חדשות

הנחיות חדשות לניהול דימום תוך מוחי ספונטני (Stroke)

04/06/2022

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

ההנחיות המעודכנות של איגוד הלב האמריקני (AHA) ואיגוד השבץ האמריקני (ASA) לניהול דימום תוך מוחי (ICH) שפורסמו בכתב העת Stroke מראות כי אסטרטגיות רבות הנחשבות כטיפול סטנדרטי אינן יעילות כפי שהוערכו בעבר ואינן מומלצות עוד.

בין העדכונים המרכזיים ניתן למצוא שינויים במספר טיפולים ותיקים עבור חולים עם ICH, אך נראה שהם אינם מעניקים תועלת כלשהיא. לדוגמה, לטיפול חירום או טיפול קריטי ב-ICH, לא מומלץ להשתמש בקורטיקוסטרואידים או בטיפול היפר-אוסמולרי מתמשך, מכיוון שנראה שאין להם תועלת, בעוד ששימוש בעירוי טסיות מחוץ למסגרת של ניתוח חירום או טרומבוציטופניה חמורה מחמיר את התוצאה. בנוסף, שימוש בגרבי דחיסה מדורגים בגובה הברך או הירך בלבד אינו טיפול מניעתי יעיל למניעת פקקת ורידים עמוקים (DVT). במקום זאת, דחיסה פנאומטית לסירוגין (IPC) החל מיום האבחון מומלצת כעת למניעת DVT. ההנחיות החדשות מייעצות גם לא להשתמש בתרופות נוגדות פרכוסים או נוגדי דיכאון עבור חולי ICH שבהם אין עדויות להתקפים או דיכאון. בניסויים קליניים, תרופות נגד התקפים לא תרמו לשיפור בתפקוד או לשליטה בהתקפים לטווח ארוך, והשימוש בתרופות נוגדות דיכאון הגביר את הסיכוי לשברים בעצמות, על פי המחברים. ההנחיות מספקות גם המלצות מעודכנות להיפוך פעולת נוגד קרישה לאחר ICH. למשל, השימוש בקומפלקס חלבון להיפוך פעולתם של אנטגוניסטים של ויטמין K, כגון וורפרין; idarucizumab להיפוך של מעכב הטרומבין dabigatran, ו-andexanet alfa להיפוך מעכבי פקטור Xa, כגון rivaroxaban, apixaban ו- edoxaban.באשר להורדת לחץ דם חריפה לאחר ICH קל עד בינוני, נראה כי משטרי טיפול המגבילים את השונות בלחץ הדם ומשיגים בקרת לחץ דם מתמשכת מפחיתים את התרחבות ההמטומה ומניבים תוצאה תפקודית טובה יותר. יחד עם זאת, גישות זעיר פולשניות לטיפול בהמטומה, בהשוואה לטיפול תרופתי בלבד, הוכחו כמפחיתות תמותה.

אינדיקציות לטיפול כירורגי מיידי בדימום תוך מוחי עם או בלי ניקוז חדרי להפחתת התמותה כוללות כעת נפח גדול יותר (>15 מ"ל) בנוסף לאינדיקציות המומלצות בעבר של הידרדרות נוירולוגית, דחיסת גזע המוח והידרוצפלוס.

לכתבה ב-Medscape

למאמר ב-Stroke

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני