלל מידע אודות בדיקות המעבדה של הנבדקים ורמות ההמוגלובין של החולים בבתי חולים שונים. המאגר כלל למעלה מ-17,000 חולים עם אוטם לבבי חד שלא סבלו מאנמיה בעת אשפוזם. החוקרים העריכו את כמות הדם שניטלה מכל מטופל על-סמך הנפח הסטנדרטי המקובל לכל מבחנה שנלקחה.

 

החוקרים מצאו כי ב-3551 חולים (20%) התפתחה במהלך האשפוז אנמיה בחומרה בינונית עד קשה (ירידת המוגלובין אל מתחת ל-11 גרם לד"ל). נפח הדם הממוצע שנלקח למטרות אבחנתיות היה גבוה יותר בחולים עם אנמיה (173.8 מ"ל) בהשוואה לאלו שלא פיתחו אנמיה (83.5 מ"ל) (p<0.001). עבור כל 50 מ"ל של דם שהוצא למטרות הבדיקות, הסיכון להתפתחות אנמיה הנרכשת בבית החולים, בדרגה בינונית עד חמורה, עלה בשיעור של 18%. הסיכון היה מעט נמוך יותר לאחר תקנון רב-משתנים.

 

אובדן הדם הממוצע של כל מטופל היה שונה משמעותית בין בתי חולים ונע בין 53 מ"ל ל-109.6 מ"ל. השונות בתוך בית החולים הייתה אף גדולה יותר בחולים עם אנמיה בדרגה בינונית עד חמורה (מ-119.1 מ"ל ל-246.0 מ"ל) ומהמחקר עולה כי היארעות אנמיה בחומרה בינונית עד קשה הייתה גבוהה יותר בבתי חולים בהן נלקח נפח דם גדול יותר למטרות אבחנתיות.

 

נפח הדם הממוצע שנלקח מחולים בהם אובחנה אנמיה שנרכשת בבית החולים עמד על כמחצית מהנפח של מנת דם סטנדרטית, ומלעלה מ-12% מהחולים נלקחו דגימות דם בנפח של למעלה מ-300 מ"ל במהלך האשפוז. ככל שהחולים נותרו תקופה ממושכת יותר באשפוז, נפח הדם שנלקח למטרות אבחנתיות היה גבוה יותר.

 

מהממצאים עולה כי הפחתת נפח הדם הנלקח במסגרת בדיקות דם עשוי להקל על התפתחות וחומרת אנמיה הנרכשת בבית החולים. ניתן לעשות זאת באמצעות שימוש במבחנות קטנות יותר, דוגמת אלו המשמשות לבדיקות דם בילדים, מילוי המבחנות בכמות דם קטנה יותר, צמצום נטילת בדיקות דם מיותרות.

 

החוקרים מציינים כי מאחר ומדובר במחקר רטרוספקטיבי, דרושים מחקרים אקראיים להערכת ההשערה לפיה הפחתת כמות נפח הדם הנלקחת במסגרת בדיקות דם עשויה למנוע התפתחות אנמיה הנרכשת בבית החולים ולשפר את תוצאות הטיפול בחולים.

 

Arch Intern Med 2011

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני