חדשות

השוואת יוגה לעומת תרגילי פיזיותרפיה להקלה על כאבי גב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAPM)

01/10/2016

 

מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-AAPM (American Academy of Pain Management) עולה כי יוגה טובה כמו פיזיותרפיה בהקלה על כאבי גב תחתון כרוניים, הפרעת הכאב הנפוצה ביותר בארצות הברית.

 

מדגם המחקר כלל 320 מבוגרים מאזור בוסטון, שסבלו מכאבי גב כרוניים וללא עדות לגורם אנטומי ברור, דוגמת היצרות תעלת שדרה. מדדי הכאב של החולים היו די גבוהים (בממוצע 7 מתוך 10 נקודות) ודי מוגבלים עקב כאב הגב. מרבית המשתתפים נטלו תרופות לשיכוך כאבים, כאשר כ-20% נטלו אופיואידים.

 

המשתתפים חולקו באקראי לאחת משלוש קבוצות: יוגה, פיזיותרפיה, או הדרכה.

 

לפיתוח פרוטוקול מובנה לתרגילי יוגה, החוקרים הקימו פאנל מומחים, שבחן את הספרות בנושא ובסיכומו של דבר הוחלט על מפגש שבועי בן 75 דקות. התרגול התחיל עם חלק קצר אודות פילוספיית יוגה. לאחר מכן המשתתפים קיבלו מזרנים לביצוע תרגילי יוגה פשוטים בביתם וכן קיבלו סרטון DVD לתרגול עצמי.

 

תרגילי פיזיותרפיה כללו 15 מפגשים אישיים שכללו תרגילים אירוביים. פיזיותרפיסטים מיומנים סייעו בהדרכת החולים אודות הימנעות מפחד. קבוצת ההדרכה כללה ספר מקיף אודות כאבי גב. תרגילי הפיזיותרפיה ויוגה נמשכו 12 שבועות, לאחר מכן החולים היו במעקב עד 52 שבועות. במהלך תקופה זו לאחר-התערבות, חולים בקבוצת יוגה ופיזיותרפיה חולקו באקראי לתרגילי אחזקה או רק תרגילים בביתם. בסיכומו של דבר, ההיענות לא הייתה גבוהה. מספר מפגשי היוגה ומפגשי פיזיותרפיה במהלך השלב הראשוני עמד על 7.

 

מהתוצאות עולה כי מבחינת תפקוד (מדדי Roland-Morris Disability Questionnaire), יוגה ופיזיותרפיה הובילו לתוצאות דומות, כלומר ללא נחיתות של יוגה. עם זאת, מהערכת רק החולים שהגיעו למפגשי היוגה, תרגילי יוגה ופיזיותרפיה עדיין היו די דומים, אך ההבדל אל מול קבוצת ההדרכה בלבד היה די גדול.

 

תועדו תוצאות דומות מבחינת מדדי כאב, כאשר תרגילי יוגה ופיזיותרפיה הובילו להשפעה דומה: מדדים מעט טובים יותר מהדרכה, אך הרבה יותר טוב כאשר בוחנים את הניתוח לפי פרוטוקול. שיעור החולים עם ירידה של לפחות 30% במדד Roland עמד על 48% עם יוגה, 37% עם פיזיותרפיה ו-23% עם הדרכה. המשמעות היא כי מבין כל שני חולים הבוחרים ביוגה, כ-50% צפויים לתגובה קלינית.

 

באשר לתוצאות התפקוד, יוגה למעשה עדיפה על פיזיותרפיה ודי עדיפה על הדרכה.

 

בתחילת המחקר, כ-70% מהמשתתפים נטלו טיפול תרופתי. לאחר 12 שבועות נרשמה ירידה של כ-20% בקבוצת היוגה ותרגילי פיזיותרפיה, כאשר בקבוצת ההדרכה לא חל שינוי משמעותי. מספר דומה של משתתפים בקבוצת יוגה ופיזיותרפיה דיווחו על שיפור רב או שביעות רצון רבה .

 

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAPM

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני