חדשות

האם מנה בודדת של דקסמתזון דרך הוריד מפחיתה תסמיני כאבי גב תחתון ורדיקולופתיה? (Emerg Med J)

08/09/2015

 

במאמר שפורסם בכתב העת Emergency Medicine Journal מדווחים חוקרים כי בחולים עם כאב גב תחתון ורדיקולופתיה, מנה בודדת של דקסמתזון דרך הוריד בנוסף לטיפול שגרתי הביאה לשיפור מדדי כאב בתוך 24 שעות, אך השפעה זו לא הייתה מובהקת סטטיסטית לאחר שישה שבועות.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להעריך את ההשפעה של מתן מנה בודדת של דקסמתזון דרך הוריד בנוסף לטיפול השגרתי על מדד VAS (Visual Analog Scale) לאחר 24 שעות בחולים שפנו לחדרי מיון בשל כאבי גב תחתון עם רדיקולופתיה.

 

מדובר במחקר אקראי, כפל-סמיות, שכלל 58 מבוגרים שפנו לחדרי מיון עם כאב גב תחתון עם רדיקולופתיה. ההתערבות כללה מתן 8 מ"ג דקסמתזון דרך הוריד (או פלסבו) בנוסף לטיפול השגרתי המקובל. התוצא העיקרי היה השינוי במדדי VAS בין ההתייצגות ועד לאחר 24 שעות. תוצאים משניים כללו את מדדי VAS לאחר שישה שבועות, משך השהות בחדר המיון, זווית הרמת רגל ישרה ומדד Oswestry להערכת התפקוד.

 

בחולים שטופלו בדקסמתזון תועדה ירידה גדולה יותר ב-1.86 נקודות במדד VAS לאחר 24 שעות, בהשוואה לפלסבו (2.63- עם דקסמתזון לעומת 0.77- עם פלסבו). לאחר שישה שבועות, בשתי הקבוצות תועדה ירידה משמעותית וממושכת במדדי VAS בהשוואה למצב בתחילת הממחקר. בחולים שטופלו בדקסמתזון משך השהות הממוצע בחדר המיון היה קצר משמעותית (חציון של 3.5 שעות לעומת 18.8 שעות), עם שיפור זווית הרמת רגל ישרה בעת השחרור (14.7 מעלות, p=0.040). לא תועדו הבדלים במדדי התפקוד.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי מתן חד-פעמי של דקסמתזון עשוי לקצר את משך השהות בחדר המיון ויש לשקול זאת כטיפול סטנדרטי בטוח.

 

Emerg Med J. 2015;32(7):525-530

 

לידיעה במדסקיייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני