חדשות

סיכון מוגבר להתקפי לב בחולים עם Ankylosing Spondylitis (מתוך Arthritis Care Res)

02/11/2010

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, בחולים עם Ankylosing Spondylitis קיים סיכון מוגבר להתקפי לב, כך מדווחים חוקרים מצרפת במאמר חדש שפורסם ב-Arthritis Care & Research.

 

לדברי החוקרים, דלקת מערכתית ופרופיל שומנים שלילי עשויים להצטרף לגורמי הסיכון המסורתיים בחולים אלו. הקשר בין דלקת מפרקים שיגרונית (Rheumatoid Arthritis) ובין סיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית מוכר היטב, ובספטמבר 2009, ה-EULAR (European League Against Rheumatism) ערכו שינוי בהמלצות וקראו לשקול הערכת סיכון למחלות לב וכלי דם על-בסיס שנתי בכל החולים עם Ankylosing Spondylitis.

 

החוקרים טוענים כי התמותה הכוללת של חולים עם Ankylosing Spondylitis גבוהה פי 1.6-1.9 בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, עם עליה בשיעורי התמותה עקב מחלה סירקולטורית או מחלה קרדיווסקולארית בטווח של 20-40%.

 

במטרה להעריך באופן מדויק את היארעות אוטם לבבי ושבץ בחולים עם Ankylosing Spondylitis, החוקרים ערכו מטה-אנליזה שכללה 38 מחקרים, עם 34,132 חולים ו-83,705 ביקורות.

 

במהלך מעקב ממוצע בן 22 שנים, היארעות אוטם לבבי הייתה גבוהה יותר בקרב חולים עם Ankylosing Spondylitis (7.4%) בהשוואה לביקורות (4.6%), למרות שההבדל לא היה מובהק סטטיסטית.

 

נתונים משבעה מחקרים עם למעלה מ-20 שנות מעקב הצביעו על שיעור אירועי שבץ של 2.2% בחולים עם Ankylosing Spondylitis, בעוד שמחקר אחד דיווח על שיעור של 2.3% ב-7372 ביקורות.

 

באשר לגורמי סיכון, בקרב חולים עם Ankylosing Spondylitis עובי שכבת אינטימה-מדיה היה גבוה יותר, ערכי HDL היו נמוכים יותר עם שכיחות גבוהה יותר של תסמונת מטבולית (אך ללא הבדלים בלחץ דם, רמות סוכר בדם, או רמות טריגליצרידים). שני סמנים לדלקת מערכתית, שקיעת דם ורמות CRP, היו גבוהים יותר בחולי Ankylosing Spondylitis, כפי שניתן היה לצפות.

 

בין מגבלות המחקר מציינים החוקרים כי הם לא דירגו את האיכות המתודולוגית של המחקרים שנבחנו. עם זאת, על-בסיס ההבדלים שזוהו, החוקרים מסכמים כי מומלץ איזון גורמי סיכון קרדיווסקולאריים ובקרת דלקת סיסטמית בחולים עם Ankylosing Spondylitis.

 

Arthritis Care Res. Posted online October 1, 2010

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני