חדשות

טיפול ב-Ferric Carboxymaltose (פרינג'קט) מונע הישנות אנמיה בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Clin Gastroenterol Hepatol)

27/04/2013

 

טיפול ב-FCM (Ferric Carboxymaltose) מונע הישנות אנמיה בחולים עם מחלת מעי דלקתית, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנמיה של חסר ברזל הינה הסיבוך הסיסטמי הנפוץ ביותר של מחלת מעי דלקתית. הישנות אנמיה של חסר ברזל מופיעה לעיתים קרובות וזמן קצר לאחר טיפול בתוספי ברזל באוכלוסיה זו. כעת הם ערכו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, במטרה לקבוע אם מתן FCM מונע אנמיה בחולים עם מחלת מעי דלקת ורמות נמוכות של פריטין בדם.

 

החוקרים ערכו מחקר רב-מרכזי שכלל חולים ללא אנמיה ובחנו את רמות פריטין בדם כל חודשיים. החולים טופלו ב-FCM (מינון ברזל כולל של 1,181 מ"ג, 105 חולים) או פלסבו (99 חולים), כאשר הרמות ירדו אל מתחת ל-100 מיקרוגרם לליטר. תוצא הסיום העיקרי היה הזמן עד להישנות אנמיה בתוך שמונה חודשים. תוצאי סיום משניים כללו שינוי באיכות החיים, פעילות המחלה, תוצאות בדיקות מעבדה ותופעות לוואי.

 

מהתוצאות עולה כי אנמיה תועדה ב-26.7% מהחולים שטופלו ב-FCM וב-39.4% מהמטופלים בפלסבו. הזמן עד להישנות אנמיה היה ארוך יותר בקבוצת ההתערבות (יחס סיכון של 0.62, p=0.049). החוקרים מדווחים כי בחולים בקבוצת ההתערבות סמנים לרמות ברזל בגוף עלו או נותרו בטווח התקין (פריטין עלה ב-30.3 מיקרוגרם לליטר, ריוויון טרנספרין עלה ב-0.6%), אך בקבוצת הפלסבו נרשמה ירידה בסמנים אלו (רמות פריטין ירדו ב-36.1 מיקרוגרם לליטר, ריוויון טרנספרין ירד ב-4.0%).

 

שינויים באיכות החיים ופעילות המחלה היו דומים בשתי הקבוצות. תופעות לוואי תועדו ב-59% מהמטופלים בקבוצת ההתערבות וב-50.5% מהמטופלים בקבוצת הביקורת, כאשר שיעור תופעות לוואי חמורות עמדו על 6.7% ו-8.1%, בהתאמה.

 

לסיכום, מהתוצאות עולה כי FCM מונע טוב יותר מפלסבו הישנות אנמיה בחולים עם מחלת מעי דלקתית. למרות זאת, השכיחות הגבוהה של הישנות אנמיה מחייב אופטימיזציה של תדירות הטיפול הנ"ל.

 

Clin Gastroenterol Hepatol. 2013 Mar;11(3):269-77

 

לידיעה ב-NELM

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני