חדשות

סרטונים ביתיים עשויים לסייע באבחנה של אוטיזם (PLoS One)

17/04/2014

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

סרטונים ביתיים קצרים, דוגמת אלו שמפרסמות משפחות גאות ברשת האינטרנט, עשויים לסייע באבחנה של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם ולסלול את הדרך לאבחנה והתערבות מהירים יותר, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם במהלך חודש אפריל בכתב העת PLoS One.

 

המחקר להערכת-עיקרון כלל 100 סרטונים ציבוריים שפורסמו ביוטיוב של ילדים בגילאי 1-15 שנים, ומהנתונים עולה כי לאנשים מיומנים, לסרטונים דיוק של 97%, רגישות של 94% וסגוליות של 100% באבחנה בין ילדים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם ואלו ללא הפרעה זו.

 

כאמור, החוקרים בחרו 100 סרטוני וידיאו, כולם באורך של עד חמש דקות והדגימו ילדים העוסקים בפעילות רציפה. 45 מהסרטונים תויגו עם מילות מפתח דוגמת אוטיזם, הפרעות מהספקטרום של אוטיזם או אספרגר והוגדרו כסרטוני הפרעות מהספקטרום של אוטיזם. יתר 55 הסרטונים סווגו כסרטונים שאינם קשורים להפרעות מהספקטרום של אוטיזם והדגימו ילדים בגיל דומה, ללא ההפרעה.

 

החוקרים כותבים כי למרות שיצרו קשר עם האנשים המעורבים בסרטונים ועדכנו אותם באשר למחקר, הם לא אישרו באופן מעמיק את האבחנה.

 

במהלך המחקר ארבעה עוזרי מחקר עברו הכשרה קצרה לזיהוי התנהגויות אוטיסטיות בילדים שצולמו בסרטונים הביתיים, בעזרת שאלות מ-ADOS (Autism Diagnostic Observation Schedule). באמצעות מערכת הניקוד, המדרגים העריכו יצירת קשר עין, זיהוי רמזים חברתיים מאנשים אחרים בסרטון, התנהגויות חוזרות ומשחק נכון עם משחקים.

 

מהתוצאות עולה כי הילדים בסרטונים סווגו נכונה ע"י עוזרי המחקר ככאלו הסובלים מהפרעות מהספקטרום של אוטיזם וככאלו ללא ההפרעה ב-96.8% מהמקרים. בנוסף, שיעורי הרגישות והסגוליות עמדו על 94.1% ו-100%, בהתאמה.

 

הקורלציה בין בודקים להערכת ההתנהגות בסולם ADOS עמדה על 0.88 והאבחנה תאמה את זו של רופא מיומן בכל המקרים למעט 3 מקרים.  בכל אחד משלושת המקרים הללו, הסיווג שקבע הרופא לא עלה בקנה אחד עם הדיווח העצמי על אבחנה של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם.

 

בסיכומו של דבר, ממצאי המחקר תומכים בהשערה כי ניתן לזהות אוטיזם במהירות בסרטונים ביתיים קצרים מאוד, עם שיעורי דיוק גבוהים מאוד. לתוצאות עשויות להיות השלכות על מחקרים עתידיים.

 

החוקרים מוסיפים כי הסרטונים עשויים לשמש גם בכדי לעקוב אחר התועלת של טיפול התנהגותי בילדים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, או לעקוב אחר ההתפתחות בילדים קטנים מאוד עם חשד להפרעות מהספקטרום של אוטיזם. הסרטונים עשויים לסייע גם לזהות התנהגויות שונות בבית ובמרפאה.

 

PLoS One. Published online April 16, 2014

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני