חדשות

הבדלי מין וגזע בשיעורי התמותה בחולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (Ann Am Thorac Soc)

05/06/2022

 

במאמר שפורסם בכתב העת Annals of the American Thoracic Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר REGARDS COPD, מהן עולה כי אין הבדלי מין או גזע בשיעורי התמותה מכל-סיבה של חולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, או COPD). עם זאת, בנשים שחורות עם מחלת הריאות תועד סיכון גבוה יותר לתמותה על-רקע מחלות לב וכלי דם, בהשוואה לנשים לבנות.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות הבדלים במאפייני COPD, אין נתונים רבים אודות הבדלי מין וגזע בשיעורי התמותה מכל-סיבה ושיעורי תמותה מסיבה ספציפית. מטרתם כעת הייתה לבחון הבדלים בתמותה בחולי COPD לפי מין וגזע.

 

מאגר Medicare שימש לזיהוי חולי COPD בקרב משתתפים במדגם REGARDS (Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke). החוקרים חישבו את יחסי הסיכון לתמותה לפי קבוצות מין וגזע.

 

מדגם המחקר כלל 2,148 משתתפים עם COPD, מהם 49% נשים, 34% ממוצא אפריקאי-אמריקאי. לאורך חציון מעקב של 7.5 שנים תועדו 1,326 מקרי תמותה.

 

שיעורי התמותה מכל-סיבה לכל 1,000 שנות-אדם בהשוואת גברים שחורים לעומת לבנים עמדו על 101.1 לעומת 93.9, בהתאמה (p=0.99). בהשוואת נשים שחורות לעומת לבנות תועדו שיעורי תמותה מכל-סיבה ל-1,000 שנות-אדם של 74.2 לעומת 70.6, בהתאמה (P=0.99).

 

מחלות לב וכלי דם זוהו כגורם המוביל לתמותה בכל קבוצות החולים לפי מין או גזע. יחס הסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם ומחלת ריאות כרונית לא היה שונה באופן מובהק סטטיסטית בין גברים שחורים ולבנים. יחס הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית היה גבוה יותר בקרב נשים שחורות לעומת לבנות (יחס סיכון של 1.44, רווח בר-סמך 95% של 1.06-1.95), בעוד שהסיכון לתמותה עקב מחלת ריאות כרונית היה נמוך יותר (יחס סיכון של 0.44, רווח בר-סמך 95% של 0.25-0.77). הבדלים אלו יוחסו לנטל גדול יותר של גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם בקרב נשים שחורות.

 

ממצאי המחקר מעידים כי אין הבדלי מין או גזע בשיעורי התמותה מכל-סיבה של חולים עם COPD, אך שיעורי תמותה על-רקע מחלות לב וכלי דם גבוהים יותר בנשים שחורות לעומת נשים לבנות. מכאן עולה כי טיפול ממוקד כנגד מחלות לב וכלי דם, בפרט באפריקאים-אמריקאים עשוי לשפר את הישרדות החולים.

 

Ann Am Thorac Soc. 2022 Jun 3

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני