מאמרי מערכת

עומס אסימטרי וכאב הנלווים לנשיאת תרמיל גב בילדים/מאת ד''ר פנסקי עורך אורתופדיה

15/07/2008

מרבית התלמידים נושאים תרמילי גב לבית הספר. תלונות על כאבי גב וכתפיים שכיחות יחסית בילדים אלו. המשקל הממוצע של התרמיל הוא בין 10-22% ממשקל גוף הילד. באחד המחקרים נמצא כי עוצמת הלחץ על הכתפיים במשקל תרמיל כזה, גבוהה מהלחץ הנדרש לחסום את אספקת הדם לעור תחת רצועות הכתף. קיימות מספר צורות לנשיאת התרמיל: באופן הדוק (צמוד לגב) או רפוי (מטלטל על הגב התחתון), נישא על כתף אחת או שתיים.   

מטרת המאמר הייתה לבדוק מהי מידת העומס תחת רצועות התרמיל באופני נשיאה שונים. הנחת הבסיס הייתה כי כאשר התרמיל נישא נמוך על הגב (רצועות רפויות מאד) לחץ המגע (contact pressure) גבוה יותר

 שיטות: נכללו במחקר 5 בנים ו 5 בנות ללא היסטוריה של כאבי גב וכתפיים. כולם דווחו על נשיאת תרמילי גב באופן שגרתי. בניסוי הם לבשו חולצת טריקו. אחד היה איטר יד ימינו.

נבדקו מספר מצבים: נשיאת תרמילי גב במשקל 0%, 10%, 20% ו 30% ממשקל הילד. בנוסף נבדקו 4 מצבי נשיאה, על 2 הכתפיים כשרצועות הכתף הדוקות,  רפויות (התרמיל גולש נמוך) ונשיאה על כתף אחת עם רצועת הכתף הדוקה או רפויה. הגיל הממוצע של הילדים היה 13.2 שנים.

על מנת לקבוע מהו הלחץ תחת רצועת הכתף הלחצים נמדדו במהלך עמידה ובמהלך הליכה בקצב הרגיל בו נוהג הילד ללכת.

תוצאות: נמצא הבדל משמעותי בעוצמת הלחץ על הכתפיים בעומסים שונים של התרמיל. ככל שהתרמיל כבד יותר הלחץ על הכתפיים מוגבר. כמו כן נמצא כי במצב נשיאה רפוי על 2 הכתפיים הלחץ על כתף ימין גדול משמעותי מהלחץ על שמאל. בהליכה נמצא כי הלחץ על הכתפיים גבוה יותר בזמן נשיאת תרמיל רפויה.

בנשיאת תרמיל על כתף אחת נמצא כמובן הבדל משמעותי בלחצים ככל שהתרמיל כבד יותר. לא נמצא הבדל בלחצים תחת רצועת הכתף כאשר התרמיל נישא על כתף אחת באופן צמוד או רפוי.  

לגבי תחושת כאב נמצא כי בנשיאת התרמיל בצורה רפויה על כתף אחד דווח יותר כאב  לעומת נשיאה התרמיל על שתי הכתפיים באופן צמוד.

דיון: בנשיאת התרמיל ברצועות רפויות עוצמת הלחץ תחת רצועות הכתף גבוהה יותר לעומת נשיאת התרמיל ברצועות הדוקות. נמצא גם כי הלחצים על כתף ימין גבוהים יותר משמעותית מאלו על כתף שמאל ללא קשר לצורת הנשיאה. ממצא נוסף הוא שבנשיאת תרמיל במשקל 10%, 20% ו 30% ממשקל הגוף על כתף אחת, נוצרים לחצים הגבוהים מאלו הנדרשים לחסום את זרימת הדם לעור תחת רצועות הכתף (מעל 30 מ"מ כספית).  מעניין לציין כי הבדלים משמעותיים בלחצים על הכתף במצב נשיאה רפוי או הדוק נמצאו רק לגבי כתף ימין. אחד ההסברים שמספקים המחברים הוא שמלכתחילה בתרמיל הועמסה יותר כתף ימין. הסבר נוסף נעוץ ביציבה. המחברים מניחים שנשיאה קבועה של תרמיל בעזרת רצועת כתף אחת בלבד על כתף ימין גורמת לשינוי קבוע ביציבה המתבטא בהרמה קבועה של כתף ימין. לכן גם כשנשאו את התרמיל בעזרת 2 רצועות, כתף ימין הייתה גבוהה יותר ולכן הלחץ עליה היה גבוה יותר. לא סביר שהרצועות הודקו באופן שונה טוענים המחברים כי החוקר הונחה להדקן באופן זהה. ולכן יתכן שהבדלים אנטומיים בין 2 הכתפיים הם הגורמים ללחץ שונה על 2 הכתפיים.

מסקנה: לתלמידים מומלץ להימנע מנשיאת תרמילים כבדים. יש לשאת תרמיל ברצועות הדוקות ועל 2 הכתפיים.  

 

Macias BR. Murphy G. Chambers H. Hargens AR. Asymmetric loads and pain associated with backpack carrying by children. J Pediatr Orthop. 2008;5:512-517

 

דבר העורך: מאמר מעט מסורבל עם ממצא מפתיע אחד שגרר התפתלות מרשימה של המחברים. מדוע הלחצים על כתף ימין גבוהים מאלו שנמדדו על כתף שמאל? האומנם נשיאת תרמיל על כתף אחת באופן קבוע, גורמת לליקוי יציבה כרוני, הגורם לעמדה גבוהה יותר קבועה של כתף ימין לעומת שמאל? מסופקני. האם הבדל אנטומי בין הכתפיים הוא ההסבר? מאד לא סביר. הגיוני יותר שהמספר הקטן של הנחקרים הוא הגורם לממצא החריג. אין לשלול גם פגם ייצור בתרמיל הנבדק ובהחלט יתכן גם שהחוקר שהדק את הרצועות היה עקבי בהבדלים בין הכתפיים. כלומר יתכן וסביר שליקוי טכני (מספר נבדקים, דגם תרמיל אסימטרי, ביצוע רשלני של חוקר) הביא למסקנות בלתי צפויות המסיטות את הדיון מן העיקר. ומהו העיקר? אין אמנם הוכחה חותכת הקושרת בין כאבי גב וכתפיים לבין משקל התרמיל או דרך נשיאתו, אך מצטברות תצפיות נוספות לפיהן מומלץ מאד להשתמש בארוניות בבית הספר ולא להפוך התלמיד לסבּל...

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני