חדשות

מגפת הקורונה מלווה בעליה בסיכון לעודף-משקל והשמנת-יתר בילדים (מתוך Univadis)

11/06/2022

 

לסגירה של מעונות היום ובתי הספר במהלך מגפת הקורונה הייתה השפעה רבה על משקל הגוף של ילדים, כאשר מנתונים חדשים מצרפת עולה בעקבות המגפה נרשמה עליה משמעותית במשקל הגוף הממוצע של ילדים, בהשוואה למשקל הממוצע טרם פרוץ המגפה.

 

החוקרים מצרפת התבססו על סקרים שכללו את כל הילדים בגיל טרום-חובה (גיל ממוצע של 4.5 שנים) והצליחו לאסוף מידע אודות 48,119 יחדים בשנים 2018-2019, 2019-2020 ו-2020-2021, כולל נתוני גובה ומשקל. עוד בחנו החוקרים את הנתונים אודות אזור בית הספר בו למד כל ילד ואם האזור סווג כאזור רגיל, או כאזור עם בעיות חברתיות בדרגה מתונה (26% מהילדים) או בדרגה חמורה (3% מהילדים).

 

בשנה הראשונה של המחקר, לפני פרוץ מגפת הקורונה, 86.8% מהילדים לא סבלו מעודף-משקל או השמנת-יתר. מבחינת מספרים, אחוז הילדים עם עודף-משקל עלה משמעותית ב-2.6% ואחוז הילדים עם השמנה עלה ב-1.8% במהלך 2020-2021, בהשוואה לשיעורים שתועדו ב-2018-2019. מבחינת הסיכון, מניתוח רב-משתני עלה כי הסיכון לעודף-משקל היה גבוה יותר משמעותית (יחס סיכויים של 1.37, רווח בר-סמך 95% של 1.28-1.47), כמו גם הסיכון להשמנת-יתר (יחס סיכויים של 1.70, רווח בר-סמך 95% של 1.51-1.89).

 

החוקרים מדווחים כי בקרב בנות תועד סיכון מוגבר לעודף-משקל (יחס סיכויים של 1.65, רווח בר-סמך 95% של 1.55-1.75) והשמנה (יחס סיכויים של 1.63, רווח בר-סמך 95% של 1.40-1.80). מגורים באזור עם בעיות סוציאליות בדרגה מתונה לווה בסיכון מוגבר לעודף-משקל (יחס סיכויים של 1.52, רווח בר-סמך 95% של 1.42-1.62) והשמנה (יחס סיכויים של 1.92, רווח בר-סמך 95% של 1.74-2.13), כאשר הסיכון היה גדול עוד יותר בקרב אלו באזורים עם בעיות סוציאליות בדרגה חמורה (יחסי סיכויים של 1.54, רווח בר-סמך 95% של 1.30-1.82 ושל 2.04, רווח בר-סמך 95% של 1.60-2.61, בהתאמה).

 

אכילה בקפיטריה הפחיתה את הסיכון לעודף-משקל (יחס סיכויים של 0.89, רווח בר-סמך 95% של 0.82-0.96) והשמנה (יחס סיכויים של 0.87, רווח בר-סמך 95% של 0.77-0.98), כמו גם השתתפות במעון יום (יחס סיכויים של 0.93, רווח בר-סמך 95% של 0.87-0.99 ויחס סיכויים של 0.85, רווח בר-סמך 95% של 0.76-0.95, בהתאמה).

 

החוקרים מעלים את האפשרות כי הפחתת פעילות גופנית, לצד הגבלות עקב חשש של ההורים מפני הדבקה בנגיף ועליה בצריכת חטיפים ומזון מעובד במהלך הסגר עמדו בבסיס העלייה בשיעורי עודף-משקל והשמנת-יתר.

 

הממצאים מדגישים את הקשר המוכר היטב בין עודף-משקל, השמנה ומצב סוציו-אקונומי נמוך. יתרה מזאת, המגפה הגדילה את אי השוויון החברתי, עם השפעה על המצב הבריאותי של הילדים, בפרט מאחר והמסרים אודות הקפדה על תזונה נכונה ופעילות גופנית נעלמו כליל במהלך תקופת המגפה.

 

מתוך Univadis

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני