חדשות

טיפול בברזל במינון גבוה בטוח ויעיל בחולי המודיאליזה (מתוך כנס ה-Kidney Week)

29/10/2018

 

טיפול מניעתי במינון גבוה של ברזל תוך-ורידי עשוי להפחית את היקף תכשירי ESA (Erythropoiesis Stimulating Agent) הנדרשים לטיפול באנמיה בחולי דיאליזה, ללא עליה קצרת-טווח בסיכון לסיבוכים וסקולאריים או זיהומים, כך עולה מהמחקר האקראי הראשון מסוגו בנושא.

 

מחקר PIVOTAL (Proactive IV on Therapy in Hemodialysis Patients) הינו מחקר אקראי-מבוקר, שכלל 1,093 חולי המודיאליזה. בתחילת המחקר, רמות פריטין בדם עמדו על מתחת ל-400 מיקרוגרם/ליטר ורמות רוויון טרנספרין היו מתחת ל-30%.

 

בעת הגיוס למחקר, כל החולים קיבלו טיפול בתכשירי ESA, במינונים שונים. יעד המחקר היה ריכוז המוגלובין של 10-12 גרם/ד"ל.

 

המשתתפים חולקו באקראי לטיפול במינון גבוה, בו ניתן טיפול תוך-ורידי ב-Iron Sucrose במינון 400 מ"ג/חודש, עד שרמות פריטין עלו על 700 מיקרוגרם/ליטר, או עד רוויון טרנספרין של לפחות 40%, או במינון נמוך בו ניתן ברזל רק אם רמות פריטין צנחו מתחת ל-200 גרם/ליטר, או רוויון טרנספרין ירד מתחת ל-20%.

 

החוקרים שיערו כי המינון הגבוה יהיה עדיף על המינון הנמוך בהערכת התוצא העיקרי של המחקר: הופעה ראשונה של אוטם לא-פטאלי של שריר הלב, אירוע מוחי לא-פטאלי, אשפוז בשל אי-ספיקת לב, או תמותה מכל-סיבה.

 

לאחר שנה אחת, חציון המינון המצטבר של ברזל היה גבוה יותר בקבוצת הטיפול במינון גבוה, בהשוואה לקבוצת הטיפול במינון נמוך (3.8 לעומת 1.8 גרם). חציון המינון החודשי של ברזל היה גם כן גבוה יותר בקבוצת הטיפול במינון גבוה (264 לעומת 145 מ"ג).

 

במהלך השנה הראשונה של המחקר תועדה עליה חדה בריכוז פריטין בדם בחולים בקבוצת המינון הגבוה, אך הרמות התייצבו בממוצע של כ-600 מיקרוגרם/ליטר. מנגד, רמות פריטין בדם היו נמוכות יותר משמעותית בקבוצת הטיפול במינון נמוך (150-200 מיקרוגרם/ליטר).

 

חשוב מכך, לאחר חציון מעקב של 2.1 שנים, חציון המינון החודשי של ESA היה נמוך בכ-20% בקבוצת הטיפול במינון גבוה, בהשוואה למטופלים במינון נמוך. במהלך מעקב קצר זה, היארעות התוצא העיקרי הייתה מספרית נמוכה יותר בקבוצת הטיפול במינון גבוה, בהשוואה לאלו שטופלו במינון נמוך (30.5% לעומת 32.7%).

 

נתונים אלו מצביעים על העדר-נחיתות בין שני מינוני ברזל, כך שהמחקר ענה על תוצא הסיום היעד של העדר-נחיתות.

 

החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים באף אחד מתוצאי הבטיחות בין שתי הקבוצות.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי עם גישה זו, ניתן להפחית את מינון הטיפול בתכשירי ESA עם מינונים גבוהים יותר של ברזל ולהשיג ריכוז המוגלובין דומה לזה שניתן להשיג עם משטר ברזל במינון נמוך.

 

מתוך כנס ה-Kidney Week

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני