חדשות

האם קיים קשר בין רמות וויטמין D ובין Ankylosing Spondylitis? (מתוך Rheumatology)

30/04/2014

 

חוקרים מבריטניה מדווחים על קשר בין וויטמין D ובין מספר סמנים לפעילות מחלה בחולים עם AS (Ankylosing Spondylitis), אך אין עדויות חד-משמעיות באשר לקשר בין השניים. במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology כותבים החוקרים כי קיימת שכיחות מוגברת של מחלות אוטואימוניות בגובה רבה, כאשר ייתכן כי אחד הגורמים לכך הוא חסר וויטמין D עקב חשיפה נמוכה לקרינה מסוג UVB (Ultraviolet B), התורמת להתפתחות והתקדמות המחלה.

 

לדברי החוקרים, יש עדויות לפיהן וויטמין D משפיע על מערכת החיסון המולדת והנרכשת. מהמחקר הנוכחי וממספר מחקרים אחרים עולה קשר בין רמות נמוכות של וויטמין D ובין ביטויי מחלה חמורים יותר. התצפית הנ"ל מספקת תמיכה נוספת להשערה לפיה מערכת החיסון מושפעת מרמות וויטמין D חריגות. עם זאת, מאחר ומרבית המחקרים בנושא הינם מחקרי חתך, לא ניתן לקבוע כי מדובר בקשר סיבתי.

 

במסגרת המחקר החוקרים ערכו סקירה סיסטמית וזיהו 15 מאמרים מקוריים וחמישה תקצירים מכנסים שבחנו את הנושא וענו על הקריטריונים להכללה בסקירה. בשבעה מבין אחד עשר מחקרים שערכו השוואה בין חולים וביקורות בריאות, באלו עם ריכוז נמוך יותר של 25OHD (25-Hydroxyvitamin D). בחמישה מחקרים, תועדה קורלציה הפוכה בין רמות וויטמין D ובין פעילות המחלה.

 

בשישה מחקרים אחרים, מדדים לפעילות המחלה לא עמדו בקורלציה עם רמות 25OHD. עם זאת, החוקרים מציינים כי במרבית המקרים הללו, השיטות הסטטיסטיות לא היו הולמות.

 

החוקרים מציינים כי מבנה מחקר חתך אינו מאפשר להוכיח סיבתיות. יתרה מזאת, תועדה הטרוגניות רבה בכל הנוגע למשך המחלה, חומרתה, טיפולים ותרופות המשפיעים על מטבוליזם של העצם. למעשה, מרבית המחקרים בחנו וויטמין D כחלק ממכלול תוצאים בהקשר של מטבוליזם של העצם.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי בסיכומו של דבר, אין די נתונים בכדי לתמוך בתפקיד האימונומודולטורי של וויטמין D בחולים עם AS. הם קוראים לערוך מחקרים נוספים בכדי להבין טוב יותר אם שיפור מאגר וויטמין D עשוי להשפיע על מהלך המחלה.

 

Rheumatology 2014

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני