מאמרי מערכת

טיפול קרינתי של שאת אפיתל המעבר /מאת ד''ר גרינשטיין עורך אורולוגיה

15/09/2006

כאשר אנו מטפלים בחולה עם שאת אפיתל המעבר החודרת לשריר המלצתנו הראשונה תהייה כריתת השלפוחית. רק במקרים נבחרים ומיוחדים תוצע לחולה קרינה חיצונית לאזור השלפוחית כטיפול שמטרתו לרפא את מחלתו.

המאמר חשוב כי הוא מזכיר לנו כי כריתת שלפוחית איננה הטיפול היחיד בשאת חודרת של השלפוחית. המחברים מציינים בהקדמה כי בממלכה האנגלית 80% מחולי שאת אפיטל המעבר בשלב T2  (חדירה לשריר)  יטופלו בקרינה חיצונית.

 

 ההיוותרות בחיים הטובה יותר של החולים שעברו כריתת שלפוחית לעומת מטופלי קרינה נובע לדעתם מהפניה סלקטיבית לקרינה של חולים שבעצם לא מתאימים לניתוח ושימוש  בשיטות קרינה מיושנות. יתרון הקרינה הוא בנוסף מהימנעות מניתוח גדול גם בשמירה על שלפוחית השתן ומאפשרת איכות חיים טובה יותר. אחד הגורמים המגביל מתן קרינה יעילה היא תופעות הלוואי שהקרינה גורמת ובראש וראשונה לשלפוחית עצמה. לכן הם בדקו בעבודה שתי שיטות קרינה אשר בה ניתנת מנת קרינה שונה לאזור השאת מאשר לכל אזור שלפוחית ואגן.

 

המחברים מ Royal Marsden Hospital , סיכמו רטרוספקטיבית ניסיון טיפול קרינתי למטרת ריפוי של שאת אפיתל המעבר לאזור השלפוחית ב 229 חולים. מהם 154 טופלו לכל אזור השלפוחית במנה אחידה של Gy 60-64 , ב 30-32 מנות למשך כ 6.5 שבועות. הקבוצה השנייה של 88 חולים טופלה בשיטה של שני שלבי קרינה. מקבוצה זו 77 חולים היו עם שאת ממוקמת יחידה, ללא סיפור של שאת שטחית בעבר, ומינימום CIS. החולים לא קיבלו שום טיפול אחר למעט הקרינה. מיקום השאת נקבע לפי CT ומפת הניתוח. חולים בקבוצה זו טופלו בקרינה לאזור השאת עם שוליים של 1.5-2 ס"מ בכמות של Gy  12 ובהמשך לכל אזור השלפוחית בעוד  Gy 52 . החולים המשיכו מעקב כמקובל עם רישום תופעות הלוואי.

 

בתקופת המעקב    (median of 4.8 years (range 0 - 15))  מתו 67 חולים ללא קבלת דווח על תופעות הלוואי כל שהנתונים התקבלו מקבוצה של 149 מטופלים. לא היה הבדל בהיותרות בחיים בין שתי קבוצות מטופלי הקרינה. היוותרות בחיים ל 5 שנים הייתה לפי שלב המחלה כאשר מחולי  T2 נותרו 53% מחולי T3 36% ומחולי T4  רק 19%. לעומת הזאת הייתה ירדה משמעותית בתופעות הלוואי של מערכת השתן והעיכול. כך שהם מסכמים כי בחולים עם שאת יחידה ממוקמת ניתן להתאים את צורת הקרינה כך שאזור השאת יקבל יותר קרינה בעוד שהסביבה מקבלת פחות ובכך להקטין את תופעות הלוואי מבלי לפגוע בתוצאות.

 

Evaluating the effect of reducing the high-dose volume on the toxicity of radiotherapy in the treatment of bladder cancer - (Clin Oncol), Clin Oncol (R Coll Radiol). 2006 Aug;18(6):466-73

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני