חדשות

הנחיות חדשות תומכות בהתאמה אישית של בדיקות סקר לסרטן שד (Obstet Gynecol)

25/06/2017

 

הנחיות חדשות בנושא בדיקות סקר לסרטן שד מטעם ה-ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) מדגישות את חשיבות תהליכי קבלת החלטות משותפים בין המטופל והמטפל. במאמר שפורסם במהדורת יולי של כתב העת Obstetrics & Gynecology מתמקדים הכותבים בנשים בסיכון ממוצע לסרטן שד ותומכים בהתאמה אישית של בדיקות הסקר על-פי הרצונות והערכים של המטופלת.

 

לדברי המומחים, ההחלטה מתי להתחיל ולסיים בדיקות סקר ותדירות ביצוע בדיקות הסקר צריכה להתקבל לאחר דיון אודות ההיסטוריה הרפואית של האישה וחששותיה והעדפותיה בכל הנוגע לנזקים והיתרונות של בדיקות סקר.

 

בהנחיות העדכניות קובעים עוד המומחים כי בנשים בסיכון ממוצע לסרטן שד יש להציע בדיקות ממוגרפיה החל מגיל 40 שנים ויש להתחיל בבדיקות סקר אלו עד גיל 50.  המלצה זו שונה מזו של מספר הנחיות אחרות. ה-US Preventive Services Task Force, לדוגמא, ממליץ על בדיקות ממוגרפיה מגיל 50 שנים. בגילאי 40-49 שנים, ההחלטה צריכה להתקבל על-בסיס פרטני. American Cancer Society תומך בהצעת בדיקות סקר בגיל 440 שנים, אך ממליץ על התחלת הבדיקות בגיל 45 שנים.

 

באשר לתדירות הבדיקות, בנשים בסיכון ממוצע יש להשלים בדיקות ממוגרפיה כל 1-2 שנים ולהמשיך בבדיקות עד גיל 75 שנים. לאחר מכן, הבחירה להמשיך צריכה להתקבל לאחר דיון משותף בין המטופל והמטפל, תוך התייחסות למצבה הרפואי ותוחלת החיים הצפויה של האישה.

 

בין ההמלצות בדירוג B, על-בסיס עדויות מוגבלות או לא-עקביות, ההנחיות העדכניות כוללות הערכה תקופתית של הסיכון לסרטן שד על-פי סקירת ההיסטוריה של המטופלת. הערכה ראשונית צריכה לזהות מידע אודות גורמי סיכון בתהליכי פוריות, תוצאות ביופסיות קודמות, חשיפה לקרינה מייננת וסיפור משפחתי של סרטן.

 

בדיקות עצמיות של השד אינן מומלצות בנשים בסיכון ממוצע, בשל הסיכון לנזקים עקב תוצאות חיוביות-שגויות והעדר עדויות לתועלת.  במקום זאת, בנשים בסיכון ממוצע יש לכלול ייעוץ אודות מודעות עצמית לשד, או המראה והתחושה התקינים של השדיים. ולכן, במקום בדיקות שגרתיות של השדיים בעצמן, יש להדריך את הנשים אודות תשומת לב לכאב, מסה, הפרשה חדשה מהפטמה, או אודם, ולעדכן את הרופא במקרה ומופיעים סימנים אלו.

 

Obstet Gynecol. 2017;130:e1-e16

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני