מאמרי מערכת

סקירת ספרות אודות יעילות הטיפול התרופתי בכאבי גב בלתי ספציפיים כרוניים/מאת ד''ר פנסקי, עורך אורתופדיה

03/09/2010

כאבי גב תחתון (כג"ת) מהווים גורם שכיח לתחלואה בעולם המערבי. הטיפול השגור בכג"ת הוא תרופתי.

מטרת המאמר הייתה לקבוע מהי היעילות של תרופות מסוג נוגדי דלקת שאינן סטירואידים (NSAID), תרופות נגד דיכאון, אופיואידים ותרופות מרפות שרירים על כאבי גב כרוניים בלתי ספציפיים.

שיטות: בוצע חיפוש ספרות שהתבסס ברובו על מאמרי "קוקריין" קודמים וספרות עדכנית בשפות אנגלית, גרמנית והולנדית. נבחרו רק מאמרים מבוקרים (RCT) עם קבוצות ביקורת, אשר בדקו יעילות התרופות הנ"ל באוכלוסיה מעל גיל 18 שנים, שסבלה מכאב גב כרוני (משך 12 שבועות לפחות) על רקע בלתי ספציפי (כולל דיסקופתיה ושינויים ניווניים כאסטיאוארטריטיס). היעילות נבחנה במדדי כאב, מצב תפקודי של הגב, תחושה סובייקטיבית של המטופל לגבי החלמתו וחזרה לעבודה.

תוצאות: 17 מאמרים בלבד (מתוך 152 שנבדקו) עמדו בתנאי הכניסה למחקר. הסיבה העיקרית לניפוי מאמרים מהמחקר הייתה הכללת מטופלים שלקו בכאב חריף. 4 מאמרים בדקו מהי יעילות NSAID (כולל נקסין וארקוקסיה המשווקים בארץ) לעומת פלצבו, 5 עסקו בתרופות נוגדות דיכאון (כולל מלודיל, פרותין, נורתילין, דפרקסן, פרוזאק, זיבאן) ו 8 מאמרים בדקו יעילות של נגזרות אופיואידים (כולל טראמאדקס ואוקסיקודון). לא נמצאו מאמרים אודות היעילות של תרופות מרפות שרירים.

הסתמן בוודאות נמוכה כי NSAID עדיפים על פלצבו להרגעת כאבים בכג"ת כרוניים. תמורת זאת משלם המטופל בתופעות לוואי השכיחות יותר בטיפול NSAID לעומת פלצבו.

נראה כי לתרופות נוגדי דיכאון אין יתרון על פלצבו בטיפול בכאבים או בשיפור התפקוד בכג"ת כרוני. כמו כן אין עדות כי יש לתרופות נוגדות דיכאון עדיפות על פלצבו בהפחתת דיכאון במטופלים הסובלים מכג"ת כרוניים.

הסתמן בוודאות נמוכה כי אופיואידים עדיפים על פלצבו להרגעת כאבים ושיפור תפקוד בכג"ת כרוניים. גם במקרה זה המחיר הוא בתופעות לוואי הכוללות בעיקר כאבי ראש ובחילות השכיחות יותר תחת טיפול באופיואידים לעומת פלצבו

דיון: אמנם איכות המאמרים שנסקרו לצורך המחקר וכמותם איכזבה, אבל ניתן להניח כי לאופיואידים וNSAID יתרון על פלצבו בטיפול בכאבי גב תחתון כרוניים. זאת במחיר תופעות לוואי ידועות ומוכרות היטב. לנוגדי דיכאון אין יתרון על פלצבו בטיפול בכג"ת.

 

Kuijpers T. van Midelkoop M. Rubinstein SM. Ostelo R. Verhagen A. Koes BW. van Tudler MW. A systemic review on the effectiveness of pharmacological interventions for chronic non-specific low-back pain. Eur Spine J.

הערות העורך: ממצאי סקירת הספרות אינם מפתיעים את העוסקים בתחום כאבי הגב. כמות המחקרים, עליהם ניתן לבסס מסקנות חד משמעיות, קטנה מדי. העדות כי הטיפול התרופתי, השגור כל כך בכאבי גב תחתון כרוניים, יעיל, רופפת משהו, ונשאלת שאלה כבדת משקל: האם תופעות הלוואי הכרוכות בטיפול, אינן עולות או מתקרבות לערך הטיפולי הצפון בחובן?

לדעתי הלקח האופרטיבי שיש להסיק, הוא שלפני שליפת המרשם של ה NSAID או ה אופיואיד, נסו לחשוב האם אין עוד אפשרויות טיפול שאינן יעילות פחות אך כרוכות בפחות תופעות לוואי. טיפול פיזיותירפי, ו/או אנלגטיקה פשוטה, המשולבים בהסברים למטופל אודות הסיבות לכאבים והמהלך הטבעי של מחלתו, עשויים למנוע תופעות לוואי בלתי רצויות, ולהשיג אולי תוצאות טיפוליות לא פחות טובות 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני