חדשות

מה בין אנמיה ומחלת כליות כרונית ובין אבחנה חדשה של פרפור פרוזדורים? (Am J Cardiol)

17/11/2014

 

מתוצאות מחקר פרוספקטיבי חדש, שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology, עולה קשר בלתי-תלוי בין אנמיה ומחלת כליות כרונית ובין סיכון מוגבר לאבחנה חדשה של פרפור פרוזדורים, ולשילוב של שני גורמי הסיכון הללו השפעה סינרגיסטית על הופעת פרפור פרוזדורים.

 

מחקר Ibaraki Prefectural Health Study הוא מחקר עוקבה גדול, מבוסס-אוכלוסיה, שהחל בשנת 1993. בסיכומו של דבר, המדגם כלל 194,333 משתתפים שהתגוררו ביפן והשלימו בדיקה רפואית שנתית בשנת 1993. המחקר הנוכחי כלל 132,250 משתתפים ממדגם זה.

 

בדיקות אק"ג בוצעו בתחילת המחקר ובכל שנת מעקב, בעוד שרמות המוגלובין ורמות קריאטינין נמדדו בתחילת המחקר. במהלך מעקב ממוצע של 13.8 שנים עד שנת 2008, אבחנה חדשה של פרפור פרוזדורים נקבעה ב-1,232 משתתפים, עם שיעור היארעות של 0.16% בשנה.

 

מניתוח הנתונים להערכת היארעות פרפור פרוזדורים לפי קצב הפינוי הגלומרולארי המשוער וסיווג המוגלובין עלה כי ככל שהפינוי הגלומרולארי וריכוז המוגלובין היו נמוכים יותר, כך הסיכון לפרפור פרוזדורים היה גבוה יותר.

 

החוקרים ערכו מחקר רב-מרכזי ומצאו כי במהלך מעקב ממוצע של 13.8 שנים, קצב פינוי גלומורולארי משוער נמוך מ-60 ml/min/1.73m2 לווה בסיכון גבוה פי 2.56 להופעה חדשה של פרפור פרוזדורים במודל מתוקן, בהשוואה לתפקוד כלייתי תקין.

 

ריכוז המוגלובין נמוך מ-13 גרם לד"ל לווה בעליה של פי 1.5 בסיכון להופעה חדשה של פרפור פרוזדורים באותו מודל מתוקן, בהשוואה לריכוז המוגלובין תקין.

 

השילוב של מחלת כליות כרונית ואנמיה לווה בסיכון מוגבר פי שלוש להיארעות פרפור פרוזדורים באותו מדגם פרוספקטיבי, והעליה הנ"ל בסיכון הייתה גדולה יותר מהצפוי עקב השפעות פרטניות של מחלת כליות כרונית או אנמיה בלבד.

 

החוקרים כותבים כי למיטב ידיעתם, זהו המחקר הראשון שמצא כי שילוב אנמיה ומחלת כליות כרונית מלווה בסיכון גבוה במיוחד להיארעות פרפור פרוזדורים. יתרה מזאת, הם מצאו כי בחולים עם ריכוז המוגלובין גבולי סיכון מוגבר להופעת פרפור פרוזדורים בקבוצת החולים עם מחלת כליות כרונית, אך לא באלו עם תפקוד כלייתי תקין.

 

לאור זאת, החוקרים כותבים כי למניעת הופעת פרפור פרוזדורים, יש לתת את הדעת לטיפול גם במחלת כליות כרונית אך גם באנמיה. הם מציעים להשלים מחקרים להערכת תכשירי ESA (Erythropiesis Stimulating Agents) למניעת פרפור פרוזדורים בחולים עם מחלת כליות כרונית ואנמיה.

 

Am J Cardiol 2014

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני