חדשות

סיכון לברדיקרדיה עם טיפול ב-Lopinavir-Ritonavir כנגד COVID-19 (מתוך Circ Arrhythm Electrophysiol)

15/07/2020

 

במאמר שפורסם בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology מדווחים חוקרים מצרפת על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי טיפול בתרופות כנגד HIV, Lopinavir-Ritonavir, מלווה בסיכון לברדיקרדיה בחולים עם COVID-19 המאושפזים ביחידות טיפול נמרץ.

 

המשתתפים במחקר הפרוספקטיבי קיבלו טיפול ב-Lopinavir (200 מ"ג) ו-Ritonavir (50 מ"ג) פעמיים ביום למשך 10 ימים והיו במעקב אק"ג רציף. ריכוזי התרופות בפלזמה נוטרו לאורך 72  שעות וכל 72 שעות לאחר מכן. לא תועדה קורלציה בין ריכוזי Lopinavir או Ritonavir בפלזמה ובין קצב הלב הממוצע לאחר 3 ימים.

 

קצב הלב צנח אל מתחת ל-60 פעימות לדקה במשך למעלה מ-24 שעות ב-9 מבין 41 חולים עם זיהום בנגיף קורונה ביחידות טיפול נמרץ אשר טופלו ב-Lopinavir-Ritonavir. מבין 9 החולים הללו, בשמונה תועד סינוס ברדיקרדיה ובאחד חסם הולכה מהפרוזדור לחדר בדרגה 3.

 

החוקרים מציינים כי ייתכן ומדובר בקשר סיבתי שכן ברדיקרדיה הופיעה לפחות 48 שעות לאחר התחלת הטיפול התרופתי, חלפה לאחר הפסקת הטיפול או הפחתת המינון ולא זוהה גורם אפשרי אחר.

 

מהנתונים עולה כי חולים שפיתחו ברדיקרדיה היו מבוגרים יותר (גיל חציוני של 73 לעומת 62 שנים, p=0.009) ונטו לריכוזי Ritonavir גבוהים יותר בפלזמה לאחר 72 שעות וספירת לימפוציטים נמוכה יותר.

 

אחת ההשערות היא כי הנזק הדלקתי משנית לזיהום הנגיפי מוביל לעליה בספיגת התרופות במעי בקשישים ולעליה בסיכון לברדיקרדיה. החוקרים הפחיתו במחצית את מינון הטיפול שניתן למשתתפים במחקר בהם רמות התרופות בדם היו גבוהות מדי.

 

החוקרים מוסיפים כי בפני עצמו, משלב Lopinavir/Ritonavir לא הוכח כיעיל כנגד COVID-19. עם זאת, משלב של שלוש-תרופות, הכולל גם Ribavirin ו-Betaseron לווה במחקר קטן בשלב II במרווח זמן קצר יותר עד היעלמות הנגיף.

 

על רופאי טיפול נמרץ להכיר את תופעות הלוואי האפשרית של ברדיקרדיה עם מתן Lopinavir-Ritonavir במטרה לעקוב מקרוב אחר רמות התרופות בדם, בעיקר בקשישים המקבלים את הטיפול הנ"ל.

 

Circ Arrhythm Electrophysiol 2020

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני