מאמרי מערכת

מהם השיקולים לבחירה מושכלת של נוגד טסיות במטופל עם אירוע קורונרי חד ? ראיון עם פרופ' שלומי מטצקי

20/10/2014

בראיון שקיימנו עם פרופ' שלומי מטצקי , מנהל היח' לטיפול נמרץ לב בשיבא תל השומר דנו בסוגיות הקשורות לבחירת טיפול נוגד טסיות לאחר אירוע קורונרי חד. להלן התובנות והדגשים המרכזיים העולים מן הריאיון :

 

·         למטופלים מעל גיל 75 , בעלי משקל גוף נמוך או הסטוריה של שבץ או TIA נראה שיש להמנע מלהציע פרסוגרל ולהם יש מקום להעדיף טיקגלור או קלופידוגרל.

·         לחולים סוכרתיים , אשר נמצאים בסיכון מוגבר לאירועים קרדיאליים, פרסוגרל הראה תוצאות מרשימות של ירידה בסיכון לאירועים חוזרים של כ-30% , וכל זאת ללא עליה בדימומים, ולכן לחולים אלה פרסוגרל בהחלט נראה בחירה מומלצת .

·         מבחינת סוג האירוע (STEMI לעומת NSTEMI   ) :  המקובל כיום בארץ היא שמרבית מטופלי STEMI מקבלים פרסוגרל, בעוד שב-NSTEMI יש נטייה להמשך טיפול בקלופידוגרל , וטיקגרלרור.  לגבי STEMI התוצאות של פרסוגרל מאוד מרשימות וזאת ללא עליה בדימומים , והנוחיות של פעם ביום מסבירים את העובדה שמרבית הקרדיולוגים מעדיפים להשתמש בפרסוגרל. לגבי NSTEMI , לדעת פרופ' מטצקי, ההבדל בהרגלי הרישום קשור לעובדה ששתי נוגדי הטסיות החדשים קיבלו את ההתויה בסל באותו מועד. עקרונית, לדעת מטצקי קיים רציונל מדעי לטפל בשני נוגדי הטסיות החדשים בשני סוגי ה-MI .

·         באשר לסוגייה של ביצוע החלפת טיפול נוגד טסיות בין הטיפול הראשוני לטיפול הנמשך לאחר ההתערבות  התייחס  פרופ' מטצקי למחקר ה-ACCOAST שלמעשה תומך במתן מוקדם של קלופידוגרל עד לצינתור והחלפה לנוגד טסיות פונטי יותר לאחר מכן. בסוגיה של בחירת  נוגד הטסיות הפוטנטי יותר לאחר הטיפול הראשוני ציין פרופ' מטצקי כי קיימת אמנם אפשרות להחלפה לטיקרגלור (שגם נבדקה מחקרית במחקר PLATO  ) אך האופצייה של פרסוגרל נראית כהמשך טבעי בשל הדמיון המולקולרי בין קלופידוגרל ופרסוגרל. (כולל גמישות בין העמסה נוספת של פרסוגרל 60 מ"ג או 30 מ"ג בהתאם לצורך)

·         באשר לסוגיה של עיתוי מתן נוגד טסיות כבר בשלב המוקדם של הגעת המטופל באמבולנס לחדר מיון – פרופ' מטצקי מסביר כי  ההנחיות הן לתת את אחד  מנוגדי הטסיות החדשים מוקדם ככל האפשר בחולי STEMI . התשובה אמורה הייתה להתקבל ממחקר ATLANTIC  (שבינתיים הוצג ב-ESC וגם עודכן אצלנו באי-מד – כאן, ואשר לא הראה (עם טיקגרלור) שיפור בזילוח). בהקשר זה ציין פרופ' מטצקי כי בחולים המועברים לניתוח מעקפים המצב נוח יותר בחולים המקבלים פרסוגרל (בהשוואה לטיקגרלור)  מבחינת היכולת לתת אנטידוט  באמצעות מנת טסיות, דבר שאינו אפשרי בטיקגרלור.

 

  

לצפייה בראיון המלא הקליקו כאן

 

הערת מערכת: בנושא  זה אנו ממליצים לכם גם  לצפות בסיכום הרצאתו של פרופ' אנג'לילו מתך כנס האיגוד הקרדיולוגי האחרון בו הסביר את האופן שבו הוא בוחר ומתאים בנוגד הטסיות המתאים לחולה האינדיבידואלי. .

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני