חדשות

תמיכה טלפונית במטופלים הסובלים מהפרעות דכאון או חרדה לאחר אירוע קרדיאלי חד אפקטיבית בשיפור איכות החיים הקשורה למצב הנפשי (JAMA Intern Med )

04/06/2014

מאת מערכת אי-מד

מחקר חדש מ-JAMA Intern Med מדגים כי תכנית תמיכה ייחודית, מבוססת שיחות טלפון, בעצימות נמוכה לאורך 24 שבועות, משיגה שיפור ברמת חרדה ודיכאון של מטופלים לאחר אשפוז בשל אירוע קרדיאלי חד.

ברקע מציינים המחברים כי דכאון וחרדה קשורים לתופעות קרדיווסקולריות חריגות במטופלים שחוו לאחרונה אירוע קרדיאלי חד. עד כה היו מעט עדויות שבחנו מודלים של שיתוף פעולה בטיפול בבריאות הנפשית במטופלים קרדיאליים בסיכון גבוה.  עד כה, מציינים המחברים, לא נבחנה התערבות המבוצעת באופן סימולטני לטיפול בחרדה ודיכאון במטופלים אלה.

מטרת המחקר הייתה להעריך את ההשפעה של התערבות משותפת בעצימות נמוכה עבור דכאון, הפרעת חרדה כללית, ופאניקה בין מטופלים המאושפזים בשל אירוע קרדיאלי חד.

המחקר היה חד סמיות, אקראי,  עם מעריכים שהיו לא מודעים להשתייכות המטופלים לקבוצות הטיפול שנמשך בין ספטמבר 2010 עד יולי 2013 שבמהלכו 183 מטופלים שהיו מאושפזים ביחידות קרדיאליות בבית חולים עירוני אוניברסיטאי בשל אירוע קורונרי חד, אריתמיה, או אי ספיקת לב ונמצאו כסובלים מדכאון קליני, הפרעת חרדה כללית, או הפרעת פניקה על בסיס איבחון מובנה.

המשתתפים חולקו באופן אקראי ל-24 שבועות של התערבות בעצימות נמוכה מבוססת על שיחות טלפון המיועדות לטפל בהפרעות הדכאון והחרדה (92 מטופלים) או לטיפול קונבנציונלי (הפניות לרפואה ראשונית, 91 מטופלים).

קבוצת ההתערבות עשתה שימוש בעובד סוציאלי לתיאום הערכה והפניה לטיפול פסיכיאטרי במידת הצורך.

יעדי המחקר המרכזיים כללו שיפור באיכות חיים הקשורה למצב נפשי על בסיס הטופס המקוצר של  12 Mental Component Score (ובקיצור  SF-12 MCS)  בשבוע ה-24 למחקר, בהשוואה בין הקבוצות תוך שימוש במודל אפקט רנדומלי בניתוח לפי כוונה לטפל. 

החוקרים מדווחים כי המטופלים שהוקצו אקראית לקבוצת ההתערבות נמצאו עם שיפור גדול יותר באופן מובהק במדד  SF-12 MCS בשבוע ה-24 למעקב : שיפור של 11.21 נקודות (מ-34.21 ל-45.42 ) בהשוואה לשיפור של 5.53 נקודות (מ-36.3 ל-41.83) בקבוצת הבקרה.

ההבדל בשיפור הממוצע בין הקבוצות שהיה 5.68 היה מובהק (בטווח 2.14-9.22, p=0.002 עם אפקט גודל של 0.61).

מטופלים בקבוצת ההתערבות נהנו גם משיפור גדול יותר בסימפטומים הדכאוניים שלהם ובתפקוד הכללי שלהם. בקבוצה זו שיעורי הטיפול בהפרעות נפשיות היה גדול יותר. לא היה הבדל בין הקבוצות בציוני החרדה, שיעורי תגובה להפרעות, וההיענות לא היו שונים בין הקבוצות.

החוקרים מסכמים ואומרים שגישה טיפולית ייחודית מבוססת שיחות טלפון בעצימות נמוכה המשולבת בהמשך הטיפול באנשים שעברו אירוע קרדיאלי חד אשר סובלים מהפרעות דכאון או חרדה נמצאה כאפקטיבית בשיפור איכות חיים הקשורה למצב נפשי לאורך 24 שבועות הטיפול.

JAMA Intern Med. 2014;174(6):927-936

הערת המערכת: ומכיוון שקיימים כבר לא מעט מחקרים אשר הדגימו קשר מובהק בין מצב דכאון לאחר אירועים קרדיאליים לסיכון מוגבר לאירועים חוזרים, הרי שיש בהחלט לשקול איבחון וטיפול בהפרעות אלה כחלק מתכנון השיחרור והמשך המעקב והטיפול לאחר אירוע קרדיאלי. לאחרונה אף ה]AHA פירסם נייר עמדה העוסק בקשר זה, כפי שניתן לראות בדיווח שלהלן :

החשיבות הפרוגנוסטית של דיכאון בחולים עם תסמונת כלילית חדה (Circulation)

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני