חדשות

גישה מומלצת לאבחנת טכיקרדיה עם קומפלקס צר בתרשים אק''ג (מתוך הכנס השנתי הווירטואלי מטעם ה-Society of Hospital Medicine)

23/08/2020

 

במהלך הרצאה שניתנה במסגרת הכנס השנתי הווירטואלי מטעם ה-Society of Hospital Medicine מומחים מציעים לרופאים העובדים בבתי חולים גישה לזהות מקרים של טכיקרדיה עם קומפלקס צר כאשר בוחנים תרשים אק"ג.

 

המומחים מסבירים כי רופאים הבוחנים תרשים אק"ג עם עדות לטכיקרדיה עם קומפלקס צר צריכים להיות מסוגלים להגיע לאבחנה הנכונה של הפרעת הקצב. על הרופאים לדעת להגיע להחלטות מהירות אודות הגורם להפרעת הקצב בחולה אינו יציב ולכן הם מציעים גישה בת שלושה שלבים בכדי להגיע לאבחנה הנכונה.

 

בשלב הראשון, הם מציעים לבחון את קצב הלב, כאשר לפי הגדרה, טכיקרדיה עם קומפלקס צר היא גם צרה וגם מהירה, עם קומפלקס QRS של פחות מ-0.12 שניות וקצב לב של מעל 100 פעימות לדקה.

 

בשלב השני, יש לקבוע אם מדובר במקצב סדיר או לא-סדיר, כאשר ההבחנה בין שני אלו מסייעת בצמצום מיידי של האבחנה המבדלת. המומחים הציעו לקהל להכין רשימה לזכור או לשמור קרוב על מכשיר הטלפון או במחברת, המבחינה בין האבחנות האפשריות במקרים של מקצב סדיר ולא-סדיר.

 

בשלב השלישי, יש לבחון אם גלי P מכוונים כלפי מעלה לפני כל קומפלקס QRS בלידים II ו-V1, מידע זה מסייע לשלול חלק מבין האבחנות האפשריות ברשימת האבחנה המבדלת.

 

טכיקרדיה עם קומפלקס צר ומקצב לא-סדיר: ישנן רק שלוש אפשרויות:

·       פרפור פרוזדורים – קצב הלב לרוב נע סביב 110-160 פעימות לדקה, אך עשוי להיות מהיר יותר ואין עדות לגלי P.

·       טכיקרדיה פרוזדורית רב-מוקדית – קצב הלב לרוע נע סביב 100-150 פעמות לדקה, אך לעיתים עשוי להיות מעל 180 פעימות לדקה. באותו ליד ניתן לזהות שלושה גלי P שונים, אחד עשוי להראות גבוה כמו הר, אחר עשוי להיות קצר ושטוח וייתכן כי הבא יהיה גדול ורחב.

·       רפרוף פרוזדורים – טכיקרדיה זו מופיעה בקצב בל כ-300 פעימות לדקה בין כל קומפלקס QRS. קצב הלב עשוי לנוע סביב 150 פעימות לדקה בנוכחות חסם 2:1, או 100 פעימות לדקה עם חסם של 3:1. גלי ה-P עשויים להיות חיוביים או שליליים.

 

טכיקרדיה עם קומפלקס קצר ומקצב סדיר:

·       סינוס טכיקרדיה – קצב הלב לרוב איטי מ-150 פעימות לדקה, קומפלקס QRS מציג תבנית סדירה וגל P חיובי ניתן לזיהוי בקלות בלידית II ו-V1.

·       טכיקרדיה פרוזדורית – קצב הלב לרוב נע סביב 100-140 פעימות וניתן לזהות בקלות גלי P. בניגוד לסינוס טכיקרדיה, חולים אלו חשים בטוב ואין שינויים תכופים בקצב הלב.

·       רפרוף פרוזדורים – ההפרעה היחידה היכולה להופיע עם מקצב סדיר או לא-סדיר. כאשר המקצב סדיר, הסיבה היא שישנה האטת הולכה בצומת פרוזדור-חדר.

·       AV Reentrant Tachycardia – הפרעה זו כוללת שתי צורות: Atrioventricular Nodal Reentrant Tachycardia ו- Atrioventricular Reentrant Tachycardia. קצבי הלב יכולים לקפוץ בפתאומיות מ-80 פעימות לדקה ל-180, 200 או אף 240 פעימות לדקה, כמעט תוך שניה. אין הפרעת קצב אחרת עם קומפלקס צר היכולה להגיע לקצב כה מהיר.

·       Accelerated Junctional Tachycardia -  הפרעת קצב זו לעיתים קרובות מופיעה עם קצב לב איטי מ-120 פעימות לדקה.  במקרים אלו קצב הלב הינו מעט מעל 100 פעימות לדקה, לרוב ישנם גלי P לאחר קומפלקס QRS שהם הפוכים בשל ההולכה הרטרוגרדית.

 

מתוך הכנס השנתי הווירטואלי מטעם ה-Society of Hospital Medicine

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני