חדשות

צריכה מעטה של ברזל במהלך ההיריון עשויה להעלות את הסיכון לאוטיזם (Am J Epidemiol.)

29/09/2014

 

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש ספטמבר בכתב העת American Journal of Epidemiology, מדווחים חוקרים לראשונה על קשר בין צריכת ברזל אימהית ובין הסיכון לאוטיזם. ממצאי המחקר הצביעו על עליה של פי חמש בסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם בילדים לאימהות שנטלו תוספי ברזל במינון נמוך וגורמי סיכון אחרים, כולל גיל מעל 35 שנים ומחלות מטבוליות דוגמת סוכרת, יתר לחץ דם והשמנה.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שכיחות חסר ברזל נעה סביב 40-50% מהנשים ההרות. לברזל תפקיד חשוב בהתפתחות המוקדמת ובמסלולים עצביים הנפגעים בחולים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם.  במסגרת המחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין צריכת ברזל ובין הסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם בילדים שנולדו בקליפורניה ולקחו חלק במחקר מקרה-ביקורת, מבוסס-אוכלוסיה, בשם CHARGE (Childhood Autism Risks from Genetics and the Environment) בין השנים 2003-2009 עם אבחנה של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (520 חולים) או התפתחות תקינה (346 ילדים).

 

המינון היומי של צריכת ברזל ע"י האם נקבע על-בסיס תדירות, מינון וסוג התוספים והדגנים בכל חודש, החל משלושה חודשים לפני ההיריון ועד לתום ההיריון ובמהלך ההנקה.

 

אימהות בקבוצת המקרים דיווחו בשכיחות נמוכה יותר על נטילת תוספי ברזל במהלך תקופה זו (יחס סיכויים מתוקן של 0.63), עם ריכוז יומי ממוצע נמוך יותר של ברזל (51.7 מ"ג ליום), בהשוואה לאימהות בקבוצת הביקורת (57.1 מ"ג ליום, p=0.03). בחמישון העליון של צריכת ברזל במהלך תקופה זו תועד סיכון מופחת להפרעות מהספקטרום של אוטיזם, בהשוואה לחמישון התחתון (יחס סיכויים מתוקן של 0.49), בעיקר במהלך הנקה.

 

החוקרים מדווחים על אינטראקציה משמעותית בין צריכת ברזל נמוכה ובין גיל אימהי מתקדם והפרעות מטבוליות; בנוכחות שני אלו נרשמה עליה של פי חמש בסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם.

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת הקשר בין צריכת תוספי ברזל ובין הסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם, במטרה לפתח גישות למניעת הפרעות התפתחות אלו.

 

Am J Epidemiol. Published online September 22, 2014

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני