חדשות

סמנים בדם לניבוי התקדמות Ankylosing Spondylitis (מתוך כנס EULAR)

11/06/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס EULAR (European League Against Rheumatism) עולה לראשונה כי ביומרקרים בדם עשויים לנבא התקדמות Ankylosing Spondylitis בחולים בסיכון גבוה להתקדמות.

 

לדברי החוקרים, במידה ומתמקדים בחולים בסיכון-גבוה עם גורמי סיכון, ניתן לזהות ביומרקרים נוספים, ביומרקרים לספיגת עצם, העשויים לנבא אילו חולים צפויים להתקדמות מהירה. באמצעות סמנים אלו, ניתן לזהות חולים הצפויים לתועלת מהתערבות מוקדמת, בעיקר טיפול רציף ב-NSAID.

 

מדגם המחקר כלל 64 חולים עם Ankylosing Spondylitis ממדגם GESPIC (German Spondyloarthritis Inception Cohort), עם עדות רדיוגרפית לסינדסמופיטים, עדות לסיכון מוגבר להתקדמות.

 

באמצעות הדמיה של עמוד השדרה המותני והצוואר במעקב של שנתיים, החולים סווגו ככאלו עם התקדמות של המחלה (26 חולים) או ללא התקדמות המחלה (38 חולים). באלו עם התקדמות של המחלה תועדה התפתחות חדשה או גדילה של סינדסמפויטים קיימים לאחר שנתיים, בניגוד לאלו בהם לא חלה התקדמות של המחלה.

 

ממצאי המחקר אישרו כי רמות CRP גבוהות יותר בחולים עם התקדמות המחלה, בהשוואה לאלו ללא התקדמות המחלה (17.1 מ"ג לליטר לעומת 8.7 מ"ג לליטר, P=0.031), ממצא שתואר במחקר שפורסם השנה. רמות סמנים אחרים בדם היו גם הן גבוהות יותר בחולים בהם חלה בסופו של דבר התקדמות של המחלה, בהשוואה לאלו בהם לא חלה התקדמות: MMP3, BMP2, PIINP ו-VEGF.

 

בסקירה נוספת שפורסמה לאחרונה מצאו החוקרים כי טיפול ממושך ב-NSAID במינון-גבוה הפחית את ההתקדמות ההדמייתית של Ankylosing Spondylitis והם מסבירים כי ייתכן וטיפול כזה נדרש לעיתים בחולים בסיכון גבוה עם סמנים מוגברים בבדיקות דם.

 

באמצעות סמנים אלו, החוקרים מקווים לזהות באופן מהימן יותר אילו חולים צפויים ליהנות מטיפול ב-NSAID כל יום, בהשוואה לטיפול הניתן פעם בחודש. המצב במקרה של  Ankylosing Spondylitis שונה מהמצב בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית, להם ניתן טיפול למניעת התקדמות המחלה.

 

החוקרים מדגישים כי מדובר באחד המחקרים הראשונים להערכת סמנים אלו; כמובן, דרושים מחקרים נוספים לאישור הממצאים.

 

מתוך כנס EULAR (European League Against Rheumatism)

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני