חדשות

הערכת ההשפעה של חרדה עקב תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקות ממוגרפיה (JAMA Intern Med)

22/04/2014

מאת ד"ר עמית עקירוב 

 

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקות ממוגרפיה מלוות בעליה קצרת-טווח בתחושות החרדה רק בנשים.

 

החוקרים מדווחים כי החרדה הופיעה זמן קצר לאחר בדיקת הסקירה, אך לא נותרה עוד בזמן הערכות מעקב לאחר שנה אחת.  נשים עם תוצאות חיוביות-שגויות נטו יותר מנשים עם תוצאות שליליות לתכנן את בדיקות הסקירה העתידיות שלהן לסרטן שד. עם זאת, במאמר מערכת טוענים מומחים כי ייתכן וממצאי המחקר אינם מדויקים, מאחר והחוקרים השתמשו בכלים שאינם מאוד רגישים להערכת חרדה.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להעריך את ההשפעה של תוצאות חיוביות-שגויות על איכות החיים של המטופלים. לשם כך, הם בחנו את תוצאות סקר טלפוני זמן קצר לאחר בדיקות סקירה שנערכו ל-495 נשים עם תוצאות חיוביות-שגויות ן-534 נשים עם בדיקות ממוגרפיה שליליות במחקר DMIST  (Digital Mammographic Imaging Screening Tool). תוצאות הבדיקות היו ידועות לנשים בעת הסקר.

 

החוקרים בחרו במדד STAI-6 (Spielberger State Trait Anxiety Inventory) ובמדד EQ-5D (EuroQol Instrument) כשני התוצאים העיקריים מהסקר הטלפוני.

 

מהנתונים עולה כי החרדה זמן קצר לאחר בדיקות הסקירה הייתה גבוהה יותר משמעותית בנשים עם תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקות ממוגרפיה, בהשוואה לנשים עם תוצאות שליליות (מדד STAI-6 של 35.2 לעומת 32.7). עם זאת, הם קבעו כי מדובר בהבדל קטן. ההבדל לא היה עוד משמעותי לאחר שנה אחת ולכן החוקרים קבעו כי החרדה הינה זמנית וחולפת.

 

החוקרים מצאו עוד כי מדדי EQ-5D לא היו שונים בין נשים עם תוצאות חיוביות-שגויות ואלו עם תוצאות שליליות. עם זאת, במאמר המערכת מעלים ביקורות כנגד המדד הנ"ל, שכן ארבעה מתוך חמשת המרכיבים שלו אינם רגישים לתוצאות בדיקות ממוגרפיה.

 

החוקרים מודים כי הממצאים אודות ההשפעות הפסיכולוגיות ארוכות הטווח של תוצאות חיוביות-שגויות שונות מהתוצאות שעלו משני מחקרים קודמים, שפורסמו לאחרונה. הם מעדיפים את מדדי STAI-6 ו-EQ-5D מאחר שמדובר במדדים גנריים ואינם מוגבלים למחלה ספציפית.

 

מהנתונים עולה כי הכוונה להשלים בדיקות סקירה עתידיות הייתה בולטת יותר משמעותית בנשים עם תוצאות בדיקות ממוגרפיה חיוביות-שגויות (יחס סיכויים של 2.12), אלו בגיל צעיר (יחס סיכויים של 2.78) ואלו במצב בריאותי ירוד (יחס סיכויים של 1.63).

 

עוד עולה מהנתונים כי מבין הנשים עם בדיקות ממוגרפיה חיוביות-שגויות, 50.6% דיווחה על חרדה בדרגה בינונית או גבוהה, בהשוואה ל-15.7% בלבד מהנשים עם תוצאות שליליות. עם זאת, מספרים אלו תורגמו להבדל פחות דרמטי במדדי STAI-6.

 

באופן לא מפתיע, שיעור הנשים עם תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקות ממוגרפיה, שנדרשו לבדיקות הדמיה נוספות (66.2% לעומת 4.5%), או ביופסיה (14.6% לעומת 1.1%) היה הרבה יותר גבוה, בהשוואה לאלו עם תוצאות שליליות בבדיקות ממוגרפיה.

 

מרבית הנשים עם תוצאות חיוביות-שגויות (81%) דיווחו גם כי יסכימו לעבור בדיקת ממוגרפיה בטכניקה הכרוכה באי-נוחות רבה יותר, במידה ושיעור התוצאות החיוביות-שגויות יהיה קטן יותר ויסכימו גם למרחק נסיעה של עד ארבע שעות להשלמת הבדיקה הנ"ל.

 

JAMA Intern Med. Published online April 21, 2014

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני