חדשות

ביומרקר שמקורו ב DDT נמצא כקשור לאוטיזם (American Journal of Psychiatry)

22/08/2018

מאת אלינור מוסרי בריסקין

 

רמות גבוהות של החומר DDT הנמצא בקוטל חרקים (dichlorodiphenyltrichloroethane) בגופן של נשים בהריון נקשרו עם אוטיזם בילד. כך על פי מחקר חדש שפורסם ב American Journal of Psychiatry באוגוסט 2018.

אוטיזם הינו הפרעה נוירו-התפתחותית מורכבת, עם אתיולוגיה לא ידועה. עד היום, מעט מחקרים בדקו את הקשר בין חשיפה אימהית לרעלנים והסיכון לאוטיזם בילוד, ע"י איתור ביומרקרים כעדות לחשיפת האם לאותם רעלנים, כדוגמת DDT, והמטבוליטים שלו (p,p’-DDE, PCB).

מחקר זה ביקש לבדוק האם רמה גבוהה יותר של מזהמים אורגנים מסוג זה אצל האם כאשר היא בהריון קשורים בעליה בסיכון לאוטיזם אצל הילוד.

המחקר בוצע בפינלנד, במסגרת המחקר Finnish Prenatal Study of Autism, a national birth cohort study based on a nested case-control design. מקרים של אוטיזם בקרב ילדים אשר נולדו בשנים 1987-2005 הושוו לילדים שנולדו באותן שנים ואשר לא אובחנו עם אוטיזם, (778 זוגות case-control). דגימות דם של האימהות משלבי הריון מוקדמים נבדקו למטבוליטים של DDT.

הסיכון לאוטיזם בקרב ילדים היה גבוה יותר באופן מובהק כאשר רמת המטבוליט p,p’-DDE אצל האם היתה גבוהה יותר (אחוזון 75). זאת לאחר תקנון לגיל האם, וולדנות והיסטוריה של מחלות פסיכיאטריות. (OR 1.32, CI 1.02-1.71). גם  הסיכון לאוטיזם עם ירידה ביכולת האינטלקטואלית היתה קשורה בעליה בשכיחות מטבוליט זה בדם האם (OR 2.21, CI 1.32-3.69). לא היה קשר בין רמות PCB לבין אוטיזם.

מסקנת החוקרים היתה כי חשיפה אימהית בזמן הריון לקוטלי חרקים עם DDT קשורה בעליה בסיכון לאוטיזם בקרב הילוד. החוקרים מציינים כי זהו המחקר הראשון אשר מספק הוכחה המבוססת על מציאת ביומרקרים לנוכחות של החומר הרעיל.

למרות שיש צורך במחקרים נוספים על מנת לאשש ממצא זה, הרי שתוצאות מחקר זה הן בעלות השלכות ברות חשיבות להבנת גורמי הסיכון לאוטיזם וכיצד ניתן להפחיתם.

 

Association of Maternal Insecticide Levels With Autism in Offspring From a National Birth Cohort, American Journal of Psychiatry, August 16, 2018.

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני