מאמרי מערכת

רמת הביצועים בשחקני כדורסל ב NBA לאחר ניתוחים להרחקת דיסק בעמוד שדרה מותני/מאת ד''ר פנסקי, עורך אורתופדיה

05/04/2010

מוסכם כי הטיפול היעיל לפריצת דיסק סימפטומטית (פד"ס) הוא ניתוח להרחקת הדיסק הלומברי (lumbar discetoy – LD). בספורטאים מקצוענים פד"ס עלול לסכן את איכות הביצועים של הספורטאי ואת משך הקריירה. באלו מטרת הניתוח איננה רק לשפר את התפקוד לאחר פריצת הדיסק, אלא לנסות ולשחזר את רמת המשחק לפני הפציעה.

מטרת המאמר הייתה להעריך את ההבדל ברמת הביצועים של שחקני כדורסל ב NBA לפני LD ולאחריו בהשוואה לביצועי שחקני NBA שהותאמו כקבוצת ביקורת אחרי חלוף אותה תקופת זמן.

שיטות: אותרו 24 שחקני NBA שעל פי עיתונות הספורט עברו LD בין השנים 1991-2007. כמו כן עובדו נתוני השחקנים כגובה, משקל, קליעות, חסימות, ריבאונדים, אסיסטים, דקות משחק ודיווחי פציעות שבועיים על פי דיווחי העיתונות. לקבוצה זו בת 24 שחקנים שעברו LD, הותאמו 48 שחקנים כקבוצת ביקורת בעלי נתונים דומים לגבי גיל, משקל, גובה ותפקיד במגרש.

תוצאות: 6 שחקנים מתוך 24 המנותחים (25%) לא חזרו לשחק. זאת לעומת 12% בלבד מקבוצת הביקורת. מבחינת הביצועים בהשוואה לתקופה לפני הניתוח ולאחריו ובהתאמה בקבוצת הביקורת לאחר חלוף אותה תקופת זמן, הייתה ירידה בכל המדדים שנבדקו בשתי הקבוצות (אחוזי קליעה, חטיפות, חסימות, ריבאונדים, אסיסטים ודקות משחק). בקרב שחקני הקבוצה המנותחת הירידה בלטה פחות באופן מובהק במספר החסימות ובמספר הריבאונדים לעומת קבוצת הביקורת. השחקנים בקבוצה המנותחת שחקו פחות משחקים בעונה מייד לאחר הניתוח לעומת אלו שלא נותחו אך ההבדל לא היה משמעותי (P=0.093).

דיון: פריצת דיסק סימפטומטית מסכנת את הקריירה של שחקן ה NBA. שיקולים אישיים, מקצועיים (הקבוצה) וכספיים מנחים לחזרה מוקדמת ככל האפשר לרמת הביצועים טרום הפציעה. בספרות צוטט אחוז הצלחה של 90% בניתוחי LD, אך נתונים לגבי ספורטאים מקצוענים אינם אחידים. 88% הצלחה דווחו לאחר מיקרודיסקטומי בקרב 60 אתלטים מקצוענים. במאמר אחר 14 ספורטאים בגיל קולג' דיווחו על הקלה בסימפטומים וחזרה לפעילות, אבל 5 מתוכם (36%) פרשו מוקדם מפעילות ספורט. במאמר אחר נמצא כי רק 27% מהספורטאים המנותחים חזרו לפעילות ללא מגבלה. במחקר הנוכחי נמצא כי 75% מהספורטאים שנותחו חזרו לשחק, לעומת 88% לאחר אותה תקופת זמן בקבוצת הביקורת. עוד נמצא, כי החוזרים לשחק לאחר ניתוח, הפגינו רמת ביצועים שווה לפחות לקבוצת הביקורת (יחסית טובים יותר בריבאונדים וחסימות). כאן יש לזכור כי לקבוצת ספורטאי העל בגיל זה יכולת התאוששות מרשימה, מוטיבציה אדירה וגישה לתוכניות פיזיותרפיה ושיקום הטובות ביותר.

נקודות החולשה במאמר כוללות התאמה רטרוספקטיבית של קבוצת ביקורת, הסתמכות על נתוני עונה אחת בלבד לאחר הניתוח וכמובן הסתמכות על נתונים סטטיסטיים בעיתונות ספורט ולא על מדדים קליניים מוסכמים.

מסקנת החוקרים הייתה כי לאחר ניתוח LD רוב שחקני ה NBA יכולים לחזור לשחק ברמה גבוהה ללא הבדל משחקנים אחרים.

Anakwenze OA, Namdari S, Auerbach JD, Baldwin K, Weidner ZD, Lonner BS, Huffman GR, Sennett BJ. Athletic Performance Outcomes Following Lumbar Discectomy in Professional Basketball Players. Spine 2010;35:825–828

 

הערות העורך: המאמר מעניין לא רק הודות למסקנותיו, אלא דווקא בשיטות ההערכה המקוריות. החוקרים הסתמכו על דיווחים ונתונים סטטיסטיים מעיתוני ספורט ומשם שאבו את הנתונים לגבי אוכלוסיית המנותחים (כולל מי נותח), מאפייניה (משקל, גובה..) והערכת תוצאות הניתוח על פי ביצועים במגרש. אמנם מקורי, אבל אמין? ובאשר למסקנות יש להיזהר בהרחבתן לכלל המנותחים. מדובר על אוכלוסיה ספציפית המיוחדת במוטיבציה יוצאת דופן, בנגישות הן מבחינת הזמן והן מבחינת האיכות לפעילות שיקום אינטנסיבית ובמשאבים כספיים בלתי נדלים כמעט. מובן לפיכך שאין להקיש מהפרט - משחקן ה NBA - לכלל, כולל ספורטאים מאגודות שונות וברמת השתכרות שאינה דומה לזו הנהוגה בNBA.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני