חדשות

הנחיות עדכניות של ה-ESC לטיפול בחסר ברזל בחולי אי-ספיקת לב כוללות המלצה לשימוש בפרינג'קט (מתוך הנחיות מ-2016 של ה-ESC )

02/06/2016

מאת ד''ר עמית עקירוב

 

חסר ברזל היא הפרעה נפוצה בחולי אי-ספיקת לב, בדומה למחלות כרוניות אחרות, ועשויה להוביל לאנמיה ו/או הפרעות בתפקוד שריר הלבללא אנמיה. באוכלוסיית חולי אי-ספיקת לב, חסר ברזל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר.

 

שני מחקרים אקראיים ומבוקרים בחנו את תוצאות טיפול תוך-ורידי בברזל בחולי אי-ספיקת לב עם חסר ברזל (ריכוז פריטין נמוך מ-100 מק"ג/ליטר או פריטין בטווח 100-299 מק"ג/ליטר עם ריוויון טרנספרין מתחת ל-20%). במחקר FAIR-HF , מתן תוך-ורידי של FCM (Ferric Carboxymaltose , פרינג'קט, כצט) הוביל לשיפור במצב המטופלים על-פי דיווח עצמי, באיכות החיים ובסיווג NYHA (במהלך שישה חודשים), הן בחולים עם אנמיה והן בחולים ללא אנמיה. במחקר CONFIRM-HF חל שיפור ביכולת הגופנית במהלך 24 שבועות.  מניתוח תוצאי הסיום המשניים במחקר CONFIRM-HF עלה כי מתן ברזל תוך-ורידי הפחית את הסיכון לאשפוזים על-רקע אי-ספיקת לב בחולים עם חסר ברזל עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה ירוד של חדר שמאל.

 

מטה-אנליזה של טיפול תוך-ורידי בברזל בחולי אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה ירודה וחסר ברזל במהלך 52 שבועות הדגימה ירידה בשיעור האשפוזים ושיפור בתסמיני אי-ספיקת לב, יכולת גופנית ואיכות חיים. הטיפול ב-FCM עשוי לכן להוביל לשיפור ממושך ביכולת התפקודית, תסמינים ואיכות החיים של החולים. הטיפול גם לווה בירידה משמעותית באשפוזים עקב החמרת אי-ספיקת לב. מספר מקרי התמותה והיארעות אירועים חריגים היו דומים.

 

שני המחקרים לא היו בעלי עוצמה מספקת להערכת השפעה על תוצאים מג'וריים או הערכה נפרדת של השפעות בחולים עם אנמיה וחולים ללא אנמיה. ההשפעה של טיפול בחסר ברזל בחולי אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור או ירוד והבטיחות ארוכת הטווח של טיפול בברזל בחולים עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה ירוד או שמור אינה ידועה. בטיחות טיפול תוך-ורידי בברזל אינה ידועה בחולים עם אי-ספיקת לב וריכוז המוגלובין מעל 15 גרם/ד"ל.

 

בחולים עם חסר ברזל יש להשלים בדיקות סקר לכל גורם הפיך/ניתן לטיפול (דוגמת דימום שמקורו במערכת העיכול).

 

אנמיה (המוגדרת בנוכחות ריכוז המוגלובין מתחת ל-13 גרם/ד"ל בגברים ומתחת ל-12 גרם/ד"ל בנשים) נפוצה בחולי אי-ספיקת לב, בפרט בחולים מאושפזים. ההפרעה נפוצה יותר בנשים, בקשישים ובחולים עם ליקוי בתפקוד כלייתי, ומלווה בתהליכים מתקדמים יותר של רימודלינג של שריר הלב, דלקת ועומס נפח. אנמיה מלווה בתסמינים מתקדמים, ירידה במצב תפקודי, סיכון מוגבר לאשפוזים עקב אי-ספיקת לב וירידה בהישרדות.

 

מתן Darbepoetin Alfa לא הביא לשיפור תוצאות קליניות בחולי אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה ירוד ועם אנמיה קלה-עד-בינונית, אך הוביל לעליה באירועים תרומבואמבוליים ולכן אינו מומלץ.

 

European Heart Journal Advance Access published May 20, 2016

 

הערת מערכת :  חברת ויפור פרמצבטיקה ייצרנית הפרינג'קט פירסמה הודעה לתקשורת בה היא מציינת כי ההנחיות החדשות של ה-ESC לאי ספיקת לב ממליצות בחום על שמוש בפרינג'קט לטיפול בחולי אי ספיקה הסובלים מאנמיה.

החברה מציינת בהודעתה כי ה-ESC מדגישה שההנחיות כוללות כמה עדכונים חשובים :

חוסר ברזל מהווה תחלואה נלווית חשובה לאי ספיקת לב

סקירה ואבחנה של חוסר ברזל ממולצים לכל המטופלים שאובחנו לראשונה עם אי ספיקת לב סיסטולית

לראשונה, ההנחיות ממליצות על כך שיש לשקול שימוש בפרינג'קט במקרים של אי ספיקת לב סיסטולית סימפטומטית וחוסר ברזל במטרה להפחית הסימפטומים של אי ספיקת לב, שיפור יכולת גופנית ואיכות חיים.

להודעת החברה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני