חדשות

פראצטמול עלול להביא לעליית לחץ דם בחולים בסיכון למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

22/06/2022

 

בחולים עם גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם תוארה קורלציה בין טיפול בפראצטמול ובין לחץ דם סיסטולי מוגבר, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פראצטמול הינה אחת התרופות הנפוצות הנמכרות ללא-מרשם רופא, שכן מדובר בתרופה בטוחה מאחר ואין לה את ההשפעות נוגדות הדלקת של נוגדי-דלקת שאינם סטרואידים. למרות שפראצטמול נחשבה חלופה בטוחה לנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים לטיפול בכאב קל-עד-בינוני, השימוש לאורך זמן ארוך עלול להחמיר לחץ דם סיסטולי ומומלץ לנקוט משנה זהירות בחולים עם מחלות לב וכלי דם או עם גורמי סיכון למחלות אלו.

 

החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים ומבוקרים וזיהו שלושה מחקרים רלבנטיים שכללו מתן פראצטמול כל יום לאורך שבועיים ושלושה שבועות.

 

מבין 172 משתתפים (גיל ממוצע של 59 שנים; 73% גברים), באלו שטופלו בפראצטמול תועד לחץ דם סיסטולי גבוה יותר, בהשוואה לאלו בזרוע הפלסבו (הבדל ממוצע מתוקן של 0.38, p=0.02). לא תועדו שינויים משמעותיים בלחץ דם דיאסטולי בהשוואת פראצטמול מול פלסבו (הבדל ממוצע מתוקן של 0.18, p=0.19).

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים אקראיים נוספים עם מדגמים גדולים יותר במטרה לקבוע את ההשפעות של פראצטמול בחולים עם לחץ דם תקין, להעריך את ההשפעות של מתן פראנטרלי של פראצטמול על לחץ הדם ולאסוף מידע אודות ההשלכות הקרדיווסקולארית של טיפול ארוך-טווח בפראצטמול.

 

Eur J Prev Cardiol 2022

 

לידיעה ב-Healio

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני