מאמרי מערכת

אבחון כאב גב במתבגרים בעזרת Pet Tomography בשילוב עם CT/מאת ד''ר פנסקי עורך אורתופדיה

18/01/2007

בירור כאב גב במתבגרים כולל אנמנזה, בדיקה פיזיקלית, בדיקות דם וצילומי עמוד שדרה ישר וצדדי. במקרים בהם עדיין אין אבחנה ניתן לבצע בדיקות הדמיה נוספות כולל מיפוי עצמות בו החומר הפעיל הוא טכנציום מתילן דיפוספונט (TCMDP).

 כמו כן ניתן לבצע CT ו MRI.

fluoride 18F ידוע כחומר רגיש יותר מ TCMDP לזיהוי נגעים בוני עצם או סופגי עצם (ליטיים או בלסטיים). טוענים אף כי יכולת בדיקה זו לזהות נגעים בחוליות עמוד השדרה דומה לזו המושגת ב CT או MRI.

שילוב ה ,PET המאפשר זיהוי מוקדם של פעילות בונה עצם, עם ה ,CT המאפשר מיקום אנטומי והערכה של המורפולגיה של הנגע, ממחישים את היתרון בבדיקה המשולבת.  

המאמר פרי עטם של עובדיה וחבריו מבית חולים דנה בת"א נועד לבדוק מה הערך של בדיקת PET (positron emission tomography) בה החומר הפעיל הוא fluoride 18F בשילוב עם CT על מנת לאבחן מהי סיבת כאבי הגב במתבגרים.

 

שיטות: קבוצת המחקר כללה 15 מתבגרים בגילאים 9-19 שנים, מהם 11 בנים ו 4 בנות. אלו הופנו בתלונות על כאבי גב מבודדים חמורים בין השנים 2002 ל 2005. הרופא המפנה ביצע בכל המקרים צילומי עמוד שדרה מותני ישר וצדדי.

עשרה מטופלים בצעו גם בדיקות הדמיה נוספות (מיפוי SPECT, מיפוי TCMDP, CT, MRI, או שילוב של הבדיקות הנ"ל). מכל החולים נלקחה אנמנזה מפורטת. הם נבדקו בצורה יסודית. על סמך כל הבדיקות לא ניתן היה לאבחן חד משמעית מה סיבת הכאב ולפיכך הוחלט לבצע Pet Tomography בשילוב עם CT.

 

תוצאות: לעשרה מתוך 15 החולים היו ממצאים חיוביים ב Pet Tomography בשילוב עם CT.

באחד מהם בדיקת הCT הדגימה פריצת דיסק בגובה L4-L5 והמיפוי היה תקין.

שאר האבחנות היו ספונדילוליזיס (פעיל בשלושה מטופלים), אוסטאואיד אוסטאומה (2), שבר בזיז המפרקי התחתון של החוליה (1), שבר בזיז הרוחבי  (2), אוסטאיטיס בפוביס (1), סקרואלאיטיס (1), וב 2 מקרים פריצות דיסק.

 ב 3 מטופלים נמצאו 2 ממצאים פתולוגיים שונים. 5 המטופלים שאצלם לא נמצאו כל ממצאים בבדיקה המשולבת לא טופלו וכולם דווחו על שיפור ספונטאני תוך מספר שבועות.

 

דיון: שכיחות כאבי גב מבודדים במתבגרים נמוכה מזו הקיימת בקרב מבוגרים אך בקרב המתבגרים יש לעיתים קרובות יותר פתולוגיה משמעותית הגורמת לכאבים. האבחנה מבוצעת לרוב על בסיס האנמנזה ממצאים בבדיקה הפיזיקלית ובדיקות הדמיה.

 השימוש בסריקת PET על בסיס  fluoride 18F הופך לזמין יותר הודות להימצאותם של מערכות PET. היתרון העיקרי ב Pet Tomography בשילוב עם CT הוא השילוב אמצעי אבחנה פיזיולוגי (מיפוי) ואנטומי (CT) באותו המקום ובאותו פרק זמן.

החיסרון הוא מידת הקרינה לה נחשף המטופל (8.5-10 MSV) השקולה לכמות הקרינה הכרוכה בבדיקת CT בטן.

המחברים ממליצים לנקוט בדרך הדמיה משולבת זו במצבי כאבי ממושכים או במקרה של כאב חמור במיוחד כאשר אמצעי הדמיה אחרים לא תרמו לאבחנה חד משמעית.

 

    Ovadia D. Metser U. Lievshitz G. Yaniv M. Weintraub S. Even – Sapir E. Back pain in adolescents, assessment with integrated 18F-Flouride positron emission tomography – computed tomography. J pediatr Orthop 2007;27: 90-93

 

הערות העורך: עוד שיטה לארסנל המצטבר של בדיקות ההדמיה לאבחון כאבי גב. יפה עשו המחברים שבסוף הדיון הדגישו את ההצדקה לשימוש בשיטה המשולבת רק במקרים בהם לא נמצאה אבחנה ואשר חמורים דיים ומחייבים המשך בירור.

מן הראוי להדגיש כי רק 15 מטופלים עברו את הבירור הנ"ל משך תקופה של 3 שנים בבית חולים מרכזי בת"א (דנה) ללמדנו כי ברוב המוחלט של המקרים אין הכרח לבצע בירור זה. עוד נדגיש כי שליש מהמטופלים השתפרו ללא כל טיפול ובעצם ללא אבחנה ברורה. 4 מהם התלוננו משך 3 חודשים או פחות אך אחד מהם התלונן משך חצי שנה.

 מזה ניתן להסיק שוב, כי בחלק לא קטן מכאבי הגב לא נגיע לשורש הבעיה ולסיבת הכאב. במקרים אלו כדאי לנסות מן הסתם טיפול אמפירי אך זה נושא למאמר אחר...     

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני