חדשות

מוזיקה מסייעת להחלמה אחרי ניתוח (Lancet)

22/10/2015

פורסם לראשונה באתר UNIVADIS

הקדמה

מוזיקה יכולה להיות כלי טיפולי אופטימלי: לא פולשני, זול, בטוח וקל לשימוש. מטה-אנליזה חדשה בדקה אם מוזיקה יכולה לשפר את תהליך ההתאוששות אחרי ניתוח. על מה יכולה להשפיע מוזיקה בתהליך ההחלמה אחרי ניתוח? האם האזנה למוזיקה משפיעה על משך האשפוז? האם סוג המוזיקה ותזמון ההאזנה משפיעים על תהליך הריפוי, והאם השמעת מוזיקה יעילה אפילו בחדר ניתוח כאשר החולה בהרדמה כללית?

תקציר

השימוש במוזיקה ככלי לשיפור חוויית החולה בבית החולים מוכר בספרות מאז ימי פלורנס נייטינגייל. לראשונה תועדה המוזיקה כמסייעת לחולים במהלך ניתוחים בשנת 1914. לעומת טיפול תרופתי, לטיפול במוזיקה יש יתרונות מובהקים: הוא אינו פולשני, אינו יקר, ואין לו תופעות לוואי. מחקרים רבים בדקו את יעילות המוזיקה בשיפור תהליך ההתאוששות אחרי פעולות כירורגיות.

במטה-אנליזה חדשה, ביצעו חוקרים סקירה סיסטמטית בחיפוש אחר מחקרים מסוג Randomised Controlled Trials – RCTs, במבוגרים שעברו פרוצדורות כירורגיות. בחיפוש במספר מאגרי מידע רפואיים, מצאו החוקרים 4261 כותרות ותקצירים וכללו 73 מחקרי RCTs עם גודל מדגם בין 20 ל-458 משתתפים. נבדקה האזנה למגוון סוגי מוזיקה וכן נבדקו משך ההאזנה ותזמונה. קבוצות ביקורת כללו טיפול סטנדרטי, אוזניות ללא מוזיקה, רעש לבן ומנוחה במיטה ללא הפרעה.

המחקר מצא שההאזנה למוזיקה גרמה לירידה (מבחינת standardised mean difference, SMD) בכאב פוסט-ניתוחי (SMD=-0.77), לירידה בחרדה (SMD=-0.68), לירידה בשימוש באנלגטיקה (SMD=-0.37) ולעלייה ברמת הסיפוק של החולה (SMD=1.09). עם זאת נמצא שההאזנה למוזיקה לא השפיעה על משך האשפוז.ניתוח התוצאות לימד גם שהאזנה למוזיקה יעילה אפילו בקרב חולים בהרדמה כללית. לבחירת סוג המוזיקה ולתזמון ההאזנה אין השפעה משמעותית על התוצאות.

כיום השימוש במוזיקה כסיוע לחולים בהתאוששות אחרי ניתוחים אינו טיפול שבשגרה. מסקנת החוקרים הייתה שכדאי לצוות הרפואי להציע האזנה למוזיקה כדרך לסייע לחולים בהפחתת הכאב והחרדה במהלך התקופה הפוסט-ניתוחית. היות שלא נמצאו במחקרים עדויות לסוג המוזיקה או לתזמון ההאזנה היעילים ביותר, אפשר להתאים את הסוג, את התזמון ואת אופן ההאזנה לתנאים הקליניים ולהחלטות הצוות הרפואי.

Hole J et al. Lancet. 2015 Aug 12. [Epub ahead of print]

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני